Ιδιωτικά ΑΕΙ και δημόσιος λαϊκισμός

Ιδιωτικά ΑΕΙ και δημόσιος λαϊκισμός

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τις βασικές θέσεις της Ν.Δ. για την Παιδεία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο, είναι η θεσμοθέτηση ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ. Θέσεις απολύτως ορθές, οι οποίες ωστόσο, εάν δεν τις επεξεργαστούν σε βάθος, θα οδηγήσουν σε στρεβλές καταστάσεις.

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ, οι επικρίσεις που δέχεται η θεσμοθέτησή τους εστιάζονται σε δύο σημεία. Πρώτον, ότι θα απευθύνονται μόνο σε φοιτητές με υψηλά βαλάντια και, δεύτερον, ότι δεν αποκλείεται να έχουν χαμηλή ποιότητα «εμπορευματοποιημένης» εκπαίδευσης. Η φιλελεύθερη αντίληψη περί αυτορρύθμισης της αγοράς εκπαίδευσης, όταν μάλιστα και τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν μεγάλα τρωτά, είναι σεβαστή μεν αλλά επικοινωνιακά ευάλωτη, από τις γραφίδες όσων –πολλές φορές υποκριτικά– δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ.

Η θέση της Ν.Δ. περί μείωσης του αριθμού εισακτέων συνάδει με το πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων. Οι πανεπιστημιακοί επί χρόνια διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν το προσωπικό και τις υποδομές να εκπαιδεύσουν όσους φοιτητές τούς στέλνουν οι υπουργοί, ενώ δεν έχουν γίνει έρευνες για τις ανάγκες της Ελλάδος σε νέους επιστήμονες. Αρα η μη ικανοποίηση του αιτήματος ακυρώνει το επιχείρημα των πολιτικών που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την αυτονομία και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου των δημόσιων ΑΕΙ. Μάλιστα, φέτος ο Κώστας Γαβρόγλου, σε ένα κρεσέντο μικροκομματικής παροχολογίας, προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων τα τελευταία έτη – κατά 3.966 θέσεις.

Ωστόσο, εάν θεσμοθετηθούν μη κρατικά ΑΕΙ, είναι σαφές ότι σε αυτά θα κατευθυνθούν και όσοι υποψήφιοι μείνουν εκτός δημόσιων ΑΕΙ λόγω μείωσης των θέσεων.

Κύριο στοιχείο της πρότασης για μη κρατικά ΑΕΙ είναι η διασφάλιση ότι οι φοιτητές τους θα εισάγονται με διαφανή και αδιάβλητα κριτήρια. Γιατί όχι όπως και οι φοιτητές των δημοσίων, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων; Με τον τρόπο αυτό θα φανεί πόσα απίδια (θα) πιάνει ο σάκος των δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ. Σε αυτή την περίπτωση δεν διατρέχουν κίνδυνο να μείνουν στα αζήτητα τα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά τα περιφερειακά που έσπειραν σωρηδόν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ. Το έργο των οποίων συνεχίζει σήμερα ο λαϊκιστής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή