Το γαϊτανάκι και ο Μπουτάρης

Το γαϊτανάκι και ο Μπουτάρης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χορός των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει και οι μνηστήρες για τη δημαρχία που καταγράφονται –ήδη περισσότεροι από αυτούς της ομηρικής Ιθάκης– παίζουν στον ρυθμό τού ένα γαϊτανάκι όλοι και στη μέση ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Μπουτάρης αποφεύγει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, με αποτέλεσμα να είναι όλα στον αέρα. Μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι και κόμματα περιμένουν να δουν «τι θα κάνει», για να καθορίσουν τη στάση τους. Αν ο Μπουτάρης ανακοινώσει ότι θα κατέλθει στις εκλογές το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αμέσως. Η Πρωτοβουλία, η παράταξή του δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και μαζί ένας γαλαξίας εξωκοινοβουλευτικών κινήσεων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, κ.λπ., αναμένεται να συνταχθούν μαζί του.

Απέναντί του θα επιχειρηθεί να τεθεί μια ισχυρή υποψηφιότητα η οποία θα συσπειρώνει ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να υποδείξει υποψήφιο εκ μέρους του κόμματός του. Προσώρας, η ηγεσία της Ν.Δ. δείχνει να ψάχνεται, με όχι ιδιαίτερη ζέση, πάντως. Αν όμως δεν διεκδικήσει τρίτη θητεία, τότε, «τρεχάτε ποδαράκια μου και πού να σταματήσω» για όλους, καθώς θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν σχέδια και στρατηγικές. Εκλογές για δημάρχους θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά η μητέρα όλων των μαχών προβλέπεται στη Θεσσαλονίκη. Γιατί στη Θεσσαλονίκη το διακύβευμα δεν θα είναι (μόνο) το ποιος θα μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια και θα ρυθμίζει τα τραπεζοκαθίσματα. Εχει να κάνει, κυρίως, με το αν η πόλη θα συνεχίσει να βαδίζει τον δρόμο της διεθνούς καταξίωσης, με ανοιχτά τα παράθυρα στον έξω κόσμο, ή θα φορέσει και πάλι το γκρίζο φοβικό πέπλο της εσωστρέφειας στο όνομα μιας δήθεν «απειλής» της ελληνικότητάς της. Οι επιθέσεις, στα όρια του μίσους και του ρατσισμού, εναντίον του Μπουτάρη για τις πρωτοβουλίες του να καταστήσει την πόλη τουριστικό και οικονομικό πόλο έλξης, σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και οι πολιτικές του απόψεις σε κρίσιμα θέματα που ξεφεύγουν από το «εθνικώς αποδεκτό» –ποιος το ορίζει άραγε;– προμηνύουν σκληρή σύγκρουση στις εκλογές. Η ατμόσφαιρα είναι ήδη ηλεκτρισμένη με αφορμή το Μακεδονικό. Το σκηνικό στήνεται ήδη και μάλιστα έκανε την εμφάνισή του ως υποψήφιος δήμαρχος (και αυτός) με επίσκεψη στο… τουρκικό προξενείο ο γνωστός «τουρκοφάγος» Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αμέσως μετά πήγε και είδε στο δημαρχείο τον κ. Μπουτάρη, τον οποίο καθύβριζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή