Λάθη και επανορθώσεις

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή δημοσίευμα της στήλης προ μηνός, έλαβα εξώδικο από την ΕΚΔΔΑ, το κύριο μέρος του οποίου έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 9/11/2018 δημοσιεύσατε άρθρο με τίτλο: “Ο Πολάκης ως θέμα εξετάσεων” και με περιεχόμενο απολύτως ψευδές και προκλητικά δυσφημιστικό και προσβλητικό για το κύρος, τη φήμη και την αξιοπιστία του ΕΚΔΔΑ, αναφερόμενο στη διενέργεια του διαγωνισμού για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το δημοσίευμα αναπαράγεται μέχρι σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας σας. Ο συντάκτης του καταγράφει την “είδηση” ότι κατά τη διαδικασία του ΚΣΤ΄ εισαγωγικού διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ υπήρχε θέμα, το οποίο αποτελείτο από τρεις ερωτήσεις, στην πρώτη από τις οποίες δήθεν η ορθή απάντηση ήταν το όνομα του υπουργού Παύλου Πολάκη, ενώ επίσης ότι στην απάντηση θα έπρεπε να αναφερθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα, οι συλλογικότητες και ό,τι άλλο έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο συντάκτης του ψευδούς δημοσιεύματος σκοπίμως απομόνωσε την πρώτη από τις τρεις (3) ερωτήσεις, ώστε ένα μην είναι δυνατόν ο ανυποψίαστος αναγνώστης να αντιληφθεί το πραγματικό ζητούμενο του θέματος και διατύπωσε αυθαίρετα και κακόβουλα την δήθεν ορθή απάντηση. Τα παραπάνω ψεύδη που εκφράστηκαν δημοσίως και διά του τύπου ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, το ζητούμενο στην εξέταση αφορούσε τις γενεσιουργές αιτίες μιας ΥΑ που είχε εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα 2006-2008, επί θητείας άλλης κυβέρνησης, οι δε δηλώσεις που αποτελούσαν αντικείμενο σχολιασμού από τους υποψήφιους ανήκουν στον τότε υπουργό Υγείας Δημήτριο Αβραμόπουλο! Από ένα θέμα με κεντρικό άξονα τον τεχνολογικά ντετερμινισμό, αποσιωπήθηκαν σκόπιμα οι δύο (2) ερωτήσεις, που προφανέστατα έχουν ισότιμη βαθμολογική βαρύτητα με την πρώτη, παρά τις αντίθετες ψευδολογίες του συντάκτη, προκειμένου να πληγεί το κύρος του εισαγωγικού διαγωνισμού και του ΕΚΔΔΑ. Μάλιστα, ο δόλος του συντάκτη καταφάσκεται από το γεγονός ότι η παραπάνω ΥΑ εκδόθηκε μετά από δραματικά γεγονότα που είχαν απασχολήσει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Τύπο και ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό πολύ δε περισσότερο στους δημοσιογράφους. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να ανακαλέσετε έντυπα και ηλεκτρονικά και να ζητήσετε δημοσίως συγνώμη για το παραπάνω περιεχόμενο του δημοσιεύματος, σύμφωνα με τον νόμο».

Διαβεβαιώνω ότι δόλος δεν υπήρξε εκ μέρους μου σε καμία περίπτωση. Υπήρξε, όμως, κάτι χειρότερο: εσφαλμένη πληροφόρηση. Ως εκ τούτου, θεωρώ υποχρέωσή μου να ανακαλέσω πλήρως το δημοσίευμα. Errare humanum est, sed perseverare diabolicum – ο Σενέκας έχει πάντα δίκιο!

Του Ζάεφ

Μα αφού ξεκίνησα σήμερα επανορθώνοντας ένα λάθος δικό μου, νομίζω ότι δικαιούμαι να ασχοληθώ τώρα με τα λάθη των άλλων…

Οπως οι πρόσφατες αναφορές του Ζάεφ σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα θα διδάσκεται εδώ τη μακεδονική γλώσσα. Αναφορές, οι οποίες αναζωπύρωσαν τους φόβους στην Ελλάδα περί σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού και είχαν επιπτώσεις που έγιναν αισθητές και στο εσωτερικό των κομμάτων. Εκείνα τα στελέχη των ΑΝΕΛ, λ.χ., που είχαν πάρει την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας, κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις. Αναθεωρητικές τάσεις παρατηρούνται ακόμη και στο Ποτάμι, του οποίου μέχρι τώρα η στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών εθεωρείτο δεδομένη.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τη συμφωνία, φυσικό ήταν να βγει και ο Κοτζιάς εναντίον του Ζάεφ, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία για την οποία τόσο καμαρώνει. Ωστόσο, η σύσταση προς τον αντικαταστάτη του, τον πρωθυπουργό Τσίπρα, με προβληματίζει. «Να τραβήξει τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους», τον προτρέπει. Ωραίο, αλλά τεχνικά δεν είναι δύσκολο; Κατ’ αρχάς, θα πρέπει ο Τσίπρας να μεταβεί στα Σκόπια αυτοπροσώπως και να προσεγγίσει τον Ζάεφ σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Επειτα ποιοι είναι «όλοι οι τρόποι» για να τραβήξεις σε κάποιον τα αυτιά; Με τα χέρια, αυτός είναι ο πατροπαράδοτος τρόπος, ή με τα δόντια, αυτός είναι ο πιο ριζοσπαστικός. Αλλον εγώ δεν μπορώ να σκεφθώ. Με τα πόδια; Πολύ φιλόδοξο και ανέφικτο. Ουτοπικό. Μόνο για οραματιστές και αριστερούς…

Του Γραφείου Τύπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ψέγει τη Ν.Δ. επειδή, από την ανακοίνωση που έβγαλε για τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στους Financial Times, παραλείπεται η εκτεταμένη αναφορά του αρχηγού της Ν.Δ. στη θέση του κατά της διαπλοκής. «Θα ξεκαθάριζα στην επιχειρηματική κοινότητα», ήταν η επίμαχη δήλωση, «ότι ο νόμος είναι νόμος και η κατάσταση θα αλλάξει. Θα τους έλεγα ότι κάνω τη ζωή σας ευκολότερη, θα χαμηλώσω τους φόρους, θα αυξήσω τη ρευστότητα στην οικονομία, αλλά εσείς πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, να επενδύετε στη χώρα και να μην περιμένετε προνομιακή μεταχείριση επειδή αγοράζετε τηλεοπτικούς σταθμούς».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η παράλειψη γίνεται «για να μη στεναχωρήσουν τους φίλους τους επιχειρηματίες και για να μη γελάει ο κόσμος». Στην πραγματικότητα, μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στον Μητσοτάκη δεν μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι τη θέση του αυτή ο Μητσοτάκης την έχει εκφράσει επανειλημμένως και δημοσίως. Αν και πρόκειται για λάθος, η χειρονομία δεν παύει να είναι ευγενής. Εύγε όμως και στο άλλο γραφείο Τύπου, εκείνο της Ν.Δ., που έσπευσε να ευχαριστήσει τους ομολόγους του στον ΣΥΡΙΖΑ για την εξυπηρέτηση. Σπάνια τέτοιες αβρότητες μεταξύ γραφείων Τύπου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή