Το Κονκλάβιο (10/10/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μυστήρια της Συνόδου

Η Εκκλησία (και δη το Φανάρι) δεν θα ήταν Εκκλησία χωρίς λίγο μυστήριο – και δεν αναφέρομαι στα Ιερά Μυστήρια. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι περίμενε κανένας ανακοίνωση Τύπου για την ατζέντα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν έναν «αποκεφαλισμό» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου μετά και την έντονη παραίνεση του Πατριάρχη να παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο, την οποία ο Δημήτριος έκανε πως δεν άκουσε… Κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να υπάρξει και σχετική ψηφοφορία.

Πάντως, θυμίζω ότι ο Βαρθολομαίος θα πρέπει πρώτα να «παραιτήσει» τον Αμερικής και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσει. Και οι πιο μυημένοι επιμένουν ότι το θέμα που «καίει» τον Πατριάρχη αυτή τη στιγμή είναι το παζλ της προσπάθειας ανεξαρτησίας (αυτοκεφαλίας) της ουκρανικής Εκκλησίας και λιγότερο ο Αμερικής. Για λόγους που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Θυμίζω, πάντως, ότι για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δωρεές τέλος

Μιλώντας για τον Δημήτριο, βαθύ λαρύγγι μου στις ΗΠΑ με ενημερώνει ότι μεγάλος χορηγός της ομογένειας έχει ενημερώσει τον Πατριάρχη ότι υποψήφιοι δωρητές και χορηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου –κάτι σαν το γεφύρι της Αρτας του Αρχ. Αμερικής– στο Ground Zero, αν δεν τοποθετηθεί νέος Αρχιεπίσκοπος. Θέτουν μάλιστα και δεύτερη προϋπόθεση: οι δωρεές και οι πόροι για τον Αγιο Νικόλαο να είναι ανεξάρτητα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τις καταγγελίες, τις «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τους αναδόχους του έργου που κήρυξαν τερματισμό εργασιών λόγω αθέτησης πληρωμής από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής. Αλλά προφανώς αν έχεις καεί, φυσάς και το γιαούρτι και τις δωρεές σου…

Ελούντα «αστακός»

Στην Ελούντα, στο ξενοδοχείο Elounda Peninsula, βρίσκονται από χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και οι εμπλεκόμενοι στη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Χθες το βράδυ αναμενόταν να φθάσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα αναμένονται οι Νίκος Αναστασιάδης και Φατάχ αλ Σίσι. Πληροφορούμαι ότι το ξενοδοχείο είναι «αστακός» από πλευράς μέτρων ασφαλείας, ενώ στους περιβάλλοντες χώρους υπάρχουν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτοί βρίσκονται εκεί για τον Τσίπρα, αλλά μάλλον για τον Αιγύπτιο…

Πατάτες και γαρδένιες

Κατά τα λοιπά, πληροφορούμαι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ήδη άφησε το στίγμα της στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι επίσημες αποστολές και όπου θα πέσουν σήμερα και οι επίσημες υπογραφές των διμερών συμφωνιών. Κατάσκοπός μου μού μετέφερε ότι παραγγέλνονται ήδη απροσδιόριστες ποσότητες λίτρων Coca-Cola light, αλλά και αρκετές μερίδες πατάτας τηγανητής. Διότι μπορεί η σύνοδος να έχει άρωμα μεσογειακό, αλλά προφανώς δεν ομνύει στη μεσογειακή διατροφή… Τουλάχιστον, θα στολίσουν τον χώρο των υπογραφών με γαρδένιες και ελιές.

Δυο δυο

Δύο αντιπροέδρους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετράει από χθες η Ν.Δ. Η πρώτη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που επανεξελέγη, ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά (έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά) και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αναμενόμενα και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ν.Δ.

Προεκλογικές στροφές

Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε πριν ή μετά τη στροφή στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αλλά η Ν.Δ. μπαίνει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θα συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, αλλά σε κάθε σταθμό θα οργανώνει και ομιλία, όπως έκανε τη Δευτέρα στην Πρέβεζα. Θυμίζω ότι μέχρι τώρα οι περιοδείες δεν είχαν ομιλίες. Δεν είχαν και ακόμη ένα στοιχείο: αναφορές σε δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά έχω την αίσθηση ότι τώρα θα αποκτήσουν. Είναι κι ένας έμμεσος τρόπος ώστε ο Μητσοτάκης να δείξει ποιοι έχουν το χρίσμα, καθώς χρίσματα σε δημάρχους δεν πρόκειται να δοθούν. Τουλάχιστον, όχι επισήμως. Πάντως, δεν θα εκπλαγώ αν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, που ο Μητσοτάκης περιοδεύει σε παραλιακές πόλεις της Πελοποννήσου, εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Νίκα, νυν δήμαρχο Καλαμάτας και οσονούπω υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή