Το Κονκλάβιο (25/10/18)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χέρι που δεν δαγκώνεις…

Μπορεί να φταίνε οι νεραντζιές. Αλλά φαντάζομαι ότι το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί εύκολα να γίνει βαρύ και ασήκωτο. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, για δεύτερη συνεχή ημέρα, αντί, ας πούμε, να ζητήσει από τους υπηρεσιακούς που ήθελε να δει να τον συναντήσουν στο Μαξίμου. Αυτή τη φορά για σύσκεψη με υπηρεσιακούς και με μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ.

Σημειώνω ότι στη σύσκεψη μετείχαν όλα τα μέλη του συμβουλίου –με ελάχιστες απουσίες– συμπεριλαμβανομένου του Χρήστου Ροζάκη, αλλά και του Χάρη Παμπούκη. Πληροφορούμαι ότι ο Τσίπρας τους ζήτησε να συνδράμουν με τεκμηρίωση σε μια σειρά θεμάτων. Μα πάνω απ’ όλα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς τους ζήτησε να κάνουν brainstorming για να καταλήξουν σε μια συγκροτημένη τοποθέτηση. Πάντως, οι παριστάμενοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει διαβούλευση και συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, γεγονός που με βάζει σε σκέψεις. Ή κάτι άλλο έχει κατά νου ή απλώς για το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό ίσως να ισχύει η παροιμία που λέει ότι «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλησέ το…». Αν και το δεύτερο δεν είναι καθόλου στο στυλ του Τσίπρα.

Ποταμίσιος μαραθώνιος

Τρεις ολόκληρες ώρες κράτησε η προχθεσινή εκδήλωση του Ποταμιού για τις «έξυπνες» πόλεις –ή κάτι παρόμοιο– στο Γκάζι, όπου ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Τρικκαίων και ο Κώστας Μπακογιάννης. Εντάξει. Μπορεί να μην έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας, αλλά στα πηγαδάκια της εκδήλωσης όλοι έλεγαν κάτι του τύπου «η περιφέρεια τελειώνει, ο δήμος αρχίζει». Και σύντομα επισήμως, αφού επίκειται και η ανακοίνωση. Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσαν πολλοί αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Ελληνικού, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Βαρβάρας, Χίου και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας που έχει πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τρεχαντήρια

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι για κάποιον είναι ευθέως, δηλαδή κατάμουτρα, αλλά χωρίς να το εμφανίζεις ως δική σου άποψη. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι έκανε τις προάλλες ο Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση όπου παρευρισκόταν ο Γιώργος Πατούλης. Ας πούμε, είπε κάτι του τύπου «κάποιοι λένε ότι είναι λαϊκιστής». «Ναι, είναι καμιά φορά, αλλά είναι τρεχαντήρι», πρόσθεσε, εννοώντας ότι πηγαίνει παντού και «τρέχει» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Για την ακρίβεια, στην Πειραιώς μετρούν και βρίσκουν ότι ο εν λόγω έχει αναμετρηθεί μέχρι σήμερα σε 44 εκλογικές μάχες και κέρδισε σε όλες.

Ασκήσεις αφωνίας

Δεν ξέρω αν έγινε σκοπίμως ή αν απλώς είναι δείγμα αποσύνθεσης της κυβέρνησης. Το δεύτερο το θεωρούν πιο πιθανό στην Πειραιώς. Αλλά δεν έχει διαφύγει την προσοχή τους ότι τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου δεν απαντά στις επιθέσεις και στα ερωτήματα της Ν.Δ., πράγμα σπάνιο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα grand guignol που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, αλλά και στα τρέχοντα, όπως, για παράδειγμα, την προχθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, μου λένε, είναι ότι η ΕΡΤ δεν κάλυψε καν την εκδήλωση, ούτε «έπαιξε» σχετικό θέμα, γεγονός που άφησε έκπληκτη την Πειραιώς. Διότι μπορεί οι νεοδημοκράτες να μην εμφανίζονται στη δημόσια τηλεόραση, αλλά την παρακολουθούν καθημερινά. Και διαπιστώνοντας ότι η ομιλία δεν καλύφθηκε –μόνο μια μικρή δήλωση Μητσοτάκη σε άλλο θέμα–, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι όταν δεν απαντά η κυβέρνηση, η Ν.Δ. αποσιωπάται. Υπερβολές…

Η φαντασία στην εξουσία;

Ερχεται η ώρα του συνεδρίου για το Ποτάμι (το επόμενο Σάββατο). Περιττό, νομίζω, να προσθέσω ότι το λιγότερο που αναμένεται είναι το συνέδριο να έχει φαντασία. Διότι μπορεί να έχει και άλλα στοιχεία (και δεν εννοώ αγωνία…). Μια ιδέα, πάντως, του πόσο ευφάνταστο θα είναι το συνέδριο είναι οι ομιλητές που έχουν προσκληθεί – ανάμεσά τους η Ελένη Αρβελέρ, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Στέλιος Μάινας και άλλοι. Σημειώνω ότι οι ξεχωριστοί ομιλητές θα μιλήσουν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, δηλαδή περίπου μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών». Το ερώτημα για το τι θα κάνει η Φώφη Γεννηματά παραμένει ακόμα ερώτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή