Το Κονκλάβιο (09/11/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λίνεκερ και ο Spitzenkandidat

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καθόλου σασπένς για το τι θα έβγαζε η χθεσινή κάλπη για τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ. Ολοι γνώριζαν εξαρχής τον νικητή κι ότι θα επιβεβαιωνόταν η διάσημη φράση του Γκάρι Λίνεκερ για το ποδόσφαιρο και τους Γερμανούς. Οπως και έγινε. Αυτό, παρότι πολλοί θεωρούν ότι ο Αλεξάντερ Στουμπ υπερείχε σε αρκετά σημεία. Οπως στο debate των δύο υποψηφίων, όπου κέρδισε τις εντυπώσεις.

Εκεί ο Βέμπερ έκανε ειδική μνεία στον Αντώνη Σαμαρά, στον Νίκο Αναστασιάδη, και στον Εντα Κένι, οι οποίοι, όπως είπε, για να δώσει έμφαση στη στάση του ΕΛΚ, «σώσαμε μαζί με αυτούς το ευρώ». Χθες, πάντως, εμφανίστηκε πιο συναισθηματικός και πιο υπέρμαχος της… λαϊκής Δεξιάς.

«Χριστιανική» Ευρώπη

Το λέω διότι δεν ήταν μόνο κάποιοι της νεοδημοκρατικής αποστολής που ευχαριστήθηκαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο Βέμπερ αναφέρθηκε στη «χριστιανική» Ευρώπη που δεν πρέπει να ντρέπεται. Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχει μια εκκλησία. Νωρίτερα, αναφέρθηκε και στους αγρότες και στην ανάγκη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αλλά και στο χωριό του στη Βαυαρία. Δεν ξέρω αν πιο δεξιά πεθαίνεις, αλλά οφείλω να επισημάνω εδώ ότι δεν είναι τυχαίο που το ΕΛΚ φροντίζει να αποσυμπιέσει την υπόθεση Βίκτορ Ορμπαν. Εξάλλου και ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι κανένας μη Ευρωπαίος δεν πρέπει να περνάει τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς διαβατήριο…

Hasta la victoria…

Επίσης, δεν μου κάνει εντύπωση που επιμένει στις χώρες όπου εκτιμά ότι θα μετρήσει νίκες. Στις ομιλίες λήξης του συνεδρίου, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ αναφέρθηκε ξανά στις μελλοντικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και του Πάμπλο Κασάδο στην Ισπανία. Hasta la victoria siempre α λα δεξιά.

Κιτς πειρασμός

Σας έλεγα χθες ότι οι δύο υποψήφιοι του ΕΛΚ για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν διέρχονταν όλα τα μέσα για να κάνουν τους συνέδρους στο Ελσίνκι να περάσουν όμορφα, ε και –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε– να τους επηρεάσουν θετικά. Νομίζω, πάντως, ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντέγραψε τον Αλεξάντερ Στουμπ. Το λέω επειδή μια μέρα αφότου ο Φινλανδός κερνούσε hot dog σε ειδικό κιόσκι που στήθηκε στον χώρο του συνεδρίου, χθες το επιτελείο του Βέμπερ μοίραζε βαυαρικά γλυκά σε σχήμα καρδιάς με τη φωτογραφία του Γερμανού στη μέση. Ομολογουμένως εφευρετικό, αν και αρκετά κιτς.

Πρόσκληση σε δείπνο

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια περίεργη συνωμοσία της Ορθοδοξίας. Αλλά η Δευτέρα θα έχει μεγάλη δόση απ’ αυτήν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι τη Δευτέρα θα συναντήσει τον Σύνδεσμο Κληρικών που ζήτησε επειγόντως συνάντηση μαζί του στον απόηχο της συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα – Ιερωνύμου. Το βράδυ θα βρίσκεται στο Βελιγράδι κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δείπνο. Δεν είναι, πάντως, η μόνη πρόσκληση που εξασφάλισε ο Μητσοτάκης. Πληροφορούμαι ότι τον κάλεσε και ο Μπόικο Μπορίσοφ στον περίφημο φράκτη! Φαντάζομαι όχι για να πιουν τσάι… Κατά τα λοιπά, πρόκειται για σατανική σύμπτωση το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρουμανίας, με τον οποίο συναντήθηκε ο Μητσοτάκης, ονομάζεται Λούντοβικ Ορμπαν. Καμία σχέση με τον «ορίτζιναλ».

Tέλος εποχής

Ορθιοι χειροκροτούσαν την Αγκελα Μέρκελ οι σύνεδροι όταν πήρε τον λόγο. Για την ακρίβεια, τη χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα πριν καταφέρει τελικά να μιλήσει. Παρών στο τέλος του διαδρόμου και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, που την παρακολουθούσε αμίλητος. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι από τέλος εποχής. Κι ας επέλεξαν στο ΕΛΚ να παίξει στα μικρόφωνα κατά τα επινίκια του Βέμπερ το εύθυμο «We are family». Από την άλλη, βέβαια, ίσως να ήταν και λογικό. Οπως όλες οι οικογένειες, έτσι κι αυτή κρύβει τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί. Στην ομάδα ηγετών και αρχηγών κομμάτων που ανέβηκαν στη σκηνή για να πλαισιώσουν τον νικητή, ήταν εξάλλου, μεταξύ άλλων, ο Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή