ΑΠΟΨΕΙΣ

Η οριστική ομαλοποίηση σχέσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει επιδείξει πολιτική τόλμη με την απόφασή του να προχωρήσει σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με την Ελλάδα. Eίναι κάτι που οι μετριοπαθείς φωνές στην ελληνική πλευρά αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν. Επίσης, είναι κατανοητό ότι για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να πείσει τους αμφισβητίες να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, χρειάζεται να αναδείξει τα θετικά που πέτυχε να εξασφαλίσει, όχι τις παραχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει. Τις τελευταίες είτε θα τις υποβαθμίσει είτε θα τις αποσιωπήσει.

Ωστόσο, στο κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η όλη διαδικασία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αλλά και οι απλοί πολίτες της γειτονικής χώρας, θα πρέπει να μην παραγνωρίζουν δύο σημαντικές διαστάσεις της όλης εξέλιξης.

Πρώτον, ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει αποδεκτή και από την ελληνική Βουλή, όπου επίσης πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες και, τελικά, να εξασφαλισθεί η αναγκαία πλειοψηφία.

Δεύτερον, και μακροπρόθεσμα σημαντικότερον, ότι και μετά την κύρωσή της από την Ελλάδα και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι προς το συμφέρον της χώρας τους να έχουν τη στήριξη και τη συνεργασία της Αθήνας σε σωρεία ζητημάτων. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μόνο επιζήμια μπορεί να αποδειχθεί για τους ίδιους.

Ταυτόχρονα, οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, που έχουν επενδύσει στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το σημαντικό δεν είναι η στιγμιαία αποσιώπηση κάποιων υπερβολών και ακροτήτων –όπως η πρόσφατη απάντηση του κ. Ζάεφ σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα των

«Μακεδόνων του Αιγαίου» όπου ισχυρίσθηκε ότι θα διδάσκονται στην Ελλάδα την αναγνωρισμένη «μακεδονική» γλώσσα– αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας σε βάθος χρόνου. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική προτεραιότητα για τη Δύση εάν το ζητούμενο είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς –τόσο η διακριτικότερη ενόχληση της κυβέρνησης όσο και η πολύ πιο έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης– είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Μια βασική αρχή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι δεν θα υπάρχει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτή προβλέπεται στις αλλαγές που γίνονται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Το θέμα δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα ώστε να «περάσει» η συμφωνία και σε λίγο να έχουμε ακόμη μία μεγαλύτερη κρίση, αυτή τη φορά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, η οποία ακόμη και αν δεν σταματήσει τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση θα την περιπλέξει.

Αν ο στόχος είναι η πραγματική και οριστική ομαλοποίηση των σχέσεων Αθήνας και Σκοπίων, κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αυτός δεν υπηρετείται από ατυχείς αναφορές κάποιων και κρυφές προσδοκίες άλλων, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το όλο εγχείρημα.