Ολοι στα δικαστήρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφέρθηκα πρόσφατα (και ευχαριστώ για τα σχόλιά σας…) στο σκεπτικό που στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα «αναδρομικά» («Κ», 6.11.2018). Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να καταβάλει τη χρηματική διαφορά μεταξύ των συντάξεων που έδινε το κράτος μέχρι το 2012 και αυτών που έδωσε μετά τις οριζόντιες περικοπές του δεύτερου μνημονίου.

Είναι χρήσιμο να παραμείνει σαφές ότι κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν εκτιμά ότι υπάρχει τρόπος να αποφύγει η διοίκηση την πληρωμή όσων προσπάθησε να γλιτώσει σε μια δύσκολη τροπή της μεγάλης κρίσης. Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης ζήτησε να πληρώσει το δημόσιο ταμείο όσα κόπηκαν, αρχής γενομένης από το 2012. Η απόφαση αυτή, και υπάρχουν πολλές πανομοιότυπες, έδωσε το έναυσμα για ένα «τσουνάμι» δικηγορικών προτροπών προς κάθε συνταξιούχο. «Κάντε όλοι αγωγές», ήταν το σύνθημα. Ατομικές ή συλλογικές, με την πληρωμή σεβαστού αντιτίμου για τη δουλειά που θα κάνουν οι νομικοί (από 40 έως 400 ευρώ)! Με δημοσιεύσεις στο Ιντερνετ· με «συλλόγους» και πάντοτε υπό την πίεση τηλεοπτικών παραινέσεων, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ετοιμάστηκαν να εισπράξουν. Το υπουργείο επιδόθηκε σε αντιφατικές δηλώσεις και ερμηνείες, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εισηγείται (ορθώς…) ότι δεν υπάρχει περιθώριο προσφυγής αφού το όργανο που θα την έκρινε είναι το ίδιο με αυτό που έχει εκδώσει την απόφασή του και αυτή είναι σαφής· δηλαδή για το διάστημα ενός (σχεδόν) έτους, ήτοι μεταξύ Ιουλίου 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση και μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι πρέπει να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ αίτηση με τις απαιτήσεις τους (προθεσμία πενταετίας για τους ιδιωτικούς, διετίας για τους δημοσίους υπαλλήλους), όπως για οιαδήποτε απαίτηση έχουμε από το κράτος. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται, κατά την άποψή μου. Οι στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας επιβάλλουν ότι αφού ορισμένοι πολίτες θα πληρωθούν, όλοι όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση πρέπει επίσης να πληρωθούν από την κυβέρνηση. Και μάλιστα άμεσα, δηλαδή εντός εβδομάδων, μαζί με τον προϋπολογισμό.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε κάτι ακόμη, που ενδιαφέρει ξεχωριστά όσους βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη, αφού εκκρεμούν μέχρι και 200.000 ώριμες αιτήσεις με τις προβλέψεις του ΕΦΚΑ, και εμπίπτουν στις ομάδες από τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα «κόβει» υπερβολικά, για να πληρώσει, δήθεν, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μπορούν και οφείλουν να αμφισβητήσουν τον άδικο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξή τους. Με άλλα λόγια, όλοι στα δικαστήρια. Πού θα βρεθούν τα χρήματα, μη ρωτάτε. Αυτό δεν είναι δουλειά των δικαστών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή