Το Κονκλάβιο (06/11/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγουρίνο και συμπάθεια

Ηταν μια ωραία, γνήσια «ποταμίσια» ατμόσφαιρα το Σαββατοκύριακο στο Σινέ Κεραμεικός. Λίγο τα παγουρίνο (θερμός) που πωλούνταν στους χώρους του συνεδρίου για να μην πωλούνται πλαστικά μπουκάλια νερού (είπαμε, Ποτάμι είναι αυτό…), λίγο ο Σταύρος Θεοδωράκης που συγκινήθηκε στην ομιλία του αναφερόμενος στα μέλη του κόμματος ανά την Ελλάδα που δεν μπόρεσαν να παραστούν για οικονομικούς λόγους (εννοείται ότι ο κάθε σύνεδρος πληρώνει μόνος τα έξοδά του), λίγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης που, όπως επεσήμανε ο πρώτος, ήταν από τους λίγους στο Σινέ Κεραμεικός που φορούσαν γραβάτες… Ε, αυτό είναι το Ποτάμι.

Μίκης ή Μάνος;

Μιλώντας για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., μου λένε ότι εκτίμησε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στο πόντιουμ της ομιλίας του δεν υπήρχε πουθενά το λογότυπο του Ποταμιού. Το αντιπαρέβαλε με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα τον κυνηγούν οι φωτογραφίες από την εκεί συμμετοχή του και φυσικά το λογότυπο της Κουμουνδούρου. Κατά τα λοιπά, χειροκροτήθηκε θερμά όταν έδωσε εύσημα στο Ποτάμι που καταψήφισε την απλή αναλογική, παρότι, όπως είπε, «ενδεχομένως να ωφελείτο απ’ αυτήν». Ακόμη θερμότερο χειροκρότημα έλαβε όταν ανέφερε ότι, με αφορμή το συνέδριο, κάθονται πάλι μαζί ένας Χατζηδάκις και ένας Θεοδωράκης. Να ’ναι η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων;

Στη «Χύτρα» για ποτό

Στο παράλληλο σύμπαν –περίπου– βρισκόταν σε εξέλιξη το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ (YEPP) στη Συγγρού. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ηγετική εμφάνιση ενώπιον των δύο διεκδικητών της ευρωπαϊκής Kεντροδεξιάς για το χρίσμα του Spietzenkandindat. Eμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Τον Μάνφρεντ Βέμπερ τον τραπέζωσε ο Κυριάκος στην οικία του το βράδυ της Παρασκευής. Τον Αλεξάντερ Στουμπ τον κέρασε ποτό μετά τη λήξη του συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου στη «Χύτρα». Hταν εκεί οι περισσότεροι απ’ όσους θα μετάσχουν στη νεοδημοκρατική αποστολή για το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, δηλαδή, μεταξύ άλλων, οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος που έβγαλε ασπροπρόσωπο το κόμμα με την όλη διοργάνωση. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι στη φινλανδική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και με δικαίωμα ψήφου.

Φοβού τους Φινλανδούς

Την ίδια περίπου ώρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλούσε στα «παιδιά» –στους 250 συνέδρους– κλείνοντας το συνέδριο στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιά. Εδωσαν ραντεβού στο Ελσίνκι. Μιλώντας για τη φινλανδική πρωτεύουσα, πληροφορούμαι ότι μεγάλη εντύπωση έκανε η οργάνωση της καμπάνιας του Στουμπ. Αυτό επειδή ο Φινλανδός υποψήφιος εμφανίστηκε στο συνέδριο μοιράζοντας το πρόγραμμά του και στα ελληνικά. Φοβού τους Φινλανδούς και ελληνικά έντυπα φέροντας…

Χρίσματα σε δόσεις

Οτι ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., βάζοντας φρέσκο «αίμα», δεν αποτελεί μυστικό. Ούτε ότι ο ίδιος καλοκοιτάζει πρόσωπα εκτός κομματικού σωλήνα που έχει «σκανάρει» μέσω του μητρώου στελεχών και όχι μόνο. Το είπε και θα το κάνει, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «με ποιους θα πορευτείτε». Πληροφορούμαι, δε, ότι το πρώτο κύμα τέτοιων προσώπων που δεν έχουν ξαναδιεκδικήσει ψήφο στην κεντρική πολιτική σκηνή θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Και δεν θα είναι το μόνο, καθώς δεν αποκλείω να ανακοινώνονται νέα ονόματα ανά δέκα μέρες. Για όποιον δεν κατάλαβε, ο Μητσοτάκης δίνει βουλευτικά χρίσματα. Εξ ου και θεωρώ απολύτως προβλεπόμενες –και προβλέψιμες– τις εσωτερικές γκρίνιες.

Το «Οσκαρ» στην Αθήνα;
 

Στη Λισσαβώνα ανακοινώνεται σήμερα η νικήτρια πόλη του βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018». Σημειώνω ότι η Αθήνα είναι μία από τις έξι φιναλίστ, εξ ου και ο Γιώργος Καμίνης βρίσκεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα, όπου και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου Τεχνολογίας web summit. Πάντως, στους διπλωματικούς κύκλους ακούγεται πολύ τις τελευταίες ώρες ότι η Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι η νικήτρια, στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας, όπου θυμίζω ότι ο νυν δήμαρχος έφερε στο ίδιο τραπέζι κοινωνία πολιτών και μεγάλες εταιρείες που εκλήθησαν να καλύψουν το κρατικό κενό χρηματοδότησης. Ιδωμεν. Πάντως, αν όντως ο Καμίνης φέρει το βραβείο, κάνει και καλό ποδαρικό στην υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή