Η Ελλάδα, ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ, απειλείται από την κρίση

Η Ελλάδα, ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ, απειλείται από την κρίση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται. Οταν φταρνίζονται οι μεγάλοι, οι πρώτοι που κινδυνεύουν με κρυολόγημα είναι οι μικροί και ανίσχυροι. Και η Ελλάδα, ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, προβάλλει ως το εύκολο πρώτο θύμα.

Οι διεθνείς επενδυτές, αυτοί που θεωρητικά θέλουμε να προσελκύσουμε, ετσι κι αλλιώς δυσπιστούν με τις προοπτικές της ελληνικης οικονομίας. Αλλαγές γίνονται, αλλά έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ που η απόσταση αντί να μικραίνει, δυστυχώς μεγαλώνει. Η άγνοια κάποιων, οι αυταπάτες άλλων, γενικά η άρνηση της πραγματικότητας, μας πήγαν πίσω. Σε συνδυασμό με τις γνωστές διαχρονικές παθογένειες, το μίγμα καθίσταται εκρηκτικό και η χώρα ακόμη πιο ευάλωτη.

Στο σημερινό επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον, ακόμη πιο δύσκολα θα έρθουν επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους, με εξαίρεση ως ένα βαθμό την αγορά ακινήτων.

Αυτό ισχύει, δυστυχώς, και για τους  εγχώριους επιχειρηματίες που διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα τους. Ξένοι και Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα όχι ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά πρωτιστως τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά (και τη διαπλοκή), και δευτερευόντως τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

Στα μάτια όλων η Ελλάδα παραμένει ένα ρίσκο. Όχι αποκλειστικά με δική της ευθύνη. Ολη η γειτονιά μας δοκιμάζεται. Η κρίση στην Ιταλία και η μετωπική σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξελλες, η πολυεπίπεδη αβεβαιότητα στην Τουρκία, είναι εξελιξεις αρνητικές για τις οποίες προφανώς δεν ευθύνεται η Ελλάδα, ωστόσο αναπόφευκτα έχουν επιπτωσεις στην χώρα μας.

Ακόμη και το «μακρινό» Brexit που επι μήνες δυσχεραίνει το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, δεν βοηθά.

Αλλά και στο πολιτικό επίπεδο τα πράγματα δεν εκπεμπυν αισιόδοξα μηνύματα. Η άνοδος «αντισυστημικών» και κατ’ επέκταση αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, ροκανίζει εκ των έσω την σταθερότητα και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό ισχύει πλέον και για τη Γερμανία, την παραδοσιακή ηγέτιδα δύναμη, ατμομηχανή της οικονομίας και πυλώνα πολιτικής σταθερότητας της γηραιάς Ηπείρου.

Και πάλι, εμείς, ως ο πιο αδύναμος κρίκος, είμαστε οι πρώτοι που κινδυνεύουμε.

Εάν στην εξίσωση προσθέσει κανείς και την παγκόσμια αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των πρωταγωνιστών της διεθνούς οικονομίας, που αντανακλάται στην πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, που αναπόφευκτα βυθίζει ακόμη περισσότερο και το ελληνικό, το σκηνικό καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο και επικίνδυνο για τη μικρή Ελλάδα.

Η «μεταμνημονική εποχή» βρίσκει την ελληνική οικονομία απροστάτευτη και αντιμέτωπη με διεθνείς επενδυτές απρόθυμους να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα ώστε να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της χωρας, αλλά και να ρισκάρουν επενδύσεις μακρόπνοου ορίζοντα οι οποίες όλα τα κόμματα πλέον συμφωνούν ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Η Ελλάδα όχι μόνον δεν έχει προχωρήσει σε πολλές αναγκαιες μεταρρυθμισεις, όχι μόνο εξακολουθεί να αποτελεί ρίσκο, αλλά είναι πλέον αντιμέτωπη και με την άνοδο των επιτοκίων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να παραμένουν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τα άλλα ευρωπαικά.

Σε όλο αυτό το γκρίζο σκηνικό, έρχεται και η μετανάστευση στο εξωτερικό των πιο ικανών και παραγωγικών στελεχών, των ανθρώπων που θα διαδραμάτιζαν νευραλγικό ρόλο στην «έκρηξη» του ελατηρίου της ελληνικής οικονομίας, να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή