Αδιανόητη γελοιότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το παρελθόν –όχι πολύ πίσω– θα ήταν αδιανόητο να κάνει κάποιος υπουργός όσα έπραξε ο κ. Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ. Οχι επειδή θα σεβόταν τις συλλογικές διαδικασίες της κυβέρνησης· ούτε επειδή θα φοβόταν τον πρωθυπουργό. Κυρίως, διότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όλοι καταλαβαίνουν –δικαιολογημένως– τα ελλείμματά τους.

Είναι τόσο σύνθετη η διπλωματία, τόσο πολλοί οι παράγοντες που επενεργούν, τόσο μεγάλες οι συνέπειες των μικρών κινήσεων, που κάθε νουνεχής ζυγίζει δύο φορές τα λόγια του πριν τα εκστομίσει. Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι εξωτερικές σχέσεις χτίζονται με μεγάλη προσοχή. Πολιτικοί και διπλωμάτες συζητούν με διαπρεπείς καθηγητές διεθνών σχέσεων, υπάρχουν ειδικά ινστιτούτα που συμβουλεύουν το υπουργείο Εξωτερικών, επιστήμονες που σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά κάθε κίνησης πριν ξεδιπλωθεί κ.λπ.

Στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χάθηκε και το κεκτημένο της στοιχειώδους σοβαρότητας στην εξωτερική πολιτική. Πάει ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ και μοιράζει βάσεις και συμφωνίες για τα Βαλκάνια που δεν γνωρίζει ούτε η κυβέρνηση. Πόση γελοιότητα θα συνηθίσουμε; Αν διαβάζαμε κάτι τέτοιο σε πολιτικό μυθιστόρημα, θα κατηγορούσαμε τον συγγραφέα για έλλειμμα φαντασίας. Θα λέγαμε ότι «αυτά δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε» και θα κλείναμε το βιβλίο.

Τα καμώματα του κ. Καμμένου είναι απλώς αδιανόητα και ίσως γι’ αυτό πολλοί φαντάζονται πως πίσω από αυτήν τη γελοιότητα υπάρχει κάποιο κοινό σχέδιο Τσίπρα – Καμμένου.

Ανοησίες! Να θυμηθούμε πως είχαμε υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος την επόμενη ακριβώς ημέρα της φιέστας που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco (10.4.2016) βγήκε και διέψευσε τον προϊστάμενό του, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο»; Το βράδυ ο κ. Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η επένδυση στον Πειραιά «θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων» και το επόμενο πρωί πετάχτηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας για να τον διαψεύσει, λέγοντας ότι η πώληση του λιμανιού «γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα»! Και καταλήξαμε στο διεθνών διαστάσεων καραγκιοζιλίκι της κυβέρνησης να καταθέτει ο υπουργός στη Βουλή διαφορετική συμφωνία από εκείνη που συνομολόγησε και πανηγύρισε με τους Κινέζους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός!

Οι καταστάσεις είναι πολύ κρίσιμες για να αντιμετωπίζονται με τόση ανευθυνότητα. Ξέρουμε πως μόνος στόχος των κυβερνητικών εταίρων είναι να παραμείνουν στην καρέκλα έστω μία βδομάδα παραπάνω και να κερδίσουν μια χούφτα ψήφων στις επόμενες εκλογές. Αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο. Ειδικά στα εθνικά θέματα οι άστοχες κινήσεις περιττεύουν. Πόσο δε μάλλον η γελοιότητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή