Με τα κόλπα του αμφιθεάτρου

Με τα κόλπα του αμφιθεάτρου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν περάσει από τα φοιτητικά αμφιθέατρα θα θυμούνται ένα παλιό συνδικαλιστικό κόλπο. Οποτε κάποια παράταξη θεωρούσε ότι κάποιο θέμα δεν τη βόλευε ή ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν αρνητικό για την ίδια, πιανόταν από μια λεπτομέρεια –συνήθως διαδικαστική– για να εξαντλήσει τη συνέλευση και τους συμμετέχοντες. Οι φοιτητές της παράταξης έπαιρναν διαδοχικά τον λόγο για να επισημάνουν πόσο σημαντική ήταν κάποια ανθυπολεπτομέρεια για το φοιτητικό κίνημα. Λίγο πριν από τα χαράματα ουδείς έβγαζε άκρη. Οι νουνεχείς αποσύρονταν –είχαν και διαβάσματα– και οι φοιτητοπατέρες κέρδιζαν.

Ετσι αποφασίζονταν «δημοκρατικώς» οι καταλήψεις, ασχέτως αν αυτές έρχονταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των φοιτητών. Με τον ίδιο τρόπο χαντακώθηκε και το φοιτητικό κίνημα. Από πολύ νωρίς, χιλιάδες Ελληνόπουλα εμπέδωναν την αντίληψη πως οι συλλογικές διαδικασίες ήταν ένα κουραστικό κόλπο των πολιτικών (έστω επίδοξων) για να περάσει το δικό τους.

Τα χρόνια πέρασαν και αυτοί οι φοιτητοπατέρες έγιναν υπουργοί. Γράμματα, για να εκτιμήσουν το μεγαλείο της Δημοκρατίας, δεν έμαθαν· ήταν πολύ απασχολημένοι με το να κερδίζουν συνελεύσεις. Απέκτησαν όμως την τεχνογνωσία παραπλάνησης των ψηφοφόρων. Σε κάθε μεγάλο ζήτημα έχουν και κάποια λεπτομέρεια να προβάλουν, έτσι ώστε να σιχτιρίσουν οι πολίτες τον δημόσιο διάλογο και να τη βγάλουν οι ίδιοι καθαρή.

Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, που δημοσίευσε η «Καθημερινή» (2.10.2018), έχουν χιλιάδες λέξεις. Από αυτές μάθαμε διάφορα για την ελληνική στάση, που η κυβέρνηση απέκρυψε ή δεν κρίθηκαν άξια δημοσιοποίησης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στάθηκαν σε 39 λέξεις: «Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη θέση τους. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν». Ενα ένα τα τρολ της κυβέρνησης (μεταξύ αυτών και όλα τα στελέχη της) άρχισαν να επιχειρηματολογούν, ως άλλοι φοιτητές σε αμφιθέατρο, πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. έκανε «μυστική διπλωματία» και για τη «διγλωσσία» της.

Κατ’ αρχάς, κι επειδή χάθηκε το νόημα των λέξεων, η διπλωματία είναι μονοπώλιο της κυβέρνησης. Τα κόμματα δεν μπορούν να κάνουν ούτε μυστική ούτε φανερή. Μπορούν να λένε τις απόψεις τους σε καφετέριες ή μπαλκόνια, αλλά μέχρι εκεί. Κατά δεύτερον, είχε γραφτεί κατά κόρον ότι «Ν.Δ. ήταν έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν». Δεν χρειαζόταν η κ. Σπυράκη να το «καρφώσει». Ομως η έξις των αμφιθεάτρων είναι δευτέρα φύσις. Ειδικώς αν κάποιος δεν έχει κάνει κάτι άλλο στη ζωή του πέρα από το να «κερδίζει συνελεύσεις»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή