Η Ε.Ε. δίχως ηγέτη -πυξίδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης, η φυσική ηγέτις της Ε.Ε. δέχεται βαρύ πλήγμα. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται στον πυρήνα του. Η Αγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει να παραμείνει στο αξίωμα της καγκελαρίου, ωστόσο η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη. Από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη μεγάλη υποχώρηση της Κεντροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης, το υπόλοιπο της θητείας της, όπως και η πορεία του Μεγάλου Συνασπισμού του οποίου ηγείται, θα κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί.

Η 64χρονη Μέρκελ, που ήδη βρίσκεται στην εξουσία δεκατρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην καγκελαρία και θα αποχωρήσει από την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Οι αποφάσεις αυτές αντανακλούν την πολιτική της αποδυνάμωση.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει ότι τα δύο αξιώματα, της καγκελαρίου και της προέδρου του κόμματος, «πάνε μαζί, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης». Ωστόσο, άλλαξε στάση υπό την πίεση των αποτυχιών στην Εσση όπου το CDU είχε το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 50 ετών, και στη Βαυαρία όπου το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών υπέστη τη δική του πανωλεθρία.

Καθώς διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα το τέλος της μακράς περιόδου κυριαρχίας της Μέρκελ στη γερμανική σκηνή –επικεφαλής του CDU από το 2000 και καγκελάριος από το 2005– αλλά και στην ευρωπαϊκή, οι πολιτικές επιλογές που κερδίζουν έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλούν ανησυχία. Η ενίσχυση των ακραίων φωνών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνει υπαρξιακά χαρακτηριστικά και απειλεί την Ε.Ε., τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε.

Δεν είναι μόνο τα εκλογικά ποσοστά στη Γερμανία, το ισχυρότερο μέλος της Ε.Ε. Είναι και η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση. Αλλά και στη Γαλλία, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός από τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Το τσουνάμι του λαϊκισμού παρασύρει τους πάντες. Θύματα και δικών τους λαθών, οι περισσότεροι ηγέτες, μεταξύ αυτών και η μέχρι πρότινος πανίσχυρη καγκελάριος, αδυνατούν να διαχειρισθούν το φαινόμενο. Η Ευρώπη σε καταιγίδα, χωρίς καπετάνιο και πυξίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή