Το Κονκλάβιο (13/12/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Λεβιάθαν» και η εκλογή ΠτΔ

Ρεσιτάλ δόθηκε χθες στη Βουλή στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Ρεσιτάλ πολιτικής φιλοσοφίας, αλλά και πολιτικού πολιτισμού, λίγες μόλις ώρες αφότου Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης είχαν ανταλλάξει δολοφονικές ατάκες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μου λένε ότι ο Κ. Τζαβάρας τα έδωσε όλα με μια ανάλυση σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, η οποία συμπεριελάμβανε και αναφορές στον «Λεβιάθαν» του Τόμας Χομπς. Aυτό προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη ότι η δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή δεν είναι δημοκρατία και να καταλήξει ότι οι φαεινές δημοψηφισματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά υπονομεύουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της δημοκρατίας. Πάντως, τόσο ο Ν. Παρασκευόπουλος όσο και ο αναπληρωτής εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας παραδέχτηκαν ότι τους εντυπωσίασε η ανάλυση. Δεν ξέρω αν αυτό συνδεόταν με τον «Λεβιάθαν», αφού έχω την αίσθηση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα θυμίζουν κάτι από τις προφητείες του Χομπς για το τι συμβαίνει όταν καταργείται το κοινωνικό συμβόλαιο και οι άνθρωποι γυρίζουν στον φυσικό νόμο…

Νεκρική σιγή

Ενδιαφέρουσα μου λένε ότι ήταν και η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη. Είπε περίπου ότι η κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η χώρα να μην οδηγείται σε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αντιθέτως να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες εκλογής, ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή ότι τον Ιανουάριο του 2020, «με κυβέρνηση Ν.Δ.», όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον πρόεδρο που θα προταθεί και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας απάντησαν στην «μπηχτή» διά της σιωπής.

Αγκάλιασαν τον Αδωνι

Νωρίτερα, βέβαια, είχε συμβεί κάτι πρωτόγνωρο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικού πολιτισμού αγκάλιασαν και φίλησαν τον Αδ. Γεωργιάδη που γιόρταζε και έκανε είσοδο στην Επιτροπή κρατώντας γλυκά για κέρασμα. Σημειώνω ότι πρώτα κέρασε τους βουλευτές του ΚΚΕ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι πληροφορίες που θέλουν τους συριζαίους να περιμένουν να δουν αν λιποθύμησαν οι προηγούμενοι πριν δοκιμάσουν το γλυκό, δεν διασταυρώνονται. Αυτό που διασταυρώνεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη βιασύνη από την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία πρότεινε η Επιτροπή να συνεδριάσει στις 2 Ιανουαρίου(!), όταν όλη η χώρα θα είναι κλειστή, όπερ σημαίνει ότι θέλει να τελειώνει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Μετά τις αντιδράσεις, πάντως, συμβιβάστηκε να συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου.

Αβρότητες

Σας έλεγα χθες ότι είχα βάσιμες υποψίες ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα απέφευγε να ξαναεμφανιστεί ως συμπρωταγωνιστής σε νεοδημοκρατικό κάδρο μετά τις πολιτικές αβρότητες που αντάλλαξε με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κ. Χατζηδάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του δεύτερου. Και κάπως έτσι, παρότι πέρυσι είχε δώσει δυναμικό «παρών» στο συνέδριο της Ν.Δ., χαιρετίζοντάς το, φέτος θα λάμψει διά της απουσίας του. Για να σας δώσω μια εικόνα του πόσα έχουν αλλάξει, πέρυσι είχε εμφανιστεί χέρι χέρι με τη Φώφη Γεννηματά. Φέτος το Ποτάμι θα εκπροσωπήσει ο Γ. Μαυρωτάς.

…και απουσίες

Μιλώντας για αβρότητες, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ούτε ένας εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δεν παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του Χατζηδάκη. Το γεγονός σχολιάστηκε ως «ανφέρ» πολλώ δε μάλλον έναντι ενός στελέχους –και αντιπροέδρου– της Ν.Δ. που κρατά πιο κεντρώο και μετριοπαθές προφίλ. Τουλάχιστον, θα στείλουν ομιλητή στο συνέδριο τον γραμματέα Μαν. Χριστοδουλάκη. Ούτε Φώφη, ούτε Σταύρος λοιπόν. Αν δεν το καταλάβατε, είμαστε επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Ευρωβουλή

Δεν ξέρω αν ο Π. Καμμένος το γνωρίζει. Αλλά ένα «πουλάκι» μου είπε ότι η Ελενα Κουντουρά έχει «κλειδώσει» για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βραβεία

Διαπιστευτήρια σε νέους πρεσβευτές στην Αθήνα θα επιδώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος την ερχόμενη Τρίτη, λίγο πριν ταξιδέψει επισήμως για τις Βρυξέλλες. Δεν το αναφέρω τυχαία, καθώς θα διαπιστεύσει και τον νέο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκερκίν, ο οποίος θυμίζω ότι ήταν υπεύθυνος για τα αεροναυτικά, την Κύπρο και την Ελλάδα στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Σήμερα, πάντως, ο Παυλόπουλος θα δώσει το «παρών» στη βράβευση του στενότατου συνεργάτη του, του γενικού γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος βραβεύεται με το βραβείο «Θεμιστοκλής» στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή