ΟΑΕΔ: από τους ανέργους, στο πελατειακό κράτος

ΟΑΕΔ: από τους ανέργους, στο πελατειακό κράτος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί πάλι στα βράχια; Υπάρχει. Γιατί ενώ πρέπει να νοιαστούμε να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι άνεργοι, δαπανώνται ακόμη και λεφτά του ΟΑΕΔ (που εισφέρουν εργοδότες και μισθωτοί για την ανακούφιση και επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας) για να γίνονται μαζικά αδιαφανείς προσλήψεις στο Δημόσιο. Ενας φαύλος κύκλος, γέννημα άρρωστης ευρηματικότητας: περικόπτονται επενδυτικές και τακτικές κρατικές δαπάνες για να βγαίνουν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα και, ως αντιστάθμισμα, διασπαθίζονται τα λεφτά του ΟΑΕΔ για να γίνονται προσλήψεις στο κράτος. Η (θρυλούμενη) μεταφορά εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς αντικαταστάθηκε από τη μεταφορά εισοδήματος από τους ανέργους στο πελατειακό κράτος.

Η ιδιόμορφη υπεξαίρεση κεφαλαίων του ΟΑΕΔ άρχισε το 2017, όταν έκανε 3.800 προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία με δικά του λεφτά, εις βάρος των κονδυλίων για επιδόματα ανεργίας και προγράμματα επανεκπαίδευσης. Ενώ ο ΟΑΕΔ δίνει επίδομα ανεργίας 360 ευρώ/μήνα σε ελάχιστους (περίπου στο 10% των ανέργων, ήτοι κάπου 90.000…) και μόνο για λίγους μήνες (ελάχιστοι επιδοτούνται για 12 μήνες, που είναι το ανώτατο όριο…), άρχισε να πληρώνει κανονικούς μισθούς Δημοσίου (συν επιδόματα, νυχτερινά, εφημερίες) σε 3.800 προσληφθέντες.

Υποτίθεται ότι αυτό θα ίσχυε για 12 μήνες. Ωστόσο, οι συμβάσεις των (ίδιων…) προσληφθέντων ανανεώθηκαν για το 2018, ανανεώνονται, πάλι, για το 2019.

Στην πράξη, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αφαιρεί κονδύλια της τάξης των 180 εκατ. (60×3) από τις πραγματικές δράσεις κατά της ανεργίας και χρηματοδοτεί την πολιτική Υγείας – με 3.800 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Ισως επειδή βρήκε αυτό το τέχνασμα έξυπνο και βολικό, τώρα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση: αύριο αναμένεται να προκηρύξει 5.500 θέσεις εργασίας, με μισθούς Δημοσίου (πολύ μεγαλύτερους από τα 360 ευρώ που είναι τα επιδόματα ανεργίας…) στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Οικονομίας, Τουρισμού, Πολιτισμού κ.ά. Ο ΟΑΕΔ θα διαθέσει περίπου 90 εκατ. ευρώ. Τόσα θα στερήσει η διοίκησή του από την πραγματική μάχη κατά της ανεργίας, την επανεκπαίδευση και την ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Για όλους αυτούς, δεν υπάρχουν λεφτά…

Λεφτά υπάρχουν για το εμπόριο της ελπίδας. Με 5.500 ανακοινωμένες θέσεις, δημιουργείς την ευκαιρία στους κομματάρχες πειστικά να μοιράσουν 55.000 ή περισσότερες υποσχέσεις. Με 10.000 θέσεις, μπορούν να μοιράσουν 100.000 υποσχέσεις – και ούτω καθεξής. Κάποιοι/ες μπορεί να κερδίσουν λίγες ψήφους. Ωστόσο, αυτή η κερδοσκοπία επάξια ανταγωνίζεται ανήθικες πρακτικές του παρελθόντος, σαν εκείνες στην 5ετία Καραμανλή, με τη λαίλαπα διορισμών «ημετέρων», που έπνιξε τα πάντα και οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Η Ιστορία δεν διδάσκει, σε τιμωρεί επειδή δεν έμαθες. Το πολιτικό σύστημα δεν έμαθε. Κι όλοι εμείς, όμως, φαίνεται πως εύκολα ξεχνάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή