Κοκτέιλ Βαλκανίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Ο παραδοσιακός αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα περιορίζεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Pew, όπως αλλάζει και η ελληνική διπλωματία. Το φαινόμενο προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που έχει ως κύριο θέμα την προσπάθεια της Μόσχας να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια: «Η απόφαση να στραφεί (σ.σ.: η Αθήνα) κατά της Μόσχας διευκολύνθηκε από την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να άρει ένα 30ετές αδιέξοδο με την ΠΓΔΜ, μόνο και μόνο για να δει τη Μόσχα να την καταστρέφει. Η πρόσφατη αμερικανική διπλωματία βοήθησε, λένε αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Ομπάμα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραμονής της Αθήνας στην Ευρωζώνη, το ίδιο διάστημα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δίσταζαν αρχικά να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών επί Ομπάμα, Τζέικομπ Λιου, δαπάνησε τόσο χρόνο στο ζήτημα του πακέτου ανακούφισης του ελληνικού χρέους που ανώτατοι αξιωματούχοι αστειεύονταν ότι έχει γίνει ο επιτετραμμένος του υπουργείου στην Ελλάδα», γράφει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα.

Είναι ειρωνικό το γεγονός πως η Ουάσιγκτον, η υπερδύναμη που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με τις υπόγειες, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις πρακτόρων και τη δράση μυστικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, αποδεικνύεται εσχάτως πιο διαφανής στις γεωπολιτικές προθέσεις της τη στιγμή που η Μόσχα προχωρεί σε μια επίδειξη soft power, μια εκστρατεία επέκτασης της επιρροής της μέσω «αυτοδημιούργητων» ολιγαρχών με ερείσματα στο Κρεμλίνο, ποδοσφαιρικών ομάδων, με εργαλεία την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα τρολς στο Twitter και δηλητηριώδεις τοξικούς παράγοντες… Και είναι εξίσου παράδοξο πώς ειδικά μια αριστερή (;) κυβέρνηση στην Ελλάδα, που –πέρα από τον αταβιστικό αντιαμερικανισμό της ελληνικής Αριστεράς τον οποίο φέρει– προσπαθούσε μέχρι ενός σημείου να παίξει το ρωσικό χαρτί για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατέληξε να πάρει την πιο επιθετική στάση έναντι της Μόσχας, αποσπώντας τις επιδοκιμασίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν η «Ιβανάπτυξη» έχει πολλούς οπαδούς στη Βόρεια Ελλάδα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πλέον δημοφιλής ηγέτης στη χώρα μας, η πρόσφατη φονική δράση Ρώσων πρακτόρων στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, αλλά και η ανάμειξη της Μόσχας στα Βαλκάνια, από τις εκλογές της Βοσνίας ώς το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, θέτει τη χώρα μας ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος: «Πού ανήκομεν;».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT