Και Ελληνας και Παοκτζής;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω»; Μα για όνομα του Θεού, αυτά είναι ρήματα αρχαία. Και σε ποια από τις δέκα εντολές αριστεύουμε, ώστε να τα πάμε καλά και με την τρίτη; Το πρώτο μισό, το «ου λήψει…», και να το θυμόμαστε, δεν θυμόμαστε να το τηρούμε. Το δεύτερο μισό όμως, το απειλητικό, που το παραλείπει η σύντομη εκδοχή των εντολών, δεν έχει νόημα στη μνήμη μας: «ου γαρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω». Και επειδή τα γλωσσικά γονίδια δεν πρέπει να τα εμπιστευόμαστε απόλυτα, ιδού η τρίτη εντολή στην επίσημη μετάφραση: «Δεν θα προφέρεις καταχρηστικά το όνομα του Κυρίου, του Θεού σου. Πράγματι, εγώ ο Κύριος δεν θα αθωώσω κανέναν που προφέρει το όνομά μου καταχρηστικά».

Αν αφήσουμε τις βλαστήμιες απέξω, παρότι είναι κάτι ανάμεσα σε τσίχλα και τσιγάρο, το να μη θεο-λογούμε καταχρηστικά σημαίνει να μην ορκιζόμαστε στον Θεό δέκα φορές την ημέρα, τις μισές επί ψεύδους, ερωτικού, οικονομικού κ.ο.κ. Σημαίνει να μην προσευχόμαστε για το θεαθήναι ούτε να κατονομάζουμε τον Θεό σαν υπεύθυνο θαυμάτων που η τέλεσή τους υποδηλώνει πως οι ουρανοί είναι χαιρέκακοι: το «είχε άγιο» ή «τον έσωσε η Παναγία», για κάποιον που σώθηκε όταν δίπλα του χάθηκαν τρεις, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό, αφού αποδίδει θανάσιμη μεροληψία στα θεία.

Το «ου λήψει…» σημαίνει επίσης ότι δεν ανακαλύπτουμε τον Θεό εκεί όπου δεν υπάρχει, παρότι πληροί τα πάντα. Δεν μπορούμε λ.χ. να αποδίδουμε τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού σε θεϊκή παρέμβαση, εκτός αν θέλουμε να κάνουμε ασπρόμαυρο χιούμορ. Κάποιος αθλητικογράφος, κραυγαλέα οπαδικός, διαβεβαίωνε προχθές ότι «ο ΠΑΟΚ κέρδισε με κορυφαίο τον τερματοφύλακά του. Γίνονται και αυτά, όταν ο Υψιστος κάτι χρωστάει. Γιατί τα περυσινά δεν τα ξεχνάει ούτε Αυτός». Τι έπραξε δηλαδή ο Θεός; Θόλωσε το μυαλό του Γιαννιώτη και του Βούκοβιτς στο αυτογκόλ, θέτοντας σε κίνδυνο το επαγγελματικό τους μέλλον;

Επίσης προχθές, πολιτική εφημερίδα ανήγγελλε στην πρώτη σελίδα της ότι «Ο Θεός της Ελλάδας έβαλε πάλι το χέρι του» και «το δημοψήφισμα εξελίχθηκε σε απίστευτο φιάσκο». Γιατί επενέβη ο Υψιστος; Στις εκλογές της ΠΓΔΜ το 2016 ψήφισαν περίπου 1.200.000 σε σύνολο εγγεγραμμένων 1.800.000. Η συμμετοχή; 66,66666% – ο Αριθμός του Θηρίου! Επίσης στην πρώτη σελίδα της όμως η εφημερίδα αναφερόταν στον «Φονικό κυκλώνα», με «αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές». Μα με οκτάωρο προστατεύει ο Θεός την Ελλάδα του;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή