Κουβέντα για κάποια χρωστούμενα;

Κουβέντα για κάποια χρωστούμενα;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιάφορα σφυρίζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην πρόταση που έκανε πρόσφατα ο προκάτοχός του για τη ρύθμιση με την οποία, στην ουσία, χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ τα οποία χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ καθηγητές των ΑΕΙ, κυρίως από ιδιαίτερα επικερδείς (συγκριτικά τουλάχιστον με άλλους) επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, μηχανικοί και νομικοί.

Από το 1997 η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν από την τυχόν άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Το ποσοστό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων έως το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016 και 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως και την πρόσφατη ψήφιση νέας ρύθμισης. Παρότι υπήρξαν πιέσεις και επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και επί Νίκου Φίλη, τελικά ο Κώστας Γαβρόγλου στις 31 Ιουλίου 2018 «πέρασε» την ισχύουσα ρύθμιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση όρισε ότι όλες οι οφειλές των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας επανυπολογίζονται με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα. Ενδεικτικά, κάποιος που έχει εκκρεμείς οφειλές από την περίοδο 1997-2011, πλέον, θα αποδώσει το 7% επί των καθαρών αποδοχών του. Βέβαια, αν ήταν συνεπής και πλήρωνε στην ώρα του την περίοδο εκείνη, θα είχε αποδώσει το 15% επί των ακαθάριστων αποδοχών.

Το θέμα παρουσιάστηκε από την «Κ» αλλά κανένα… αυτί δεν ίδρωσε, πλην της πανεπιστημιακής συνδικαλιστικής παράταξης ΚΙΠΑΝ. Μάλιστα, υπήρξε προσπάθεια μικρής ομάδας πανεπιστημιακών να αντιδράσουν, η οποία έμεινε στη μέση. Ο Νίκος Φίλης το επανέφερε στην ομιλία στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή.

Το θέμα γεννά ζητήματα ηθικής αλλά και οικονομικής φύσης. Ερώτημα επίσης είναι ποια η θέση των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χάρισε στους πανεπιστημιακούς μέχρι και 2/3 των οφειλών τους προς τα ιδρύματά τους. Σε πόσους, σε ποιους και γιατί; Πρόκειται για μια, όπως τη χαρακτήρισε χθες στην «Κ» κοινοβουλευτικός παράγων, «συνωμοσία των insiders»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή