Ωρες αλήθειας και κριτικής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο οι πολίτες της ΠΓΔΜ, Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί, θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μεθαύριο, η 1η Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει, πρακτικά μια χρονική περίοδο οκτώ μηνών, που θα ξεχειλίζουν από ακραία πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο εσωτερικό, ενόψει των τριπλών εκλογών του Μαΐου. Αν οι εκλογές γίνουν τετραπλές, με την προσθήκη των βουλευτικών, δεν θα αλλάξουν πολλά στην ποιότητα της αντιπαράθεσης. Από τη γενικότερη εικόνα προκύπτει ότι οι βασικές ανησυχίες των πολιτών συνδέονται με την οικονομική κατάσταση. Ευλόγως, καθώς η πορεία της οικονομίας, η σχεδόν ισοπεδωτική φορολογία, αλλά και στοιχεία όπως οι δημογραφικές τάσεις και το ασφαλιστικό (συντάξεις), είναι, τελικά, συνδεδεμένα με την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτά τα ζητήματα, όσο σημαντικά και αν είναι, βρίσκονται εκ των πραγμάτων στη δεύτερη γραμμή της πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στα κόμματα. Αντιθέτως, η συμφωνία των Πρεσπών, προσφέρει έδαφος για πολωτική ρητορική η οποία δεν μπορεί παρά να ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων δεν είναι νέα ιστορία. Το annus horribilis του Μακεδονικού, το 1992, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη συναίνεση για την επίλυση ενός ζητήματος που μπορούσε τότε να κλείσει με συμβιβασμό, σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από το σημερινό. Ακολούθησαν η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και η εμφατική καταδίκη της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Δεκέμβριο του 2011 για παραβίαση των όρων που τα τελευταία 23 χρόνια εξακολουθούν να καθορίζουν τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων.

Η απόφαση του 2011, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα ήταν απορροφημένη απο την οικονομική κρίση, πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Δεδομένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κείμενο με δυνητική ισχύ, παράγει ήδη κάποια αποτελέσματα. Η μονομερής, αποκλειστικά με πολιτικά ελατήρια, ερμηνεία της υπενθυμίζει σε όσους γνωρίζουν το 2011, ορισμένες δυσάρεστες λεπτομέρειες. Η ώρα της αλήθειας φθάνει και ίσως μαζί της έχει έλθει και η στιγμή να δούμε τα προηγούμενα 25 χρόνια με διάθεση κριτική και δίχως παρωπίδες και στεγανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή