Σας έδειραν; Γράψτε λάθος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

​Τρίτη 5 Νοεμβρίου, μεσημέρι, κέντρο Αθήνας. Ενας άνθρωπος περπατά στη Μπουμπουλίνας, με κατεύθυνση προς τη Στουρνάρη. Εντάξει, μπορεί και να περπατούσε στην Τοσίτσα, στο ύψος της Ζαΐμη, ή κάπου εκεί κοντά. Ισως είναι το δρομολόγιο που κάνει καθημερινά πηγαίνοντας στη δουλειά του, ίσως πάλι εκείνη ήταν η πρώτη φορά που απολάμβανε τη συγκεκριμένη διαδρομή. Να τον είχε φέρει εκεί κάποιο ραντεβού με νέο πελάτη; Η αγορά κάποιου εξειδικευμένου γκάτζετ; Μήπως έκανε απλώς τη βόλτα του ως φρέσκος στην πόλη μας; Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι έκανε εκεί, «τι δουλειά είχε στα Εξάρχεια».

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι κάποια στιγμή ο μυστηριώδης αυτός κύριος άκουσε φωνές και ποδοβολητά. Λογικά γύρισε να κοιτάξει: ένα γκρουπ άγνωστων σε αυτόν ανθρώπων κινούνταν προς το μέρος του με άγριες διαθέσεις. Τον φώναζαν με ένα όνομα που δεν τον είχε ξαναφωνάξει κανείς έως τότε, «Θοδωρή Γεωργακόπουλο», αλλά κάτι μέσα του του έλεγε ότι δεν είχαν όρεξη για γόνιμο διάλογο. Ενστικτωδώς άρχισε να τρέχει, αλλά ακόμα και στους ξύπνιους εφιάλτες δεν μπορείς να τρέξεις όσο γρήγορα χρειάζεται. Οταν οι άγνωστοι τον έφθασαν, του έριξαν μερικές και τον άφησαν να φύγει.

Οσο και αν το φώναζε, τα «οργισμένα προλεταριακά νιάτα των Εξαρχείων» ποτέ δεν πείστηκαν ότι δεν ήταν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος το θύμα τους. Οταν ανέβασαν το κατόρθωμά τους στο indymedia, η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία μέχρι που διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Γεωργακόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν περάσει από το κέντρο εκείνη την ημέρα. Κάπως έτσι, μάθαμε ότι μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, ένας άνθρωπος, ένας άσχετος περαστικός, πέρασε των παθών του τον τάραχο, επειδή… έτσι.

Ομως σαν να πληθαίνουν τα «λάθη» των οργισμένων νιάτων. Μασκοφόροι είχαν δείρει στα Εξάρχεια τον σκιτσογράφο Soloup επειδή τον είχαν περάσει για αστυνομικό λόγω του κράνους του. Δεν σταμάτησαν ακόμα και όταν κάποιοι στο πλήθος τον αναγνώρισαν. «Γράψτε λάθος» και για τον άγριο ξυλοδαρμό πέρυσι της ακτιβίστριας Μαρίας Κατσικαδάκου στην πλατεία Εξαρχείων. Την είχαν μπερδέψει με άλλο πρόσωπο. Ακόμα ένα λάθος πρόσφατα, όταν κωμικός που πήγαινε για μπίρα στην περιοχή, έπεσε σε «μπλόκο». «Εχεις τατουάζ Χρυσή Αυγή» του είπε ένας, κάνοντας κίνηση να βγάλει μαχαίρι. «Το είδα». Μετά το διαπληκτισμό, ο κωμικός σηκώνει τα μανίκια, ο άλλος του πιάνει το χέρι, δεν βλέπει τατουάζ. Είπαμε, λάθος.