Σπύρος Κίντζιος: Η γεωργία θα ανθήσει με νέες τεχνολογίες

Σπύρος Κίντζιος: Η γεωργία θα ανθήσει με νέες τεχνολογίες

Η δουλειά του αγρότη έχει αλλάξει άρδην – Τα παιδιά που έχουν κτήματα στην επαρχία πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ελλάδα θέλουμε να ξεχάσουμε το αγροτικό μας παρελθόν, το θεωρούμε παλιομοδίτικο. Ωστόσο, η γεωργία είναι κατεξοχήν κλάδος εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, τα μεγάλα bid data αφορούν τη γεωπληροφορική». Ο Σπύρος Κίντζιος είναι ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιδρύματος που έχει έδρα στον Βοτανικό –ούτε δέκα λεπτά από την πλατεία Ομονοίας– και παράγει, ενδεικτικά μόνο, χαλούμι, μυζήθρα, έχει ορνιθοτροφείο και φυτώριο καλλωπιστικών φυτών.

Του πανεπιστημίου που πρόσφατα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας IDea Incubator Competition, πίσω από το σπουδαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Johns Hopkins, παρουσιάζοντας έναν βιοαισθητήρα ανίχνευσης, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, και να προσφέρει ταχύτατη, ευαίσθητη και μαζική ανίχνευση του κορωνοϊού. Μάλιστα, η πρόταση του ελληνικού ΑΕΙ κατέλαβε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση των κριτών ως προς τις προοπτικές άμεσης και παγκόσμιας πρακτικής εφαρμογής.

«Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να βγούμε έξω από τα τείχη των  εργαστηρίων μας, αλλά και της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για ένα πανεπιστήμιο», λέει ο κ. Κίντζιος, ο οποίος τονίζει ότι το Γεωπονικό αξίζει να έχει τον ρόλο του εθνικού πανεπιστημίου. «Το ΓΠΑ αποτελεί το πρώτο ΑΕΙ στην Ελλάδα στον γεωτεχνικό τομέα και είναι το τρίτο κατά σειράν αρχαιότητας πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», εξηγεί.

Σπύρος Κίντζιος: Η γεωργία θα ανθήσει με νέες τεχνολογίες-1
«Εάν στηρίξουμε τους επιστήμονές μας θα έχουμε προσόδους ως χώρα, θα μειώσουμε την ανεργία εξειδικευμένων στελεχών και θα μπούμε ανταγωνιστικά στον χώρο της καινοτομίας», λέει ο κ. Σπύρος Κίντζιος. (INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αγρότη στην Ελλάδα;

– Εχουμε περίπου 600.000 οικογένειες που ζουν από αγροτικές δραστηριότητες. Ομως, όπως σε όλη την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η γεωργία οφείλει να αλλάξει και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες, οι Ελληνες αγρότες είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, χαμηλής κατάρτισης, ιδιοκτήτες γης και ως εκ τούτων συντηρητικοί. Πρέπει να αναπτύξουμε τον θεσμό του γεωργικού συμβούλου, με νέους επιστήμονες που θα συνδράμουν τις αγροτικές οικογένειες.

– Πόσο δελεαστικό είναι το επάγγελμα του αγρότη για έναν νέο;

– Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έστρεψε πολλούς νέους στην επαρχία, και οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα για τον αγρότη σήμερα. Τα παιδιά που έχουν κτήματα στην επαρχία πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά. Η δουλειά του αγρότη έχει αλλάξει άρδην από τις περασμένες δεκαετίες. Απαιτεί αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών –πρέπει να δώσουμε βάρος στην εκπαίδευση των νέων ώστε να μπορούν να εντάσσουν στη δουλειά τους γρήγορα την όποια νέα τεχνολογία– και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, τα ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, μπορούν να συνοδεύονται από ένα «φάκελο ισχυρισμών υγείας», ο οποίος θα παρουσιάζει στους πιθανούς αγοραστές τα οφέλη τους στην υγεία, θα τεκμηριώνει την ποιότητα των προϊόντων και θα τα «συνοδεύει» στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει λύση, που θεωρώ ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών. Αλλά αυτό είναι δύσκολο, διότι ο Ελληνας δεν συνεργάζεται εύκολα. Βεβαίως πρέπει να προγραμματιστούν και παρεμβάσεις από την πολιτεία, όπως π.χ. για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής που επωμίζονται οι αγρότες.

Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να βγούμε έξω από τα τείχη των  εργαστηρίων μας, αλλά και της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για ένα πανεπιστήμιο.

– Τα ΑΕΙ του γεωτεχνικού τομέα πώς μπορούν να συμβάλουν στη στροφή αυτή;

– Στα πανεπιστήμια παράγεται σημαντική έρευνα που πρέπει να περνάει στην παραγωγή, να βγαίνει από τα ακαδημαϊκά τείχη. Για παράδειγμα, η ομάδα μου στο Εργαστήριό Κυτταρικής Τεχνολογίας έχει δημιουργήσει έναν καινοτόμο βιοδιεγέρτη, που βοηθά στην αύξηση των φυτών, μειώνει το κόστος τους και ενισχύει την καρπόδεση. Με τον τρόπο αυτό παράγεις περισσότερο και πιο πρώιμο προϊόν, και μπαίνεις γρηγορότερα στις διεθνείς αγορές. Επίσης, έχουμε ασχοληθεί με την ασφάλεια τροφίμων και την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τα φυτά. Εάν ψάξετε στα ΑΕΙ θα βρείτε ερευνητικές προσπάθειες που έχουν καταλήξει σε σημαντικά αποτελέσματα. Θέλει ασφαλώς αλλαγή κουλτούρας, θέλει όραμα.

– Το Γεωπονικό τι παράγει στις εγκαταστάσεις του;

– Το Γεωπονικό βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού, σε μια κατάφυτη έκταση περίπου 250 στρεμμάτων. Εχουμε αμπελώνα, ανθοκομείο, θερμοκήπια, γαλακτοκομείο, μονάδα παραγωγής κομπόστ. Eχουμε τυροκομείο που, σε μικρή κλίμακα, παράγουμε, χαλούμι, μυζήθρα και φέτα. Εχουμε επίσης ορνιθοτροφείο που παράγει αυγά και φυτώριο καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Εκτός Αθήνας, έχουν αγροκτήματα στα Σπάτα και στην Κωπαΐδα. Στα Σπάτα παράγουμε διάφορες ποικιλίες κρασιού, το οποίο εμφιαλώνουμε και το διοχετεύουμε στην αγορά. Στην Κωπαΐδα έχουμε 1.100 στρέμματα όπου βγάζουμε κριθάρι για παραγωγή μπίρας, καλαμπόκι για ζωοτροφές, βαμβάκι.

– Eχετε πελατεία;

– Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση. Επειδή έχουμε καλές τιμές, κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται χαμός.

Οι τρεις κτηνιατρικές σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και… Σόφια

«Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα τρεις κτηνιατρικές σχολές. Μία στη Θεσσαλονίκη, μία στην Καρδίτσα και μία στη Σόφια!», λέει ο πρύτανης του Γεωπονικού Σπύρος Κίντζιος. Καθώς αναφέρει ότι πολλοί Eλληνες πηγαίνουν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία, επιχειρηματολογεί υπέρ της πρότασης του ιδρύματος να αποκτήσει κτηνιατρική.

– Γιατί δεν υπάρχει κτηνιατρική σχολή στη Nότια Ελλάδα; Μήπως δεν χρειάζεται νέα κτηνιατρική;

– Διότι υπάρχουν αντιδράσεις από ένα πανεπιστήμιο, που στην περίπτωση της ίδρυσης νέας κτηνιατρικής θα ένιωθε αποδυναμωμένο στον τομέα αυτό. Ωστόσο υπάρχει ζήτηση, βλέπετε πως καταφεύγουν πολλοί σε πανεπιστήμια γειτονικών χωρών.
Το 2019 πήραμε το τμήμα Δασολογίας στη Στερεά Ελλάδα. Γίναμε το ΑΕΙ των δύο περιφερειών και των τεσσάρων νομών και μπορούμε να καλύψουμε όμορες περιοχές. Παράλληλα είμαστε το μόνο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με καινοτόμο τεχνολογία σχετική με την αγροτική οικονομία. Καθώς διαθέτουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές, ζητάμε από την Πολιτεία μία κτηνιατρική σχολή – κάτι που συνάδει με τα αντικείμενα του πανεπιστημίου. Eτσι θα γίνουμε ένα από τα δέκα μεγάλα ΑΕΙ του γεωτεχνικού τομέα διεθνώς και θα μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στη ζώνη της Νότιας Ευρώπης.

– Ωστόσο, σε τμήματα του Γεωπονικού έμειναν κενές θέσεις μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πιθανότατα να συνεχιστεί αυτό. Πώς αξιολογείτε την επιλογή του υπουργείου Παιδείας;

– Η Ελλάδα βγαίνει από μία οξεία δημοσιονομική κρίση και είναι λογικό, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, να πριμοδοτούνται τα μεγάλα πανεπιστήμια. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μεγάλες δομές είναι πιο αξιόπιστες, ούτε ότι υπήρξε πληθωρισμός νέων τμημάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική προσέγγιση της ανώτατης εκπαίδευσης όχι μόνο ως δημόσιο αγαθό, αλλά και ως μοχλός ανάπτυξης. Ιδιαίτερα τα εξειδικευμένα κεντρικά ιδρύματα, όπως το Γεωπονικό και το ΕΜΠ, έχουν βαρύνουσα σημασία και συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης και της εθνικής οικονομίας. Πρέπει να συνταχθεί ένα μεγαλόπνοο και κοινώς συμφωνημένο από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις σχέδιο, για να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και την εκπαίδευση. Εχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, το αποδεικνύουν οι επιτυχίες όσων μετανάστευσαν στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εάν στηρίξουμε τους επιστήμονές μας θα έχουμε προσόδους ως χώρα, θα μειώσουμε την ανεργία εξειδικευμένων στελεχών και θα μπούμε ανταγωνιστικά στον χώρο της καινοτομίας.

Φτιάχνουμε τεστ για την «Ομικρον»

«Ο κορωνοϊός περιλαμβάνεται στα αντικείμενα του Γεωπονικού διότι είναι ζωοανθρωπονόσος», παρατηρεί ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Κίντζιος, εξηγώντας πώς έγιναν τα πρώτα βήματα για τον βιοαισθητήρα ανίχνευσης του κορωνοϊού που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας IDea Incubator Competition. «Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην αγορά. Βέβαια, υπάρχει η πρόκληση ως προς την αξιοπιστία μας όταν ανοιχτούμε στη μαζική παραγωγή. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή εξελίσσουμε πλατφόρμα για ανίχνευση όλων των αναπνευστικών ιών. Πολύ σύντομα θα έχουμε εξειδικευμένη εφαρμογή για ένα τεστ ανίχνευσης της μετάλλαξης “Ομικρον”. Το ζητούμενο είναι να βγει τώρα σε μαζική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξει επένδυση, ιδανικά από το κράτος προς ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, και το τεστ να δίνεται δωρεάν, ενώ θα υπάρχει όφελος για την Ελλάδα και το πανεπιστήμιό μας».

Η συνάντηση

Για τον χώρο του γεύματος ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συνδύασε την παράδοση με τους μοντέρνους καιρούς. Ετσι, διάλεξε το νέο στέκι, στην οδό Μητροπόλεως 34, του παραδοσιακού εστιατορίου «Αθηναϊκόν», που πρωτοξεκίνησε το 1932 από την οδό Σανταρόζα. Επιλέξαμε πράσινη σαλάτα «Αθηναϊκόν» (με μανούρι, ρόκα, ντοματίνια, σαλάτα γαλλική, λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, κρουτόν και dressing μελιού), κολοκυθάκια (απογειωτικά…) γεμιστά με φέτα και μυρωδικά, και ένα αλησμόνητο σαγανάκι με πεκορίνο σε φρυγανισμένο ψωμί. Η εξυπηρέτηση ήταν εξαιρετική, ενώ ο κ. Κίντζιος ανένδοτος: κέρασε εκείνος. Ο ίδιος ήπιε εμφιαλωμένο νερό, εγώ ένα υπέροχο λευκό κρασί (τα τυχερά της τηλεργασίας…).

Σπύρος Κίντζιος: Η γεωργία θα ανθήσει με νέες τεχνολογίες-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή