Το Κονκλάβιο (16/10/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» με Ματαρέλα 

Είχε συγκίνηση, είχε φόρτιση, είχε πολλές ανθρώπινες στιγμές η διήμερη επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα, κατά την οποία ο Γερμανός πρόεδρος –όπως είχε κάνει ο Γιόαχιμ Γκάουκ το 2014– ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα των ναζί. Για συγγνώμη δεν ξέρω, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα ζήσουμε νέες στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας μίας ακόμα πιο γκράντε επίσκεψης. Και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για την επέτειο του «Οχι». Μάλιστα, ο Ματαρέλα θα παρακολουθήσει την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κατόπιν μαθαίνω ότι προγραμματίζεται να μεταβούν μαζί στην Κεφαλονιά, όπου θυμίζω ότι το 1943 έλαβε χώρα μία από τις χειρότερες σφαγές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – των Ιταλών από τη Βέρμαχτ. Ή γίνονται μεγάλες πολιτικές χειρονομίες συμφιλίωσης ή όχι. 

Εμμεση στήριξη; 

Μεγάλη κινητικότητα σημειώνει η Σεβαστουπόλεως ενόψει του συνεδρίου του Ποταμιού στις αρχές Νοεμβρίου. Μένω, ωστόσο, σε πολιτικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πληροφορούμαι ότι ετοιμάζει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού στο πλαίσιο της καμπάνιας «Θέλω». Αυτή αφορά αμιγώς τα της πόλης (λέγε με δήμαρχοι), για την ακρίβεια τιτλοφορείται «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου» και αφορά την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να γίνεται ευκολότερη η ζωή του δημότη. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, ο Κωστής Μπακογιάννης. Να υποθέσω ότι η συμμετοχή του ισοδυναμεί με έμμεση ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο της Αθήνας, ή με στήριξη του Ποταμιού στην υποψηφιότητά του; 

Μητσοτακικά γούρια

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά έχουν και οι Μητσοτάκηδες τα γούρια τους. Το λέω επειδή τουλάχιστον δύο αποκαλύφθηκαν κατά τη χθεσινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κόρινθο, στο Βραχάτι, στο Ξυλόκαστρο, στο Δερβένι και άλλους εξωτικούς προορισμούς, όπου συνάντησε καταστηματάρχες, βιοτέχνες, καφετζήδες, απλούς πολίτες. Ας πούμε, σε μία από τις καφετέριες του Ξυλοκάστρου ενημέρωσε τους παρόντες ότι από κει είχε ξεκινήσει την εκστρατεία του για την προεδρία της Ν.Δ., εξ ου και τη θεωρεί «γουρλίδικη». Υποσχέθηκε, δε, ότι θα επιστρέψει με άλλη ιδιότητα στο μέλλον… Δεν ήταν το μόνο. Στο χωριό Μελίσσι, του έφεραν φωτογραφία από εκδήλωση του πατέρα του και του είπαν ότι μετά απ’ αυτήν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός.

Η στάση του… Νίκα

Κατά τα λοιπά, δεν πέρασε απαρατήρητο από αυτόπτη μάρτυρά μου το γεγονός ότι τον Μητσοτάκη συνόδευσαν στην περιοδεία του, πλην των Χρίστου Δήμα, Γιάννη Ανδριανού και Κώστα Βλάση, ο αντιπεριφεριάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τον Πέτρο Τατούλη. Αυτό παρότι ο Κυριάκος παρουσίασε και επισήμως τον Παναγιώτη Νίκα –δήμαρχο Καλαμάτας– ως τον εκλεκτό υποψήφιο της Ν.Δ. που έλαβε και το χρίσμα για την περιφέρεια. Να υποθέσω ότι η εμφάνιση των προαναφερθέντων ισοδυναμεί με τη στάση του… Νίκα; Ή το έκαναν απλώς από κομματική υποχρέωση;

Κουίζ 

Ποιος ανεξάρτητος βουλευτής, τον οποίο οι κακές γλώσσες αποκαλούν και «γυρολόγο» της πολιτικής, μαζεύει υπογραφές για την ίδρυση νέου φορέα, με στόχο, υποτίθεται, τις ευρωεκλογές; Να μην ξεχάσω: το όνομα του φορέα θα είναι «Ευρωπαϊκή Μεταπολίτευση»…

Βαρύ πυροβολικό

Είναι επίσημο. Με την εθνική επέτειο των Τούρκων στις 29 Οκτωβρίου αποχαιρετά επισήμως και το πόστο στην Αθήνα ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Εχω, πάντως, την αίσθηση ότι δεν θα του λείψουν καθόλου οι «κρίσεις πανικού» του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των οκτώ, για ευνόητους λόγους. Οπως σας είχα γράψει προ εβδομάδων, στη θέση του πρέσβη στην Αθήνα θα τοποθετηθεί ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ένας από τους πρώην εκπροσώπους του τουρκικού ΥΠΕΞ και γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων για την Ελλάδα, την Κύπρο, αεροναυτικά ζητήματα και όχι μόνο. Με απλά λόγια, βαρύ διπλωματικό πυροβολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή