Το Κονκλάβιο (18/11/2018)

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόρεια Κορέα του Κυρίου

Φαντάζομαι ότι η ορθόδοξη «συνοδικότητα» είναι λέξη άγνωστη στη Βόρεια Κορέα. Δεν την αναφέρω, πάντως, τυχαία, διότι πολλοί ιεράρχες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θυμήθηκαν τη χώρα του Κιμ. Θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για την «καυτή πατάτα» της μισθοδοσίας του κλήρου. Ομως, όσο επέμενε ότι η συζήτηση αυτή ήταν «εκτός θέματος» τόσο «φούντωναν» οι διαφωνούντες και η εντύπωση ότι σε καμία περίπτωση ο Ιερώνυμος δεν ήθελε να χαλάσει η συμφωνία με τον Τσίπρα. Πρώτος τοποθετήθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας. Ζήτησε να αναγνώσει οκτασέλιδο υπόμνημα-φωτιά που είχε υποβάλει στη Σύνοδο, αλλά του απαγορεύθηκε να το διαβάσει, οπότε σηκώθηκε και έφυγε. Δεν ήταν ο μόνος. Πληροφορούμαι ότι ζητήθηκε από τον Καλαβρύτων, ο οποίος είχε ανοικτό το tablet του για να κρατάει σημειώσεις, να το κλείσει! Εφυγε κι αυτός επικαλούμενος αδιαθεσία. Ακολούθησε ο Καισαριανής, ο οποίος είπε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να επιτρέψει την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου, ενώ κατήγγειλε «προεκλογικές συναλλαγές». Και αυτός σηκώθηκε και έφυγε.

«Εξευτελίζετε τον εαυτό σας»

Ο Ναυπάκτου απαίτησε να τεθεί το όλο ζήτημα από μηδενική βάση και να συζητηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Εισέπραξε την άρνηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επέμεινε στην ad hoc Επιτροπή που θα συζητήσει μόνο τα 15 σημεία της συμφωνίας. Παρέμβαση έκανε και ο Πειραιώς. «Δεν θα δεχθούμε να αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας του κλήρου για να στηρίξουμε τον κάθε Τσίπρα!», άστραψε και βρόντηξε. «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας του κλήρου. Αν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει μονομερώς και θα δει…», είπε κάπως προφητικά ο Δημητριάδος. Πρόσθεσε με νόημα ότι «εμείς μιλάμε έτσι γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον Αρχιεπίσκοπο. Αν περάσουν αυτά τα πράγματα, δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί και να πηγαίνει στις μητροπόλεις». Ο Κερκύρας ήταν πιο σαφής, καθώς επιτέθηκε στον Ιερώνυμο λέγοντάς το εξής: «Εξευτελίζετε την Εκκλησία και τον εαυτό σας». Ηχηρή ήταν η σιωπή δύο κορυφαίων ιεραρχών που εκπροσωπούν δύο γενιές: του Σπάρτης Ευσταθίου και του Σύρου Δωροθέου. Επισήμως δεν τοποθετήθηκαν. Ακούγεται, πάντως, από πολλούς μητροπολίτες ότι κινήθηκαν με άξονα την ενότητα της Ιεραρχίας και έβαλαν την «κόκκινη» γραμμή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου.

«Λουλούδια»…

Ενίοτε η γκρίνια εκφράζεται για να εκφράζεται και δεν αφορά πάντα τα πρόσωπα. Το αναφέρω επειδή ακούω ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πέτρου Τατσόπουλου και του Αντώνη Πανούτσου (φωτ.) με τη Ν.Δ. στις ερχόμενες εκλογές έχει μετατρέψει τον πρώτο σε στόχο τόσο των καραμανλικών όσο και των σαμαρικών (σύμπλευση που οφείλω να αναγνωρίσω ως μεγάλη επιτυχία του Τατσόπουλου). Εχω, όμως, την αίσθηση ότι η πραγματική γκρίνια οφείλεται στην ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ. να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής της ομάδας. Πάντως, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση φασαρία. Ο εν λόγω θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων. Ας αποφασίσουν αυτοί αν θα αφήσουν όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.

Προσομοιώνουν τριπλές κάλπες

Φαντάζομαι ότι ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το πιστεύει κατά βάθος το δημόσιο κήρυγμά του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Αλλά πες πες, μπορεί και να το πιστέψει. Οι πρόβες, βέβαια, που πληροφορούμαι ότι γίνονται στο υπ. Εσωτερικών παραπέμπουν πιο πολύ σε εξάντληση της κυβέρνησης, παρά της τετραετίας. Το λέω επειδή έκαναν ήδη προσομοίωση εκλογών με τριπλές κάλπες. Και βρήκαν ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα χρειάζεται τρία λεπτά στην κάλπη, αντί του ενός που θα χρειαζόταν σε κανονικές εκλογές. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό για την κυβέρνηση.

«Πλούσιοι» σε εμπειρίες…

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία δεν αποκτάται με πειράματα (εκτός αν το όνομά σου είναι Αλέξης Τσίπρας). Πρέπει να την υποστείς. Αναφέρομαι φυσικά στο δημοψήφισμα του 2015, που δυστυχώς μας έκανε όλους πλουσιότερους σε εμπειρία και φτωχότερους σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτή την εμπειρία θυμήθηκαν –αν και με πιο χαλαρή διάθεση– το βράδυ της Πέμπτης στο σαλόνι του δεύτερου ορόφου του Προεδρικού Μεγάρου οι προσκεκλημένοι του Προκόπη Παυλόπουλου που διοργάνωσε το «πριβέ» δείπνο προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ. Δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στο περίφημο τηλεφώνημα που αντήλλαξαν την επομένη του δημοψηφίσματος και ενώ ο Παυλόπουλος είχε ήδη σημάνει κόκκινο συναγερμό, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό.

Θυμήθηκε τον Μεϊμαράκη

Ο Ολάντ είπε ότι το τηλεφώνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. «Και τώρα που δεν μας ακούνε», μαθαίνω ότι σημείωσε κάποια στιγμή ο Γάλλος, «να εξάρω τη στάση τής τότε αντιπολίτευσης και του αρχηγού της που είχε φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό». Ο Ολάντ αναφερόταν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν θα μπορούσα να βρω πιο ταιριαστή «ευλογία» για τον λάτρη των «γαλλικών» πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., ειδικά τώρα που κατεβαίνει και στην Ευρωβουλή. Να σημειώσω, πάντως, ότι παρά την πίεση, ο Γάλλος αρνήθηκε ευγενικά με τον τρόπο του να σχολιάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, αρκούμενος σε ένα αινιγματικό χαμόγελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή