Κάθαρση καφενείου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κάθαρση που ξεκίνησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τελευταίος, εκλήθη μάρτυρας καφενείου των Ανω Πατησίων ο οποίος κατέθεσε όσα άκουσε στον χώρο όπου συχνάζει και κατέληξε: «Τι τα θες; Ολοι τα παίρνουν. Κι αν δεν τα παίρνουν, όλοι γνωρίζουν. Σε τα μας τώρα; Σε τα μας; Λες και είμαστε χθεσινοί και δεν ξέρουμε;».

Ακούγεται κωμικό, αλλά κάπως έτσι προχωρεί η ανάκριση για το C4I, το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που παρήγγειλε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και παρέλαβε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ο πολύφερνος μάρτυρας κ. Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος διετέλεσε την περίοδο 2006-2010 γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΕΘΑ, είπε στον ανακριτή: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο (…) Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Αμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, προέρχεται από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ακόμη και σήμερα».

Βεβαίως θα ήταν ανοησία να περιμένουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα σύστημα εξουσίας που κόντεψε να εξοστρακίσει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχοντας την πεποίθηση ότι «θα μας τα δώσουν· δεν τους συμφέρει να μην μας τα δώσουν». Αλλά με τον συγκεκριμένο μάρτυρα υπάρχει κάτι περισσότερο. Με δεδομένο ότι ο ίδιος είχε καταδικαστεί τον Μάιο του 2018 σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή για μια υπόθεση προμηθειών του Στρατού Ξηράς το 2006, δεν σπιλώνει μόνο τον κ. Σημίτη. Σπιλώνει και τον δικό του πρωθυπουργό, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του «όλοι οι κατοπινοί (σ.σ.: του κ. Σημίτη) πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Αν η λάσπη των εικασιών πέσει στον ανεμιστήρα, ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξει. Συχνά λερώνει κι εκείνους που τη ρίχνουν. Η κυβέρνηση για μικροκομματικούς λόγους δηλητηριάζει με ατεκμηρίωτες πιθανολογήσεις την πολιτική ζωή του τόπου. Αντί να θωρακίσει τη χώρα με θεσμούς κατά της υπαρκτής διαφθοράς, παίζει το παιγνίδι του βοσκού με τον λύκο. Για να πετύχει λίγα περιστασιακά πρωτοσέλιδα φωνάζει διαρκώς «διαφθορά», έτσι ώστε όταν ανακαλυφθεί πραγματική διαφθορά να μην το πιστεύει κανείς. Ή μήπως, τελικώς, αυτό είναι το σχέδιο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή