Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/11/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Στα γνώριμα λημέρια τους οι παλιοί τραπεζίτες

Tα 20 χρόνια της γιόρτασε στη Φρανκφούρτη την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επί τη ευκαιρία παρέθεσε δείπνο σε όλους τους παλιούς διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι παλιοί τραπεζίτες βρέθηκαν στα γνώριμα «λημέρια» τους από το παρελθόν και το χάρηκαν πραγματικά, όπως μας μεταφέρουν. Από την Ελλάδα παρέστησαν, μαθαίνουμε, οι πρώην διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας και Λουκάς Παπαδήμος (φωτ.), ο οποίος –βεβαίως– απέκτησε ακόμη πιο στενή σύνδεση με την ΕΚΤ, ως αντιπρόεδρός της από το 2002 έως το 2010. Παρών ήταν φυσικά και ο νυν διοικητής της κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας. Μεταξύ των παρισταμένων και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τους παλιούς τραπεζίτες καλωσόρισε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απηύθυνε και ομιλία με θέμα τη συμβολή της ΕΚΤ στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Μειώνουν ξανά τις short θέσεις στην Πειραιώς

Σε νέα μείωση, την πέμπτη κατά σειρά, των αρνητικών καθαρών θέσεών του στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε το Marshall Wace, ένα από τα τρία μεγάλα hedge funds που έχουν «εγκατασταθεί» εδώ και καιρό στο ελληνικό Χρηματιστήριο σορτάροντας τις τραπεζικές μετοχές. Ετσι, από τις 20 Νοεμβρίου οι short θέσεις του διαμορφώνονται στο 0,59% επί των μετοχών της Πειραιώς ή στα 2,5 εκατ. ευρώ, από 0,64% πριν, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί κατά 40% περίπου. Παρ’ όλα αυτά, οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών δεν φαίνεται να σταματούν. Χθες η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 3,13%.

Η έντονη αντιπαράθεση κατέληξε σε χειροδικία

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε μη συστημική τράπεζα δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Το να εξελιχθεί ωστόσο η αντιπαράθεση σε χειροδικία ξεπερνά κάθε όριο. Αφορμή υπήρξαν δημοσιεύματα που ο πρόεδρος θεώρησε ότι προέρχονταν από τον διευθύνοντα και για τα οποία τον κάλεσε στο γραφείο του προς απολογία. Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσει την υπόθεση, ο διευθύνων βρέθηκε στο έδαφος γρονθοκοπούμενος. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση συνεργατών που αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και παρενέβησαν.

Διεθνής διάκριση για την Alpha Bank

Η Alpha Bank αναδείχθηκε «Best Private Bank in Greece» για το 2018, σε ειδική εκδήλωση (φωτ.) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο των βραβείων Global Private Banking Awards 2018 που διοργανώνουν οι διεθνούς κύρους εκδόσεις Professional Wealth Management και The Banker του ομίλου Financial Times. Η διάκριση αποτελεί αναγνώριση της υψηλής ποιότητος των υπηρεσιών Private Banking της τράπεζας, οι οποίες ανταποκρίνονται στους εξατομικευμένους στόχους και στις ανάγκες των πελατών. Την αξιολόγηση των στοιχείων επιμελείται επιτροπή που απαρτίζεται από επαγγελματίες και ειδικούς στον τομέα διαχειρίσεως περιουσίας στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ.

Μία ελληνική νίκη για το… Brexit

Επίσημος διαπραγματευτής με το Ηνωμένο Βασίλειο για το ασφαλιστικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κόστος του Brexit ανέλαβε η Prudential B. Μαργιός & Συνεργάτες. Η αναλογιστική εταιρεία αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα σε 11 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκό ανοιχτό διαγωνισμό και καλείται να υπολογίσει το κόστος που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για τα θεμελιωμένα δικαιώματα των μελών του Ταμείου. Πρόκειται για φορέα που διευθύνεται από τη Eurostat και στον οποίο υπάγονται όλοι οι ευρωβουλευτές, οι αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι της Ε.Ε. Μάλιστα, οι μελέτες και η διαπραγμάτευση της Prudential με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς το ύψος του τελικού ποσού που θα πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από το Ταμείο θα κρίνει και τα ποσά που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα οποία θα επιμεριστούν σε όλα τα κράτη-μέλη.