ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα λάφυρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Καθώς πλησιάζουμε αναπόφευκτα σε εκλογές τις οποίες θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούμε τους καλλιτέχνες να επιδίδονται σε νέα χορευτικά. Να ξεκινήσουμε με την πρόεδρο Φώφη (επάγγελμα: Γεννηματά) του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Το κάνει όμως τόσο άγαρμπα και χοντροκομμένα, ώστε το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ να μετατρέπεται σε ένα ανυπόφορο SYRIZA-light, ακόμη πιο βλακώδες από το αυθεντικό.

Δεν γίνεται, λ.χ., στο ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια, το οποίο ο Μητσοτάκης έθεσε πρόσφατα στον Τσίπρα με ερώτησή του στην ώρα του πρωθυπουργού, να έρχεται η Φώφη (επάγγελμα: Γεννηματά) με την αγιαστούρα και να θρηνεί, επειδή η σύγκρουση δημιουργεί «τεχνητή πόλωση, γύρω από ένα θέμα που θα έπρεπε να μας ενώνει». Πού ζει η πρόεδρος και πώς μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα με τέτοιο θράσος; Είπαμε να αντιγράψει κάπως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και στην αήθεια! Και μάλιστα σε περίοδο όπου οι περισσότεροι έχουν σιχαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την αήθειά του. (Παρεμπιπτόντως, χθες, ξεφώνισαν τον Γιούκλιντ Τσαλακώτο, ο οποίος είχε την ωραία ιδέα να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Μυτιλήνης. Με τη φρουρά του, βεβαίως…)

Υπάρχουν θέματα στα οποία μπορείς να ακολουθήσεις γραμμή ίσων αποστάσεων και άλλα στα οποία είναι τελείως κουτό αν το κάνεις. Η εξαχρείωση των ΑΕΙ από τις συμμορίες που εκμεταλλεύονται το άσυλο είναι η δεύτερη περίπτωση. Αλλά παρασύρομαι, διότι ξεχνώ ότι μιλούμε για τη Φώφη (επάγγελμα: Γεννηματά). Για να χτίσεις σπίτι, δεν αρκεί να έχεις το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού, πρέπει και να είσαι. Επίσης, δεν αρκεί να λέγεσαι Παπανδρέου, πρέπει και να είσαι κ.ο.κ.

Χορευτικά, όμως, παρατηρούμε και στην Ακροδεξιά. Ο πρόεδρος Δ. Καμμένος (δεν θυμάμαι πώς λέγεται αυτό στο οποίο προεδρεύει) εξήγγειλε εκλογική σύμπραξη της παρέας του με εκείνες των Γ. Καρατζαφέρη, Κ. Βελόπουλου και Φ. Κρανιδιώτη. (Κρίμα που δεν κατέρχεται και ο Λιακόπουλος, θα ήταν all-star…) Η προσπάθεια ξεκίνησε με άριστες προοπτικές: «Δεν είμαστε φασίστες ούτε πατριδοκάπηλοι», μας καθησύχασε ο πρόεδρος Δ. Καμμένος. Αυτοί προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, αλλά για το ψοφίμι των ΑΝΕΛ, από το οποίο όλο και κάτι θα βρουν που να τρώγεται.

Εν ολίγοις, τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον στην αγορά ψηφοφόρων για τους δυσαρεστημένους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Καταλαβαίνω την πτωματοφαγία, ιδίως για τα πέραν της Δεξιάς κομματίδια – έτσι είναι η ζωή εκεί στον βυθό. Την καταλαβαίνω όμως και για το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, διότι εδώ και πολύ καιρό έχει πεθάνει, αλλά δεν του το έχουν πει ακόμη…

Faux pas!

Προσωπική επιστολή πληροφορούμεθα ότι έστειλε ο Βαρθολομαίος στον Τσίπρα, στην οποία εκφράζεται, και μάλιστα «εντόνως», η διαφωνία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

Σας δίνω ένα δείγμα της πατριαρχικής επιστολής και αμέσως θα καταλάβετε τι εννοώ: «Κηδόμενοι οφειλετικώς του κύρους του καθ’ ημάς Οικουμενικού Θρόνου και διασκευθέντες επί των συνεπειών τας οποίας ασφαλώς θα έχη ενδεχόμενη τοιαύτη ενέργεια διά την εν τω μέλλοντι υπόστασιν του Θεσμού, Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως, ότι διά της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού, προβλεπούσης ότι “το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου”, όσον και της αναφοράς εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξην της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού».

Συγγνώμη, αλλά σε αυτή τη γλώσσα και με αυτή τη σύνταξη (την άψογη πλην περίπλοκη) είναι αδύνατο να καταλάβει ο Τσίπρας τι θέλει να του πει ο Πατριάρχης. Θα συμβούλευα, λοιπόν, τον Παναγιώτατο να βάλει να γράψουν ξανά την επιστολή, σε ύφος και ιδίωμα που να καταλαβαίνει ο Τσίπρας. Κατά προτίμηση, σε ελληνικά που καταλαβαίνει και διαβάζει ένας μη διαγνωσμένος δυσλεκτικός που παράτησε το σχολείο στη Γ΄ Γυμνασίου. Ο Τσίπρας υποτίθεται, βέβαια, ότι είναι «πολιτικός μηχανικός», όπως ο ίδιος κοκορεύεται με κάθε ευκαιρία, αλλά η γλωσσική ικανότητά του αυτή είναι πάνω-κάτω…

Σοφός άνθρωπος

«Οχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξαναβγεί. Θα πάρει κάτω από 20%. Ο Μητσοτάκης πιστεύω θα πάρει την αυτοδυναμία. Φυσικά και θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία για τρίτη φορά στη ζωή μου. Και θα ψηφίσω Ν.Δ. γιατί έχουμε εμφύλιο και οφείλω να είμαι εναντίον του κομμουνισμού στην όποια του μορφή. Ο κομμουνισμός δεν αποσείεται. Προλαμβάνεται». Δεν μιλώ για την ακρίβεια της πρόβλεψης του Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά η διάγνωσή του είναι ακριβέστατη!

Αέρα!

Είναι ένα μυστήριο. Κανείς δεν ξέρει γιατί 105 πυραμίδες εκθεμελιώθηκαν σε τμήμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ (σύντομα με νέα ονομασία ως Βόρεια Μακεδονία). Θα είναι, φαντάζομαι, οι προετοιμασίες για να εισβάλει στα Σκόπια ο Αποστόλης ο Γκλέτσος με τα παλικάρια του. Θα φορούν, φυσικά, τις υπέροχες και παραδοσιακές μαύρες πλισέ mini jupes ή jupettes…