Το Κονκλάβιο (31/10/18)

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και αυτοί έχουν ψυχή

Υψηλές αφίξεις τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για τα μάτια της Ν.Δ. Αυτές με αφορμή το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ (ΥEPP) που εξασφάλισε η ΟΝΝΕΔ και το οποίο αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Λίγες ημέρες δηλαδή πριν τα μέλη του νέου προεδρείου της YEPP –και όλα τα κόμματα της αγίας οικογένειας του ΕΛΚ– ταξιδέψουν στο Ελσίνκι για να ψηφίσουν για τον Spitzenkandidat τους. Οσονούπω, λοιπόν, θα βρίσκονται ανάμεσά μας τόσο ο Αλεξάντερ Στουμπ όσο και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Μένω στον δεύτερο, όχι μόνο επειδή τα στοιχήματα παίζουν υπέρ του για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, αλλά και λόγω στενής σχέσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, εξάλλου, έχει ήδη δηλώσει στήριξη στην υποψηφιότητά του. Πληροφορούμαι δε ότι Μητσοτάκης και Βέμπερ την Παρασκευή ετοιμάζουν επίσκεψη σε ΜΚΟ που φροντίζει παιδιά και μητέρες. Το μήνυμα που θα εκπεμφθεί είναι νομίζω σαφές: Και οι κεντροδεξιοί έχουν ψυχή.

Προεκλογική περίοδος

Πάντως, επειδή και στο ΕΛΚ η περίοδος είναι προεκλογική και προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, παράλληλο πρόγραμμα ετοιμάζουν στην Πειραιώς και για τον Φινλανδό υποψήφιο. Μένω στις αφίξεις από τους κόλπους του ΕΛΚ, καθώς, όπως σας είχα πει, μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στην Αθήνα για το συνέδριο της YEPP είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Για την ακρίβεια, βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας. Μίλησε σε εκδήλωση του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και θα δώσει στίγμα και στην Αθήνα. Εξάλλου, θα είναι αυτός που θα κλείσει το Σάββατο τις ομιλίες των επισήμων στο συνέδριο της YEPP με μηνύματα για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

(Ιερό) κουίζ

Το θυμήθηκα με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση και κυρίως με αφορμή τα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας: Για ποιον πρώην υπουργό της σημερινής κυβέρνησης άνθρωπος του κλήρου εκμυστηρεύθηκε σε νυν υπουργό ότι ως μικρό παιδί υπήρξε υποδειγματικό «παπαδάκι», παρότι σήμερα του ταιριάζει η παροιμία «παπά γιος, διαβόλου εγγόνι;».

Σκονάκια

Μένω στη συνεδρίαση των συριζαίων βουλευτών, καθώς μεγάλη εντύπωση προκάλεσε σε ωτακουστή μου το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσήλθε στη συζήτηση… διαβασμένος (κι ας ήταν το θέμα της η συνταγματική αναθεώρηση…). Ο πληροφοριοδότης μου έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα όταν ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επισήμανση του Νίκου Φίλη περί «ένωσης» του άρθρου 3 (σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας) με το άρθρο 13 (δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας), είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Οπως το έθεσε, «το άρθρο 110 δεν επιτρέπει την αναθεώρηση του άρθρου 13». Υποψιάζομαι ότι κάπου κοντά υπήρχε κάποιο «σκονάκι», αν και μαθαίνω ότι έχουν γίνει εντατικά «σεμινάρια» στον πρωθυπουργό για την αναθεώρηση. Πάντως, δεν ήταν μόνο ο Φίλης που επέμεινε σε καθαρό χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Πληροφορούμαι ότι και ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι θα προτιμούσε το μήνυμα να ήταν πιο «θαρραλέο». Αλλά δεν άκουσε κανείς.

Επί Μπουτάρη κρεμάμενοι

Από τα χείλη του Γιάννη Μπουτάρη κρέμονται στη Θεσσαλονίκη. Εντάξει, όχι όλοι. Αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας περιμένουν να δουν αν τελικά ο νυν δήμαρχος θα διεκδικήσει κι άλλη θητεία. Οπως ο Σπύρος Βούγιας και ο Νίκος Νυφούδης, ο οποίος θυμίζω ότι είχε κατέβει με το Ποτάμι στη Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά του πήρε την έδρα η Κατερίνα Μάρκου για λίγες ψήφους. Αν ο Μπουτάρης κατέβει ξανά, οι προαναφερθέντες θα πάνε… άκλαυτοι. Μου λένε, πάντως, ότι το δίδυμο δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιος θα κατέβει για δήμαρχος και ποιος για αντιδήμαρχος. Οπως και ότι κατεβαίνουν στην Αθήνα προς αναζήτηση συμμαχιών και στήριξης.

Θείες απ’ το Σικάγο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις… θείες τους, που βρίσκονται κάπου στην Αμερική και γνωρίζουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, έδωσαν οι ομιλητές στην εκδήλωση για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στο πολιτικό γίγνεσθαι, που έγινε τις προάλλες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτό προκειμένου να δείξουν ότι και οι ομογενείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες έχουν γνώση και για τα ελληνικά πράγματα. Ο Κ. Μπακογιάννης, ας πούμε, θυμήθηκε τη θεία του την… Αναστασία από την Αστόρια, η οποία του τηλεφωνεί και ξέρει όλα τα νέα και για το Καρπενήσι και για την Αθήνα. Και δεν ήταν ο μόνος. «Δεν με νοιάζει τι λέει η θεία Βαγγελιώ», μου λένε πως είπε, όταν ήρθε η σειρά του, ο Στ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι σημασία έχει τι θα γίνει με την ψήφο όλων των «παιδιών» που έφυγαν μέσα στην κρίση. Γιατί δεν ρωτάει τον Τσίπρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή