Ο λάλος εταίρος και ο σιωπηλός

Ο λάλος εταίρος και ο σιωπηλός

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είπε πολλά απευθυνόμενος στην Κ.Ε. του κόμματός του ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Για την Κεντροαριστερά και την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για τη συμφωνία των Πρεσπών, για όσα θεωρεί επιτεύγματά του, για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Στο μείζον ερώτημα των ημερών, όμως, δεν απάντησε, παρότι υποχρέωσή του, θεσμική κατ’ αρχάς και κατόπιν ενδοκομματική: Ποια μπορεί –ή πρέπει– να είναι η μοίρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όταν ο μικρός εταίρος, ο κ. Πάνος Καμμένος, συμπεριφέρεται με μια αυτοσχεδιαστική αλλοπροσαλλοσύνη που εγκαθιστά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής τον εθνικά επιζήμιο ανορθολογισμό.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε. Δεν ασχολήθηκε καν με το ερώτημα. Το όνομα Καμμένος ούτε το είπε ούτε το υπονόησε. Ορισμένοι ακροατές του, υιοθετώντας την παροιμιακή ερμηνευτική μέθοδο «τα λέει στη νύφη για να τ’ ακούσει η πεθερά», υπέθεσαν ότι η υπαινικτική πρωθυπουργική φράση «καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σ’ αυτό τον τόπο να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει», αφορούσε τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Λάθεψαν. Αφορούσε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Είναι γνωστό τοις πάσι, άλλωστε, ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν είναι «θέση ευθύνης». Κατά συνέπεια, ο επικεφαλής του δεν υποχρεούται «να δουλεύει περισσότερο και να μιλάει λιγότερο».

Αυτό ακριβώς πιστεύει ο κ. Καμμένος: ότι ο θώκος δεν τον δεσμεύει με ευθύνες, τού προσφέρει απλώς προνόμια, κυρίως δε το προνόμιο της αδολεσχίας. Επιπλέον, εμφανίζεται βέβαιος ότι δικαιούται να πολιτεύεται ανεξέλεγκτα σαν διπλή, αν όχι πολλαπλή προσωπικότητα: τη μια στιγμή σαν υπουργός, την επομένη σαν πρόεδρος των ΑΝΕΛ, την τρίτη σαν απλός πολίτης που παίζει με το τουίτερ, την τέταρτη σαν φίλαθλος του πόλο κ.ο.κ. Και πάντα σαν συνωμοσιολόγος. Οποιος τον κρίνει, όποιος ελέγχει τις πράξεις και τον λόγο του (αν είναι συνταγμένος λόγος αυτή η δίχως αρχή, μέση και τέλος ομιλία του, λαμπρό δείγμα της οποίας παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1), είναι όργανο «κέντρων» που έχουν στρατευτεί εναντίον του, τα παίρνει από τον Σόρος ή είναι ένας «φουκαράς» βουλευτής που ζήτησε ρουσφέτι, δεν ικανοποιήθηκε και χολωμένος επιδίδεται στην καμμενοφαγία.

Ο κ. Καμμένος δεν πήγε στις ΗΠΑ ως ιδιώτης ούτε ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ως υπουργός πήγε. Οσα είπε εκεί, για plan B και βάσεις, δεν εξέθεσαν μόνο την κυβέρνηση. Τη χώρα εξέθεσαν. Ο πρωθυπουργός, όμως, αρκέστηκε σ’ ένα λογοπαίγνιο περί τυφώνος. Τι; «Του τα έψαλε τηλεφωνικώς»; Και ποιον αφορά αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή