Δύο μοντέλα για το GNTM

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχω παρακολουθήσει την εκπομπή «Greece’s next top model», είδα όμως δύο βίντεο που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πρώτο, ένα μελαχρινό κορίτσι, σαν τα κρύα τα νερά, με αμυγδαλωτά μάτια, σαρκώδη χείλη, αγαλμάτινο σώμα και επαγγελματικό περπάτημα, απορρίπτεται από τους κριτές. Είναι κατάφωρη αδικία, πρόκειται για οφθαλμοφανές σφάλμα, αλλά η επιτροπή είναι αμείλικτη: «Εχεις κάνει πλαστικές εγχειρήσεις, δεν είσαι καλό παράδειγμα για τα νέα κορίτσια». Η καλλονή αρχίζει να κλαίει, εμφανώς συντετριμμένη, αλλά οι κριτές είναι αδιάλλακτοι. Αμάρτησε και πρέπει να τιμωρηθεί.

Μου φάνηκε το πιο υποκριτικό θέαμα που έχω δει ποτέ. Μια κοινωνία που θεοποιεί την Κιμ Καρντάσιαν και νομιμοποιεί ακόμη και τα πλαστικά οπίσθιά της, που εξωθεί τα νέα κορίτσια να διορθώνουν και την παραμικρή ατέλεια, που υποχρεώνει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μην έχουν ούτε μία ρυτίδα, αίφνης ανακαλύπτει ότι πρέπει να διαφυλάξει τη φυσική ομορφιά ως κόρη οφθαλμού και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε ένα κορίτσι χάρμα οφθαλμών. Το οποίο θα υποστεί μπούλινγκ, θα διαπομπευθεί, θα αναλυθεί σε δάκρυα, ενώπιον του κοινού στο όνομα του φεμινιστικού –υποτίθεται(;)– ιδεώδους της φυσικής ομορφιάς. Ας γελάσουμε.

Η φαιδρότητα της απόφασης αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο στη δεύτερη περίπτωση. Μια ξανθιά κοπέλα, 22 ετών, όχι χυμώδης, όπως η πρώτη, αλλά «στεγνή» και εύπλαστη, σαφώς κατάλληλη για μοντέλο, απορρίπτεται επίσης. «Είχαν και οι τέσσερις κριτές μια αμήχανη στιγμή», διηγείται η ίδια. «Είσαι αγόρι», λέει ο ένας και τη ρωτάει αν έχει κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου. Οχι, δεν έχει. «Τους είπα πως δεν έχω επέμβει ούτε στο σώμα ούτε στο πρόσωπό μου και δεν έχω σκοπό να κάνω κάποια άλλη επέμβαση πέρα από αυτήν», εξηγεί. Κόπηκε όμως, μετά πολλών επαίνων, επειδή δεν είχε κάνει καμία επέμβαση. Το γεγονός πως νομικά η ταυτότητά της αναγράφει ακόμη πως είναι άνδρας δεν επιτρέπει στην παραγωγή του παιχνιδιού να κάνει αποδεκτή τη συμμετοχή της. Σε αυτήν την περίπτωση η επίδειξη αναλγησίας εκ μέρους των κριτών έχει την αντίθετη αφετηρία: το γεγονός ότι η διαγωνιζόμενη δεν έχει κάνει καμία επέμβαση στη μητέρα-φύση. Και σε αυτήν την περίπτωση η υποκρισία περισσεύει και στο όνομα της τυπολαγνείας, οι κριτές εξαντλούν και πάλι την αυστηρότητά τους, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συμφιλίωση του κοινού με ένα ταμπού. Διεμφυλικά άτομα, πάντως, έχουν γίνει δεκτά στον ίδιο «θεσμό» στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή