Εκκλησιαστικά, θλιβερά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εκκλησία ουδέποτε εκινδύνευσε από τους αθέους ή τους απηνείς διώκτες της. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη, και διά του μαρτυρίου των πιστών της εντέλει εθριάμβευσε. Το κύρος της Εκκλησίας δραματικά απομειούται, το εκκλησίασμα σκανδαλίζεται, το ηθικό των πιστών καταπίπτει από τη συμπεριφορά ορισμένων μητροπολιτών, που αλληλοϋβρίζονται ή εξακοντίζουν κατ’ αλλήλων αναθέματα στην Ιερά Σύνοδο ή με δημόσιες δηλώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξαπατήθηκε και το διαπίστωσε προφανώς όταν, την επομένη, η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη δέκα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ως εκτιμάται στη θέση ισαρίθμων ιερέων, το νομικό καθεστώς των οποίων θα άλλαζε με τη «συμφωνία». Αλλά «συμφωνία» δεν υπήρξε. «Προσχέδιο» συνομολόγησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός. Και επί της βάσεως αυτής θα αναμένει η Ιεραρχία τις αποφάσεις της κυβερνήσεως και αναλόγως θα τοποθετηθεί.

Διερωτάται κατά συνέπειαν κανείς προς τι οι αρές και τα αναθέματα και οι εκκλήσεις περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου. Προς τι η επανάληψη της θηριωδίας ορισμένων ιεραρχών εναντίον του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κατά τη σύγκρουση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που αξιοποίησε στο έπακρον ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Το Φανάρι αναμένεται να διατυπώσει άποψη περί του θέματος. Ωστόσο, άλλη η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλος ο ρόλος μιας αυτοκεφάλου εθνικής Εκκλησίας, όπως της Ελλάδος. Παρά ταύτα, συχνά δημιουργείται η εντύπωση ότι η μητρική Εκκλησία βασανίζει συστηματικά τη μόνη νομιμόφρονα Θυγατέρα –την Εκκλησία της Ελλάδος– διεκδικώντας τιμάρια εξουσίας επί ελληνικού εδάφους.

Με αυτά και με αυτά όμως, υπάρχει κίνδυνος να καταντήσουν οι ιεράρχες μας εδώ και στο Φανάρι «περικαθάρματα του κόσμου και πάντων περίψημα». Οχι βεβαίως με την έννοια του Αποστόλου Παύλου όταν αναφερόταν στους «μωρούς διά Χριστόν», στους οποίους ανήκε ο ίδιος. Αλλά απλώς διά το ασυγκράτητον των αντιδράσεων. Οι φιλακόλουθοι ορθόδοξοι τιμούν τους ιεράρχες, αλλά η Εκκλησία υπάρχει χάρις στους ενοριακούς ιερείς, και είναι αυτοί που πρέπει να διασωθούν από οποιαδήποτε επιβουλή της κυβερνήσεως ή κάποιων αυταρχικών ιεραρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή