Ασθενείς αντιδράσεις απέναντι στο θράσος

Ασθενείς αντιδράσεις απέναντι στο θράσος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​πό την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αποκλειόταν ο Αλ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις που μόνον αυτός, το κόμμα του και οι ΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει την περικοπή τους. Στην πορεία ακυρώθηκε κάθε αμφιβολία ότι οι δανειστές δεν θα συναινούσαν. Για ποικίλους λόγους: το ΔΝΤ που θωρούσε το μέτρο διαρθρωτικό –ενώ η Κομισιόν δημοσιονομικό– έχει βγει από την εικόνα, ο σημερινός πρωθυπουργός είναι πια το «darling boy» Αμερικανών και Ευρωπαίων λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει, το μόνο ενδιαφέρον των δανειστών για την Ελλάδα είναι να παίρνουν πίσω τα χρωστούμενα και τους το εξασφαλίζουν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ταχθεί κατά της περικοπής των συντάξεων. Αρα η απόφαση να επιτραπεί στους Συρανέλ να ανατρέψουν τον νόμο τους εμφανίζεται τυπικά σαν παροχή προς όλο το πολιτικό φάσμα και τους Ελληνες και όχι δώρο προς τον Τσίπρα.

Το κατά πόσο το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας, της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και της εισφορο-φοροδιαφυγής, θα το δείξει το μέλλον, ή η νεκροψία. Το σίγουρο είναι ότι οι Ελληνες συνταξιούχοι είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ψηφοφόρων, ο μέσος Ελληνας θεωρεί προτιμότερη μία πολιτική εξασφάλισης ή και αύξησης των συντάξεων από μία πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας και γενικά κανείς δεν τολμά να θίξει ένα ασυνάρτητο σε μεγάλο βαθμό ασφαλιστικό σύστημα. Πόσο μάλλον οι Συρανέλ που πιστεύουν –ίσως και σωστά– ότι όσο πιο πίσω πάει η χώρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εδραίωσής τους στην εξουσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι μιλούν για τις συντάξεις και κανείς για τη φοροδιαφυγή που βασιλεύει και θεριεύει, ειδικά στις τάξεις εταιρειών, μαγαζιών και επαγγελματιών που προσφέρουν υπηρεσίες. Από τους παρκαδόρους, τους μηχανικούς αυτοκινήτων και τους μαραγκούς ως τους γιατρούς και τους δικηγόρους, και φυσικά το σπορ είναι πολύ δημοφιλές στην εστίαση, με την επαρχία να μεγαλουργεί.

Αλλά ενώ η αλήθεια είναι ότι στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων η αντιπολίτευση συναινεί (προσφέροντας ασφαλώς την ευκαιρία στον Τσίπρα να θριαμβολογεί ανερυθρίαστα) και για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή δεν αντιδρά, γενικά δείχνει αδυναμία να εκπέμψει αποτελεσματικά σθένος και όταν αγανακτεί και αμύνεται. Ιδιαίτερα στο παιχνίδι της λασπολογίας στο οποίο οι Συρανέλ αποδεικνύονται αριστοτέχνες. Υπάρχει πια η εμπειρία και οι πάντες γνώριζαν ότι το Μαξίμου (από εκεί εκπορεύονται όλα) θα τροφοδοτούσε με άφθονη λάσπη την πόλωση, πιστό στο δόγμα Τσίπρα «ή αυτοί ή εμείς» στον δρόμο προς τις εκλογές. Αλλωστε δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το κρύψουν με μπροστάρη τον Π. Πολάκη, που τον δικαίωσε στη συνέχεια ο αρχηγός του.

Ομως, παρά την εμπειρία και την προβλεψιμότητα, η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την επόμενη… κίνηση. Είτε επειδή τα περισσότερα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης είναι ασυναίσθητα δέσμια μιας «αστικής» ηθικής, είτε γιατί τα κατάλληλα θεσμικά «εργαλεία» τα έχει και τα εκμεταλλεύεται ασύστολα η κυβέρνηση, είτε γιατί κάθε φορά οι Συρανέλ ξεπερνούν εαυτούς και φαντασία, είτε γιατί έχουν ακόμη σκελετούς στην ντουλάπα τους, είτε τέλος γιατί επιχαίρουν σε ένα βαθμό με τον κατατρεγμό άλλων, δέχονται μοιρολατρικά τις μεθοδευμένες λασποβολές. Τρανό παράδειγμα το λάσπωμα που επιχειρείται κατά του Κώστα Σημίτη και της οικογένειάς του. Το οποίο μάλιστα είχε προαναγγελθεί με φυτεμένα δημοσιεύματα. Τεράστια η αθλιότητα, όμως τον δρόμο τον είχαν στρώσει όσοι εδώ και χρόνια ταυτίζουν τη διαφθορά της χώρας με το ΠΑΣΟΚ για να αποκομίσουν κομματικά και προσωπικά οφέλη. Ηταν λοιπόν επόμενο για τους αδίστακτους του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν τώρα να κυριαρχήσουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς να επωφελούνται!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή