Το Κονκλάβιο (09/10/18)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός ξανάρχεται

Το βράδυ της Τετάρτης φθάνει στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για πολλοστή φορά, καθώς θυμίζω ότι έχει έρθει ακόμη μία φορά με αυτή την ιδιότητα και μερικές ακόμη με την προηγούμενη, αυτού του υπουργού Εξωτερικών. Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, ενώ οι προπομποί του Σταϊνμάγερ είχαν έρθει στην Αθήνα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Αν κρίνω από τις λεπτομέρειες της επίσκεψης, αυτή θα έχει αρκετά… ευχάριστα διαλείμματα.

Καλαματιανές δόξες

Οπως το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Γερμανού, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Σημειώνω ότι θα περάσει και από το Μέγαρο Μαξίμου. Και δεν αποκλείω κάποια υπογραφή για το περίφημο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας. Βέβαια, έχω την εντύπωση ότι όλο το επίσημο σκέλος θα ωχριά μπροστά σε αυτά που θα διαμειφθούν την επόμενη μέρα στη γενέτειρα του Προέδρου της Δημοκρατίας (Καλαμάτα, αγάπη μου). Ο Σταϊνμάγερ, λοιπόν, θα ξεναγηθεί στην αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Και, φυσικά, στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Καλαμάτα, όπου πληροφορούμαι ότι έχει κανονιστεί και γεύμα σε γραφικό μέρος. Για να ολοκληρωθεί η γραφικότητα της στιγμής, θα του απονεμηθεί και το «χρυσό κλειδί» της πόλης.

«Πες το στις φίλες σου»

Ηταν μια ηλιόλουστη μέρα χθες στην Αρτα και όλος ο κόσμος έπινε καφέ στις πλατείες. Κάπου εκεί δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι της πόλης που συνάντησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος περιόδευε στην περιοχή. Πληροφορούμαι ότι ακούστηκε και πάλι η ατάκα που συνήθως ακούει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις περιοδείες του, κυρίως από γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας (μετά τα δεύτερα -ήντα). Και αυτή είναι ότι η κάμερα τον αδικεί κι ότι από κοντά είναι καλύτερος. Τι απαντά; «Να το πεις και στις φίλες σου!». Αν ψηφίσουν κιόλας, ακόμα καλύτερα…

Μαθήματα ζωής

Νέα τοποθέτηση χθες από την Κομισιόν για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Μου λένε ότι η επαναφορά του θέματος συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς. Κοινώς, το θέμα είναι μόνιμου ενδιαφέροντος για τις Βρυξέλλες. Οπως εξάλλου και το προσφυγικό και δη η κακοδιαχείριση κονδυλίων. Και η Ιταλία; Πηγή μου στις Βρυξέλλες λέει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια στρατηγική που υιοθετήθηκε και απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή, η Κομισιόν δεν θα κυλιστεί στη λάσπη με τον Ματέο Σαλβίνι, θα απαντά, όμως, όπου οι Ιταλοί λένε ψέματα για τις πολιτικές της Ευρώπης. Εξάλλου, όπως το έθεσε η ίδια πηγή, «η ζωή θα δώσει τις σωστές απαντήσεις». Και εικάζω ότι θα είναι σκληρές, όπως όλα τα μαθήματα ζωής.

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…

Οδικώς ταξίδεψε για την Καβάλα το Σαββατοκύριακο ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Καβάλας, που θυμίζω ότι είναι από τα αρχαιότερα της χώρας. Πληροφορούμαι ότι στο κλειστό δείπνο που έγινε προς τιμήν του το βράδυ του Σαββάτου είπε περίπου τα ίδια που είπε και στην ομιλία του μία μέρα αργότερα, κατακεραυνώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα λοιπά, δεν έλειψε ένα άτυπο debate μεταξύ του Σαμαρά και του συμβούλου του Μητσοτάκη και εντεταλμένου στην Καβάλα και στη Βόρεια Ελλάδα Μακάριου Λαζαρίδη για το αν είναι πιο όμορφη η Πύλος ή η Καβάλα. Θέλει και ρώτημα;΄

Ενώ εσύ κοιμόσουν…

Για όλα φταίει ο Στουρνάρας. Δεν μου κάνει εντύπωση που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανήλθε στη γνωστή επωδό για τον κεντρικό τραπεζίτη, ότι «μιλάει όταν δεν πρέπει». Υποθέτω ότι πιο σωστό θα ήταν να σκεφτεί κανείς τι λέει ο Στουρνάρας όταν μιλάει. Ή, τελοσπάντων, να αναλογιστεί μήπως όσα λέει επισήμως η κυβέρνηση αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αγορών σε μια περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν διεθνώς, η Ιταλία περνάει φάση εξαλλοσύνης και μαντέψτε ποιος είναι πάλι ο αδύναμος κρίκος… Πάντως, περίπου την ώρα που ο Τζανακόπουλος στοχοποιούσε τον αγαπημένο του εχθρό, ο διοικητής της ΤτΕ μιλούσε για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί για την ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ενώ εσύ κοιμόσουν… Και δεν αναφέρομαι στον Τσακαλώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή