Κερδοσκόποι στις τράπεζες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρε τους φθονερούς τους κερδοσκόπους τι κάνουν! Οπως λέει η κυβέρνηση, σκοπό έχουν το κέρδος. Γι’ αυτό πούλησαν μαζικώς τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που με βδελυγμία κατήγγειλε το οικονομικό επιτελείο. Βεβαίως οι ίδιοι κερδοσκόποι το 2014 αγόρασαν μαζικώς μετοχές των ίδιων τραπεζών. Πάλι για το κέρδος το έκαναν, αλλά τότε ήταν «επενδυτές». Δεν υπολόγισαν όμως τον παράγοντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε τα «ουάου» του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Εχασαν τα λεφτά τους κι εμείς τα δικά μας. Οταν τέλειωσε η περήφανη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω, η αξία των τραπεζικών μετοχών σχεδόν μηδενίστηκε και το ελληνικό Δημόσιο έχασε 25 δισ. Να σημειώσουμε πως το «ελληνικό Δημόσιο» δεν είναι κάποιο λεφτόδενδρο, αλλά όλοι οι Ελληνες πολίτες. Ακόμη και οι απόκληροι –που δεν έχουν ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος– πληρώνουν ΦΠΑ. Εκτός αυτού, τα χαμένα –στο όραμα «σχίζουμε τα μνημόνια, αλλάζουμε την Ευρώπη»– 25 δισ. θα μπορούσαν να γίνουν κοινωνικές παροχές.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν εκ νέου με δάνεια που πάλι θα πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Παρά το κυβερνητικό αλαλούμ, τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκαν, αλλά εξαιτίας αυτού δεν καλυτέρευσαν οι προοπτικές της. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι τη μία μέρα ο πρωθυπουργός γιόρταζε με τους Κινέζους τις επενδύσεις στο λιμάνι και την επόμενη ο υπουργός άλλαζε κρυφίως τη σύμβαση· το υπουργείο Οικονομικών διοργάνωνε roadshow για προσέλκυση επενδύσεων και ο κ. Γιώργος Σταθάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να διώξει την επένδυση στις Σκουριές· μόλις το Ελληνικό προχωρούσε λίγο, κυβερνητικοί ανακάλυπταν αρχαία του 1960. Δυστυχώς οι κακοί κερδοσκόποι τα βλέπουν αυτά και τα ζυγίζουν πριν αποφασίσουν να μετατραπούν σε επενδυτές. Και είδαν αυτό που καταλάβαμε όλοι: αυτοί που κυβερνούν δεν είναι σοβαροί.

Είναι δε τόσο ανάλγητοι, που δεν εκτίμησαν ότι ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών. Δεν πρόλαβε ο άνθρωπος να ρουφήξει μια γουλιά από το φρέντο εσπρέσο του και ο τραπεζικός δείκτης βούτηξε στο κενό. Σε τέσσερις συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που στις 30.6.2014 είχαν αξία 33,4 δισ., έφτασαν να αξίζουν 5 δισ., παρά την κεφαλαιακή ένεση 10,7 δισ. που έκαναν ιδιώτες και φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2015.

Ετσι το κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο» ανακάλυψε πάλι τους κερδοσκόπους. Είναι αυτοί τους οποίους πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τσίπρας παρακαλούσε να έρθουν. Παραλλήλως δε ζητάει τα ρέστα: «Ρε, δεν ντρέπεστε λίγο…», γράφει η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της (4.10.2018). Να σημειώσουμε πως αυτοί που πρέπει να ντρέπονται για το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάς φέσωσαν με 30 δισ. (μόνο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες) είναι φυσικά η Ν.Δ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή