Κρίσιμο δημοψήφισμα για δύο χώρες

Κρίσιμο δημοψήφισμα για δύο χώρες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η πολιτική ένταση που κυριαρχεί σήμερα στη γειτονική χώρα θα μεταφερθεί αμέσως στην Ελλάδα. Εάν επικρατήσουν οι πολέμιοι της συμφωνίας και είτε την απορρίψει η πλειοψηφία είτε αρκετοί πολίτες εισακούσουν την προτροπή του προέδρου της χώρας και απέχουν, τότε οι Ελληνες θα απαλλαγούν από την ευθύνη για τις επόμενες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία στην ΠΓΔΜ θεωρεί ότι ο συμβιβασμός αξίζει, ώστε η χώρα τους να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Αγνωστο παραμένει εάν η αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ και της αντιπολίτευσης θα έχει ως αποτέλεσμα η αποχή να ξεπεράσει το 50% – κάτι που η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα ισοδυναμεί με ακύρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ επιμένει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί μόνο από όσους ψηφίσουν, ασχέτως της συμμετοχής.

Οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. στηρίζουν τη συμφωνία ως απαραίτητο βήμα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα λάβει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά δυσφορεί με το ενδεχόμενο της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ολοι έχουν τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Στην Ελλάδα, όπου δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία απορρίπτει τη συμφωνία, οι αντιρρήσεις δεν έχουν άμεση σχέση με τις προοπτικές της χώρας μας στην περιοχή: καθορίζονται κυρίως από συναισθηματική φόρτιση, από την αίσθηση ότι η χώρα και η Ιστορία της απειλούνται και ότι δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς.

Ετσι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε τη θητεία της λέγοντας ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, υπεραμύνεται μιας συμφωνίας που θα εξυπηρετήσει τη στρατηγική της Δύσης (και ίσως «ξεκλειδώσει» και τις προοπτικές της Ελλάδας στην περιοχή), ενώ η Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχρονικά πρεσβεύει συστράτευση με τη Δύση, απορρίπτει τη συμφωνία, προβάλλοντας τα σοβαρά προβλήματά της – παρά το γεγονός ότι εάν δεν λυθεί σήμερα το ζήτημα, η ίδια θα αναγκαστεί να αναλάβει την ευθύνη για αυτό όταν βρεθεί στην κυβέρνηση. Τα μικρότερα κόμματα, επίσης, αντιμετωπίζουν υπαρξιακής φύσης δίλημμα. Οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ, με άλλα λόγια, θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στη χώρα τους και, σε μεγάλο βαθμό, στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πολλοί εδώ επενδύουν στην ελπίδα ότι οι γείτονες θα απορρίψουν τη συμφωνία. Είναι, όμως, θεμιτό οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας να κρίνονται από τους γείτονες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή