Η νέμεσις του ΣΥΡΙΖΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλό της χθεσινής ημέρας είναι ότι διαβάσαμε Χριστιανόπουλο στο Twitter («ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»). Το κακό είναι ότι καλούμαστε τώρα να παρακολουθήσουμε πώς θα πέσει αυτή η κυβέρνηση: με απειλές, διαρροές, συντροφικά μαχαιρώματα και αυταρχισμό. Δεν θα ανεχθεί «εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αναγνωρίζοντάς του μάλιστα κι ένα ελαφρυντικό: πως «ασυνείδητα» διατάραξε «την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Πάντως στοιχειώδη ανάλυση στίχων να είχε κάνει στο σχολείο ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα είχε καταλάβει ότι ο κ. Κοτζιάς ούτε «ασυνείδητα» ενήργησε ούτε πρόκειται να αφήσει να περάσει αναίμακτα το «άδειασμά» του. Εχει βουλευτές της επιρροής του στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Ισως και σοβαρότερα από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είδαμε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φυλλορροούν και ορισμένοι βουλευτές είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί λοιπόν ο Ελληνας πρωθυπουργός επέλεξε μία ακόμη φορά να φανεί πιστός στον υπουργό Αμυνας, θυσιάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών του; Και μάλιστα λίγο αφότου ο μεν Νίκος Κοτζιάς εργαζόταν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο Πάνος Καμμένος παρουσίαζε στις ΗΠΑ το plan B του; Η συγκυρία της κάλυψης του υπουργού Αμυνας είναι ακόμη πιο δυσνόητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μαίνεται ο πόλεμος «Εφημερίδας των Συντακτών» – Πάνου Καμμένου, με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα να στρέφεται πλέον ανοιχτά εναντίον του κυβερνητικού εταίρου και τον ίδιο να κατηγορεί το φύλλο ότι… χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος.

Αφού δεν θα ανεχθεί εις το εξής «διγλωσσία» ο πρωθυπουργός, πώς εξακολουθεί να ανέχεται τη σχιζοειδή συμμετοχή του λαϊκιστή και εθνικιστή υπουργού Αμυνας σε μια αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση που έχει αναδείξει σε σημαία της τη συμφωνία των Πρεσπών; Η «διγλωσσία», που ενοχλεί σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν εξαρχής το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων. Την υπερασπίστηκε με πάθος, στο όνομα του αντιμνημονιακού μετώπου. Τώρα όμως τελείωσαν και τα προσχήματα. Από το 2015 φάνηκε ότι η σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Ελληνες» είναι το κορυφαίο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον αποδεικνύεται πως θα είναι η νέμεσίς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή