Αρχιεπισκοπής νέες περιπέτειες

Αρχιεπισκοπής νέες περιπέτειες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθούνται –από όσους αναρωτιούνται «μέχρι πού μπορεί να φτάσει…»– οι καθημερινές (πλέον) κινήσεις και πρωτοβουλίες διά των οποίων προετοιμάζει την εκλογική του καμπάνια ο πρωθυπουργός. Με απορία, από τους γνωστικούς αλλά καλοπροαίρετους. Με ανησυχία, από όσους αντιλαμβάνονται (επιτέλους) ότι ο νεαρός ηγέτης δεν έχει ενδοιασμούς, είναι «ruthless», όπως κομψά το διατύπωσε ευγενική κυρία κοσμικής παρέας. Με ενθουσιασμό, από επιχειρηματίες πάντοτε έτοιμους να «ντιλάρουν» με το γκουβέρνο.

Μόνον οι μυημένοι, όταν ο κ. Ιερώνυμος επέδειξε τέτοια αγένεια ώστε να αποφύγει αδικαιολογήτως να συναντηθεί με τον εν Αθήναις επισκέπτη Πατριάρχη, κατάλαβαν πως ο λόγος δεν ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να σφραγίσει τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά. «Υπάρχει βαθύτερο ρήγμα», ψιθύρισαν.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τέτοια αντισυμβατική συμπεριφορά εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ιδίως τώρα που κάθεται και στην καρέκλα του υπουργού των Εξωτερικών. Τι θα έχουμε να πούμε αν στην τουρκική πλευρά συμπεριφερθούν προς το Πατριαρχείο με την ίδια αβρότητα;

Αλλά και η στιγμή που επέλεξαν οι δύο παράγοντες για να ανακοινώσουν την εν κρυπτώ «συμφωνία κυρίων», επιδεικνύοντας την εχθρότητά τους προς το Πατριαρχείο, μόνον με τη στάση του Βλαδίμηρου Μιχαΐλοβιτς Γκουντιάεφ (κοσμικό όνομα του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου) μπορεί να συγκριθεί.

Επί της (ταμειακής) ουσίας τώρα, ο κ. Τσίπρας προσέφερε στον πολύπειρο «αρχαιολόγο», που συζητεί τα θέματα της μοναστηριακής «περιουσίας» ήδη από το 1986, το ζητούμενο. Το κράτος διαγράφει όλα τα δικαιώματά του επί της «περιουσίας». Μετατρέπεται μάλιστα σε υποστηρικτή τής (στο μέτρο των δυνατοτήτων του) αποδοτικότερης χρηματικής αξιοποίησής της. Μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Βεβαίως. Αλλά κυρίως μέσω του κρατικού ταμείου. Αναλαμβάνει δηλαδή υποχρέωση όμοια με αυτή του δημόσιου χρέους. Οπως ρητώς θα την προσυπολογίσουν οι «αγορές», αφού ετησίως και εις το διηνεκές το κράτος θα έχει την αστική υποχρέωση να καταβάλλει προς μη κρατικό χρηματοοικονομικό οργανισμό σημαντικότατο ποσό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ανακοινώσεις του Μαξίμου δεν ειπώθηκε κάτι για τη μέχρι σήμερα πορεία του Οργανισμού Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας, ούτε για τα μοναστήρια που εντάχθηκαν στις προβλέψεις του νόμου Τρίτση, ούτε για το γεγονός ότι τη μισθοδοσία των ιερέων ανέλαβε το κράτος ήδη από το 1945, από τον φόβο της εμφύλιας σύρραξης, όταν το ασταθές μεταπολεμικό καθεστώς ήρθε αντιμέτωπο με τους άθεους κομμουνιστές!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή