ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (18/10/18)

Ο θάλαμος των στεναγμών

Αν οι τοίχοι είχαν αυτιά… μπορεί και να είχαν ξεκουφαθεί –ή να τα είχαν χάσει– απ’ όσα άκουσαν το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί θυμίζω ότι έσπευσε ο Νίκος Κοτζιάς κατόπιν όσων διαμείφθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης για να μοιραστεί τον πόνο του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει, ας πούμε, ένας προθάλαμος, μεταξύ του γραφείου του γενικού γραμματέα της Προεδρίας και του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει ακούσει πολλά. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια βιβλιοθήκη-συγκοινωνούν δοχείο με πόρτα που οδηγεί κατευθείαν στο γραφείο του Προέδρου. O αστικός μύθος θέλει μάλιστα να έχουν τοποθετηθεί εκεί κατά καιρούς μικρόφωνα. Παλαιότερα, επί βασιλέων, πάντως, χρησιμοποιείτο πιο παραδοσιακή μέθοδος: διάφοροι έστηναν αυτιά.

Σαν παλιοί φίλοι

Αυτά άκουσαν ότι ο Κοτζιάς έμεινε με τον Προκόπη Παυλόπουλο μιάμιση ολόκληρη ώρα. Εκεί εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε έναντι της επίθεσης που δέχθηκε από τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό. Δεν φάνηκε, πάντως, το ζήτημα της παραίτησης να είχε τελειώσει. Μου λένε πως ο Πρόεδρος άκουσε τον Κοτζιά σαν παλαιό φίλο παρότι έχουν περάσει και αυτοί πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Μυστικά και φανερά

Επειδή πολύς λόγος έγινε για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ με αφορμή όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό και την πρόταση Κοτζιά να περνούν όλα τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων από τον έλεγχο της Βουλής, θυμίζω ότι με βάση τη δική του νομοθετική πρωτοβουλία (2017) τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ περνούσαν από τον έλεγχο της Βουλής. Κρίνω σκόπιμο εδώ, πάντως, να αναφέρω μια κρίσιμη λεπτομέρεια: από τη Βουλή περνούσαν για έγκριση οι δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ. Oχι ο,τιδήποτε λιγότερο απ’ αυτό το ποσό.

Σπασμένα τρίγωνα

Σπάσιμο του τριγώνου «εκβιασμών» στην κυβέρνηση βλέπουν στην Πειραιώς μετά την παραίτηση Κοτζιά. Κι αυτό, διότι στη Ν.Δ. έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι ο Πάνος Καμμένος έχει πράγματι στοιχεία για όσα καταλόγισε στον Κοτζιά στο υπουργικό. Ακόμη, ότι απείλησε πως θα τα δώσει στη δημοσιότητα, εξ ου και ο Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση.

Λευτεριά…

Από τη Μόσχα μέχρι τον Ατλαντικό, δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω ότι πολλοί διπλωμάτες –και όχι μόνο Ελληνες– συνέκριναν τη χθεσινή ημέρα με την απελευθέρωση της Αθήνας, αναφωνώντας κάτι του τύπου «λευτεριά στο ΥΠΕΞ» ή, τελοσπάντων, ψέλνοντας το δικό τους Te Deum. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει για τους εμπειρογνώμονες, που ετοιμάζονταν να αναβαθμιστούν με βάση τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ και τώρα ίσως ξαναμπούν στα «κλουβιά» τους. Και όχι μόνον αυτοί…Κατά τα λοιπά, υποθέτω ότι θα πάει χαμένη η ερώτηση που είχε ετοιμάσει ο Γ. Κουμουτσάκος για τις τουρκικές παραβιάσεις και σκόπευε να την απευθύνει τόσο στον παραιτηθέντα υπουργό όσο και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είναι η διγλωσσία στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Αν και νομίζω ότι το «δυαρχία» θα άρμοζε περισσότερο…

Ξαφνική αδιαθεσία

Μια ξαφνική αδιαθεσία προκάλεσε την ακύρωση της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ακύρωσε μάλιστα και τις προγραμματισμένες συναντήσεις και παρεμβάσεις στο ΕΛΚ, αλλά και ραντεβού που πληροφορούμαι ότι είχε προγραμματίσει με τον Μπιλ Γκέιτς. Η μόνη που είδε ήταν η Τερέζα Μέι. Κι αυτό, διότι δεν μπορούσε να την αποφύγει, λόγω Brexit.

Γερουλάνος for Mayor

Σε ιστορικούς δρόμους (πεζόδρομους) της παλιάς Αθήνας, και όχι μόνο, κινείται το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας επαφές και συζητώντας με φορείς της πόλης. Ε, τώρα, θα αρχίσει να μιλάει και με δημότες. Το ίδιο έκανε τις προάλλες στη Φωκίωνος Νέγρη, ρωτώντας τους περαστικούς ποια είναι τα προβλήματά τους, τι θα ήθελαν να αλλάξει στην πόλη κ.λπ. Θα το επαναλάβει σήμερα από τον ιστορικό πεζόδρομο. Μόνο που μετά τη βόλτα και τη δημοσκόπηση θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας. Αρχίζει το ματς.