Ενα φάντασμα μπήκε στο Μαξίμου

Ενα φάντασμα μπήκε στο Μαξίμου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω σήμερα από εδώ να το πω και να το ακούσουν όλοι οι πολίτες: O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Οσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής». Ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει τις λειτουργίες των αγορών. Εχει μάθει να τις παίρνει στα σοβαρά και να μην καμώνεται πως τις αγνοεί. Το διδάχθηκε σπουδάζοντας και αποτέλεσε αντικείμενο της δουλειάς του όσο υπήρξε επαγγελματίας. Ξέρει πόσο χαοτικές μπορεί να είναι οι διαθέσεις και οι εκτιμήσεις των αγορών. Πόσο εύκολα ενθουσιάζονται και πόσο γρήγορα ξεπουλάνε. Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον όπου συζητούσαν τις εξελίξεις στη μεγάλη εικόνα και τις βαθιές κρίσεις του καπιταλισμού.

Στην άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας κατανοεί μόνον όσα έχουν να κάνουν με κάποια δημόσια υπηρεσία. Στη δική του οικογένεια το κράτος ήταν αυτό που ρύθμιζε τα πάντα. Τα χρήματα περίσσευαν ή λιγόστευαν ανάλογα με τους τρόπους που έβρισκε ο πατέρας και οι φίλοι του (μεταξύ αυτών ο κ. Φλαμπουράρης) να «δουλεύουν» τους κανονισμούς, τις πολεοδομίες, τους κρατικούς ελεγκτές και ό,τι άλλο είχε να κάνει με το Δημόσιο. Ηταν κι αυτή μια αγορά, των μικρομεσαίων εργολαβιών, με τη δική της σοφία. Που δεν έχει όμως καμία απολύτως σχέση με τις αγορές τις οποίες καλείται να «κουλαντρίσει» από τη θέση του πρωθυπουργού.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα που δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν κατανοεί τις λειτουργίες των αγορών. Προχθές το βράδυ, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη μέσα στο Μαξίμου. Κίνηση πανικού, απέναντι στον πανικό που κυρίευσε το Χρηματιστήριο. Και το ανακοινώνει με ταρατατζούμ. Aυτό ακριβώς που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ!

Επιπλέον, όπως όλοι πρόσεξαν, δεν κάλεσαν στη σύσκεψη τον κεντρικό τραπεζίτη, όταν οι τράπεζες βρίσκονταν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού σεισμού! Οταν τα πέντε θετικά επιχειρήματα που παρατίθενται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι και τα πέντε ζητήματα που χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας!

Δεύτερο παράδειγμα. Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Οι αναταράξεις στις αγορές δεν μας ανησυχούν για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας» και είχε επιμείνει την επομένη πως «έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές».

Τι άλλαξε λοιπόν κι έτρεχαν στην Ηρώδου Αττικού μες στα σκοτάδια; Αρχισαν μήπως να κατανοούν πως το φάντασμα των αγορών μπήκε στο Μαξίμου και έδιωξε τις κρατικίστικες ανοησίες; Οτι κανένα «μαξιλάρι» δεν θα μας σώσει αν δεν κάνουμε αμέσως όσα αποφεύγαμε να πράξουμε όταν ακόμη κρατούσαμε τη μνημονιακή ομπρέλα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή