Επιστροφή στο μέλλον

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προεκλογικές εκστρατείες του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν εμμέσως να οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στην προ της κρίσεως εποχή – κάπου στο 2007, πριν από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Η καθυστέρηση στην εγκατάλειψη καταστροφικών πολιτικών, η εμμονή με την ισοπέδωση αξιών και η ανοχή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές θα έχουν μακρόχρονες και απρόβλεπτες συνέπειες. Μεταξύ των θετικών συνεπειών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, είναι ότι σε κάποιους τομείς οι ανάγκες οδηγούν στην εγκατάλειψη πατροπαράδοτων εμμονών. Η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών που επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στα δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη είναι απρόσμενη εξέλιξη. Η τύχη του εγχειρήματος θα δείξει εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιδιώξει λύσεις ή εάν παραμένει δέσμια πελατειακών σχέσεων και πολιτικής σκοπιμότητας.

Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις –ίσως και έως του σημείου να ακυρωθεί η ουσία της πρωτοβουλίας–, η τροπολογία παραπέμπει ευθέως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες. Η καθημερινή σύγκρουση άνευ ορίων στους δρόμους της Αθήνας που ακολούθησε έληξε το 1993 με την οριστική νίκη των συνδικαλιστών, όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία. Το σημερινό σχέδιο δεν προβλέπει διάλυση των ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ, αλλά τη συμπλήρωση του έργου τους. Σπάζοντας το μονοπώλιο του Δημοσίου, όμως, δημιουργούνται νέες απαιτήσεις από τις υπηρεσίες, προς όφελος των επιβατών. Εάν γίνει μια αρχή με τα λεωφορεία, ίσως μια μέρα δούμε και την ιδέα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων να μην προκαλεί αντιδράσεις.

Αλλη σοβαρή εμμονή που τα τελευταία χρόνια φάνηκε να χαλαρώνει είναι ο αντιαμερικανισμός. Εδραιώνεται η εντύπωση ότι η σύμπλευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τις ΗΠΑ δεν βασίζεται μόνο στην ανάγκη στήριξης που έχει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και στη συνεχή τριβή με την Τουρκία. στην ίδια την κοινωνία ενισχύεται η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν τα δικά μας συμφέροντα. Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα του Pew Research Center, στην Ελλάδα αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε από 20% το 2013 στο 29% φέτος. Μπορεί το ποσοστό να είναι ακόμη χαμηλό, αλλά αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% μέσα σε πέντε χρόνια, όταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις διεθνώς, το ποσοστό έπεσε κάθετα κατά το ίδιο διάστημα.

Τα προβλήματα που εντάθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά. Εάν, όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σοβαρότητας, καλό είναι να τις σημειώνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή