Το Κονκλάβιο (23/11/18)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονισμός

Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα… Να μια εικόνα που αντιστοιχεί στη μέχρι στιγμής συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τα κάνει όλα με συνοπτικές διαδικασίες για να έχει ξεμπερδέψει σε ένα δίμηνο – γιατί άραγε; Είναι και το ότι, όπως προκύπτει από τις δύο συζητήσεις που ήδη έγιναν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θέλει να υποτάξει τη ροή της συζήτησης στην ατζέντα που αρέσκεται να διαμορφώσει. Ας πούμε, όπως επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, δεν υπάρχει λογική αλληλουχία, αφού, για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει τα άρθρα του Συντάγματος με τη σειρά, αλλά όπως να ’ναι: θέλει πρώτα να συζητήσει το άρθρο 32 για την εκλογή του ΠτΔ, μετά το 86 περί ευθύνης υπουργών και, όπως φάνηκε, επιδιώκει να πάει πιο μακριά το άρθρο 3, μήπως και ξεχαστεί το «φιάσκο» της υποτιθέμενης συμφωνίας με την Εκκλησία.

«Δεν αλλάζουμε κανονισμό πολυκατοικίας. Σύνταγμα αλλάζουμε», όπως το έθεσε γλαφυρά ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, επιμένοντας στα διαδικαστικά και στις δύο (και όχι τρεις, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ) συνεδριάσεις της επιτροπής κάθε εβδομάδα. Το καλύτερο, βέβαια, το είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Αν είναι να τα κάνουμε όλα γρήγορα για να γίνουν οι εκλογές μια ώρα αρχύτερα, δέχομαι και πέντε συνεδριάσεις την εβδομάδα!».

O ράφτης του Κατρούγκαλου

Πάντως, δεν έλειψαν τα ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ας πούμε ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ ψήφισε υπέρ του να γίνονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα και όχι τρεις. Ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε, σε κόντρα ρόλο έναντι της κυβερνητικής γραμμής, ότι η επιτροπή θα ’πρεπε να συνεδριάζει για τέσσερις και όχι για δύο μήνες. Νομίζω ότι κάπου εκεί ο Τασούλας τους «τρολάρισε», σχολιάζοντας περίπου ότι «δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε, υπάρχει άπλετος πολιτικός χρόνος. Εξάλλου, είναι αδύνατον να ψεύδεται ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Κάπου εκεί, μου λένε, ενοχλήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έψεξε τον Τασούλα ότι συνέρραψε μια ομιλία η οποία περιείχε πολλά οξύμωρα. Τον κατηγόρησε, δε, ότι αν ήταν ράφτης, θα ήταν αποτυχημένος στη ζωή του. Παραθέτω την απάντηση χωρίς περαιτέρω σχόλιο: «Προφανώς θα ήμουν αποτυχημένος. Πώς θα μπορούσε να πετύχει κάποιος, ως ράφτης, αν πρέπει να ανταγωνιστεί τον ράφτη του κ. Κατρούγκαλου, που είναι τόσο κομψεπίκομψος»…

Πάει κι αυτός…

Με την ευκαιρία, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ο ιός της…αντικατάστασης ξαναχτύπησε στη Ν.Δ., γεγονός που με κάνει να διερωτώμαι γιατί εντέλει οι βουλευτές της που ορίστηκαν μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής πιστεύουν ότι έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν απ’ το να υποστηρίξουν την πρόταση του κόμματός τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το αναφέρω επειδή ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν εμφανίστηκε χθες. Πληροφορούμαι ότι ζήτησε κι αυτός την εξαίρεσή του λόγω φόρτου εργασίας και αντικαταστάθηκε από τον Θόδωρο Φορτσάκη.

Δάσκαλε που δίδασκες…

Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση κόπτεται τόσο πολύ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο θεωρεί τουλάχιστον κατάπτυστο, αφού η εμπειρία των υπουργών της δείχνει ότι δεν διστάζουν καθόλου να ζητήσουν την εφαρμογή του όταν ένα θέμα τους αφορά προσωπικά. Το αναφέρω με αφορμή υπόθεση μήνυσης δημοσιογράφου κατά του Νίκου Παππά, η οποία συζητήθηκε προ δύο εβδομάδων και επανήλθε χθες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Θυμίζω ότι στην πρώτη συνεδρίαση δεν είχαν βγάλει άκρη, καθώς ο υπουργός ούτε είχε εμφανιστεί ούτε είχε υποβάλει υπόμνημα. Χθες, ωστόσο, πληροφορούμαι ότι απέστειλε υπόμνημα όπου υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση συνδέεται με την υπουργική του ιδιότητα. Δηλαδή, επί της ουσίας, επικαλείται τον νόμο.

Δάκτυλος… ΑΣΟΕΕ

Περιοδεία στην… Κυψέλη έκανε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέω περιοδεία, γιατί πέρασε από καταστήματα και μίλησε με πολύ κόσμο στην Κυψέλης και στη Φωκίωνος Νέγρη. Μένω, ωστόσο, στην επίσκεψή του στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς εκεί εφαρμόζεται ένα μοντέλο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το Impact Hub Athens. Κι αυτό διότι έχω την εντύπωση ότι η επίσκεψη ήταν δάκτυλος του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Χρήστου Ταραντίλη. Το λέω επειδή έμαθα ότι οι ιδρυτές του Impact Hub Δημήτρης Κοκκινάκης και Σοφία Λάμπρου ήταν φοιτητές του Ταραντίλη στην ΑΣΟΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή