«Χιούμορ» με χρέος στο 182%

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τσακαλώτος κέρδισε κρατώντας αιδήμονα σιωπή επί πολλές εβδομάδες. Υποθέτω ότι περίμενε από τους κ. Γιουνκέρ και Μοσκοβισί, μεταξύ άλλων, να ξεμπλέξουν το κουβάρι με τις εισοδηματικές παροχές που επιθυμεί να μοιράσει ο κ. Τσίπρας στο εκλογικό ακροατήριο.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά», είπε. Για να εξηγήσει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι ακριβώς η δυνατότητα της κυβέρνησης να μπορεί να διαχειρίζεται με μια κάποια ελευθερία τον χώρο που διαθέτει, αφότου, βεβαίως, πληρώσει τα χρωστούμενα προς τους εταίρους και δανειστές. Τα οποία, για την πληροφόρησή μας, είναι μόνον οι τόκοι επί του χρέους (5,6 δισ. το 2017) και τίποτε άλλο!

Κάποιοι έφθασαν να αναρωτηθούν τι συμβαίνει με τον υπουργό των Οικονομικών, όταν έστειλε την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή με τον αναπληρωτή του. Εκτίμησα ότι ο «αγαπητός Ευκλείδης» θα περίμενε την κατάλληλη πολιτική συγκυρία. Να εξηγήσει με ασφάλεια τη δική του προσέγγιση. Να χτίσει επί «πλατφόρμας αριστερίζουσας αλλά ασφαλούς», μετά τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, ο υπουργός των Οικονομικών έσπασε τη σιωπή του. Πρόωρα. Κατατρύχεται από την αγωνία που του προκαλεί η αδυναμία να ξεχωρίσει τον «ήρωα» («Αλέξη») από τον «προδότη» («Αριστερά»), όπως επιδιώκει ο πρωταγωνιστής στο περίφημο φιλμ του Μπερτολούτσι, τον οποίο μόλις χάσαμε.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι σε θέση να αναπτύξει καμία «Στρατηγική της Αράχνης». Σύρεται. Ο λαϊκισμός αναδεικνύεται ισχυρότερος της όποιας «αριστερής αντίληψης». Η παράταξή του βρίσκεται σε αποδρομή. Τρέχει πίσω από τα ψηφαλάκια. «Γλείφει» την πασοκική μέθοδο, που την είχε στο φτύσιμο όταν, νεαρός φοιτητής, έδειξε ότι μπορεί να είναι καλός στα «Philosophy» και «Politics» δεν τα κατάφερνε όμως ποτέ στο τρίτο σκέλος του πτυχίου, που του έδωσε το οξφορδιανό «Κολέγιο της Βασιλίσσης»: τα «Economics».

Είναι όμως αλήθεια ότι η νομενκλατούρα των Βρυξελλών είναι δεκτική στα «πολιτικά χάδια». Λατρεύει τους πολιτικούς που διακρίνονται στην «colotumba». Ορος που πολιτικογραφήθηκε στο Μέγαρο Berleymont, όπου και η έδρα της Επιτροπής και αποτελεί ήδη τη σίγουρη κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ιστορία μιας πολύ ταραγμένης Ευρώπης.

Οτι θα έφτανε όμως στο σημείο ο κ. υπουργός να κατηγορεί τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για το κρατικό χρέος, που το πήγε στο 182% του αυξημένου ΑΕΠ (δηλαδή 356 δισ. από 324 δισ. το 2014), δεν το φανταζόμουν. Παρ’ όλη την εκτίμηση που τρέφω στο καλό χιούμορ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή