Προσεισμικές δονήσεις

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμμονή της Δύσεως για την επίλυση του «μακεδονικού ζητήματος» στη νέα του μορφή και η γιγαντιαία κινητοποίηση Αμερικανών και Ευρωπαίων για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είχαν στόχο να εδραιώσουν τη σταθερότητα –εσωτερική και εξωτερική– σε αυτή τη γειτονική χώρα. Το όλο εγχείρημα δεν φαίνεται να υπήρξε επιτυχές.

Κατ’ αρχάς, η χαμηλότατη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανέδειξε ως πλέον συγκροτημένη πολιτική δύναμη το απορριπτικό και εθνικιστικώς ακραίο κόμμα VMRO και διέσπασε την ενότητα των σλαβοφώνων της ΠΓΔΜ. Αντί της εσωτερικής σταθερότητος ανέκυψε αστάθεια, που ίσως αποδειχθεί πως είναι μείζων.

Στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής, στόχος της Δύσεως ήταν να εκβάλει τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν από τα Βαλκάνια. Η επιδίωξη είναι δόκιμη, διότι η Μόσχα προωθεί πολιτική επιβεβαιώσεως της παρουσίας της στην περιφέρεια, με επιτυχία. Αυτό, με βάση τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη, κατά τη Δύση.

Ιστορικώς, τα Βαλκάνια ήταν περιοχή σκληρότατου ανταγωνισμού μεταξύ της τσαρικής Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η παρουσία της Μόσχας υπήρξε πάντα ισχυρότερη από οποιαδήποτε Μεγάλη Δύναμη της εποχής. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Χερσόνησος του Αίμου περιήλθε στη σοβιετική επιρροή – πλην της χώρας μας. Λογικό να επιχειρείται η εκδίωξη της Ρωσίας από τα Βαλκάνια, αλλά ιστορικώς μάλλον αθεμελίωτη.

Η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν γίνει απόπειρα αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ. Δεν είναι αυτό το ισχυρό της όπλο. Η προωθούμενη από τη Δύση ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να οδηγήσει εγγύτερα το Βελιγράδι και τη Μόσχα, εδραιώνοντας τη ρωσική παρουσία στην καρδιά των Βαλκανίων.

Το διαχρονικό όπλο, ωστόσο, της Ρωσίας είναι η Ορθοδοξία, Η σύγκρουση Μόσχας και Φαναρίου στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας ενδέχεται να ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στην περιοχή. Σεβαστή η παράδοση, αλλά είναι απαραίτητη και η οικονομική ισχύς. Δονήσεις, εν ολίγοις, παρατηρούνται στα Βαλκάνια και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το μέγεθος ενός σεισμού, εάν τελικώς προκύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή