Εγκλημα στην Πανεπιστημιούπολη

Εγκλημα στην Πανεπιστημιούπολη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς, συνέβη κι αυτό. Αντιμετωπίστηκε δίχως αποτροπιασμό, σαν να το περιμέναμε καιρό. Τα περισσότερα δελτία ειδήσεων έπαιξαν το θέμα χαμηλά, ως ένα από τα πολλά συμβάντα του αστυνομικού δελτίου. Τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας απαξίωσαν να ασχοληθούν. Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πληροφορηθήκαμε ότι τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου (8.12.2018) στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου «γινόταν εκδήλωση φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα, άγνωστα άτομα προσπάθησαν να μπουν στον χώρο. Φύλακες της πανεπιστημιούπολης τους εμπόδισαν και τότε κάποιος μαχαίρωσε έναν φύλακα, ενώ αμέσως μετά τα άγνωστα άτομα τράπηκαν σε φυγή (…) Αστυνομικοί, που έσπευσαν στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης, προσήγαγαν 13 άτομα που εντόπισαν περιμετρικά του χώρου…».

Κάποιος που δεν έχει εθιστεί στον εγχώριο παραλογισμό, σίγουρα θα αναρωτηθεί «τι σόι εκδηλώσεις γίνονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα τα ξημερώματα Σαββάτου». Στην Ελλάδα όμως θεωρούμε πολύ φυσιολογικό να γίνονται πάρτι από «συλλογικότητες» στους χώρους μάθησης. Ετσι κι αλλιώς, η έννοια «συλλογικότητα» έχει θεοποιηθεί. Αρκεί να την αναφέρει κάποιος και μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Ακόμη κι αν «συλλογικότητα» είναι αυτός και η παρέα του.

Υπάρχει όμως το ζήτημα της ασφάλειας σε αυτές τις «εκδηλώσεις». Δεν αναφερόμαστε μόνο στα κακοποιά στοιχεία, που –εις το όνομα του ασύλου– αλωνίζουν ελεύθερα στα ΑΕΙ. Αυτό που δεν αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ είναι πως οι τραμπούκοι πριν από το μαχαίρωμα ήδη είχαν βάλει φωτιά σε κάδους και είχαν σπάσει διάφορα εντός της πανεπιστημιούπολης. Να θυμηθούμε ότι πέρυσι τέτοιον καιρό «15 άτομα, που φορούσαν κράνη και κρατούσαν στειλιάρια, επιτέθηκαν σε φοιτητές, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι άγνωστοι δράστες χτύπησαν άγρια φοιτητές, με αποτέλεσμα τέσσερις εξ αυτών να διακομιστούν στον “Ευαγγελισμό”, ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο. Στη συνέχεια πήραν ένα κουτί με χρήματα που είχαν συγκεντρώσει φοιτητές από τη συγκεκριμένη εκδήλωση…» («Καθημερινή» 16.12.2017).

Υπάρχουν οι απαιτήσεις και της τυπικής ασφάλειας για ατυχήματα, φωτιά, συνωστισμό που οδηγεί σε ποδοπατήσεις (έγινε στην Ιταλία) κ.ά. που ο νόμος υποχρεώνει κάθε μαγαζάτορα να τηρεί, όταν πραγματοποιεί τέτοιες «εκδηλώσεις». Εδώ μάλλον περιμένουμε να γίνει πρώτα το κακό για να πέσουμε από τα σύννεφα. Για να αρχίσουν τα ερωτήματα στα πάνελ «μα πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;», να ξεκινήσει το γαϊτανάκι των ευθυνών μεταξύ αστυνομίας, κυβέρνησης και ακαδημαϊκών αρχών, να περάσουμε ένα έντονο τηλεοπτικό τριήμερο χωρίς, στο τέλος, να αλλάξει το παραμικρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή