Οι ελίτ και ο Τραμπ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μονόλογος του Κάνιε Γουέστ, σταρ της ραπ και της σόουμπιζ, μπροστά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είναι –εκτός από τρομακτικός για όσα εκστόμισε ο σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν– διδακτικός για πολλά. Κατ’ αρχάς, για την επικοινωνιακή ευφυΐα του Τραμπ. Προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο και άφησε να μιλήσει γι’ αυτόν, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν φημίζεται για την εμβρίθειά του, αλλά τον ξέρουν στις ΗΠΑ… ακόμα και οι πέτρες.

Το μήνυμα του Γουέστ ήταν απλό: Δεν έχουμε πρόβλημα με τα νόμιμα όπλα, μόνο με την παράνομη οπλοκατοχή. Ο πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης γιατί είναι «ο πρόεδρος όλων μας». Οταν φοράω το καπελάκι «MAGA» (Make America Great Again), αισθάνομαι σαν να φοράω την κάπα του Σούπερμαν. Ειδικά, αν το καπελάκι το έχει φτιάξει αμερικανική βιομηχανία και όχι κάποιο εργοστάσιο στην Ασία ή αλλού στον κόσμο. Θαυμάζω εσάς τους «βιομηχάνους» και όχι τους πολιτικούς.

Απορρύθμιση παντού. Κυρίως στην πολιτική ορθότητα. Αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ και ο Κάνιε το πέρασε ωραιότατα. Πράγματι, ένας άνθρωπος που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να σκεφθεί ότι ο Κάνιε δεν είναι και το μεγαλύτερο μυαλό του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια ανάλυση κάνουν και οι λεγόμενοι «συστημικοί» παίκτες στις ΗΠΑ, στη Δύση και αλλού στον κόσμο.

Ο Τραμπ, με τον απλοϊκό, επιθετικό και απολύτως προσωπικό τρόπο του δίνει μια στρεβλή, αλλά αποτελεσματική απάντηση σε ζητήματα τα οποία οι πολιτικές ελίτ του φιλελεύθερου κόσμου θεωρούν λυμένα από την ίδια την απορρύθμιση που δημιουργούν οι διαδικασίες μετάβασης. Και, δύο χρόνια από την ανάρρηση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, η αντιπολιτευτική αφήγηση παραμένει περίπου η ίδια, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Κάπως έτσι τα χρόνια περνούν, οι συνθήκες μεταβάλλονται και η μέχρι πρότινος πολιτική ελίτ μετατρέπεται σε ένα κλαμπ απροσάρμοστων στην πραγματικότητα κυρίων και κυριών.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, η νέα «κανονικότητα»; Καμία απάντηση δεν είναι εύκολη. Ενα πάντως είναι σίγουρο, ότι η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στη Δύση και στον κόσμο έχει πια ανατραπεί και η προσπάθεια διατήρησής της με «μπαλώματα σταθερότητας» απλώς δεν λειτουργεί. Εν αναμονή, λοιπόν, νέων απαντήσεων, αν υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή