Νεφέλη Μεγκ: Ηξερα ότι θα φάω κράξιμο

Νεφέλη Μεγκ: Ηξερα ότι θα φάω κράξιμο

Η συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, το κανάλι στο YouTube και η σχέση της γενιάς της με τα media

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γενικά, στη ζωή μου, με πάει μπροστά το “δε γ…ται” και έτσι κάνω πράγματα… Λέω, θα δοκιμάσω, τι έχω να χάσω. Το 2020 έδωσα το τελευταίο μάθημα για το πτυχίο της Νομικής, μου είχαν ήδη ζητήσει να κάνω podcast ή περφόρμανς. Στον πρώτο μονόλογο –όχι ακριβώς stand up comedy– που δοκίμασα, διάρκειας 40 λεπτών, έβλεπα τον κόσμο να γελάει πολύ. Κι αυτό είναι καλύτερο και από οργασμό! Μεγάλη λύτρωση! Υστερα ήρθε η πανδημία. Δεν μπορούσα ούτε μεταπτυχιακό να προχωρήσω, γιατί ήταν τα πάντα κλειστά. Επρόκειτο να φύγω. Με είχαν δεχτεί στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο, θα πήγαινα εκεί για ένα τετράμηνο, για πρακτική. Είχα βγάλει εισιτήρια, είχα βρει σπίτι. Ακυρώθηκε. Μετά, με είχαν δεχτεί σε ένα πρόγραμμα στην Ιαπωνία. Εχω πάρει το πρώτο πτυχίο στην ιαπωνική γλώσσα».

Η συνομιλήτριά μας είναι 25 χρόνων (25,5 διευκρινίζει) και ήδη «έχει ζήσει πολλά, πράγμα που οφείλει στους γονείς της και ειδικά στον πατέρα της, που την ώθησε να ταξιδέψει από νωρίς για να ανοίξει το μυαλό της». Δημοφιλής στον χώρο του Διαδικτύου (δημιουργός του podcast «Μπούκλα 99», «ένα προσωπικό ημερολόγιο. Θα μπορούσε να λέγεται και ο εγκέφαλος της Νεφέλης»), έχει δικό της κανάλι στο YouTube, κάθε εβδομάδα αναρτά ένα βίντεο σχολιάζοντας την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα και εξηγώντας με χιούμορ πολύπλοκα νομικά θέματα, έχει 74.000 ακολούθους, εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τα Σαββατοκύριακα (στον ANT1), μόλις εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Πόσο δίκιο έχεις» («Ενας καθημερινός νομικός οδηγός για αρχάριους»), και είναι βέβαιο ότι κάτι έχω παραλείψει!

Η Νεφέλη Μεγκ εισέβαλε φουριόζα όχι μόνο στο εστιατόριο που είχαμε δώσει ραντεβού αλλά και στη δημόσια ζωή, παίρνοντας συνέντευξη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το «Μπούκλα 99». Οι αντιδράσεις ποικίλες, κάλυψαν όλη την γκάμα τοξικότητας και επαίνων. «Ηξερα το κράξιμο που θα φάω. Αλλά από την άλλη έλεγα στον εαυτό μου: είναι ο πρωθυπουργός, είσαι 25 χρόνων και ανταποκρίνεται στο αίτημά σου για συνέντευξη. Ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από το πρόσωπο, είναι θεσμός».

«Οι γονείς σου χάρηκαν με τη συνέντευξη;» τη ρωτώ. «Πολύ. Ο μπαμπάς μου βέβαια θέλει πάντα να ασχοληθώ με τα νομικά, με τη δικηγορία. Νομίζω ότι είναι το μόνο που θα του δώσει, πραγματικά, χαρά». Ο πατέρας ζει στη Γερμανία, η μητέρα της, την οποία θαυμάζει και υπεραγαπά, είναι κτηνίατρος στην Εδεσσα, χώρισαν όταν η Νεφέλη ήταν 18 χρόνων (έχει και έναν αδελφό, σήμερα 31). Ο πολυπράγμων μπαμπάς ξεκίνησε από πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία, πέρασε από διάφορες δουλειές και τώρα είναι ιδιοκτήτης σφαγείου.

Επαναλαμβάνει συχνά στην κουβέντα μας ότι είχε την ευλογία και την τύχη να τη στηρίξουν οι γονείς της. Δεν είναι πλούσιοι, σε δημόσιο σχολείο πήγαινε στην Εδεσσα, αποταμίευε όμως από την εποχή που ήταν φοιτήτρια, δούλευε και στην Αγγλία στα summer schools που επέμενε ο πατέρας της να τη γράφει από μαθήτρια λυκείου. «Το στούντιο και όλος ο εξοπλισμός ήταν του Γιάννη Τόμτση, φωτογράφου – βιντεογράφου, Εδεσσαίος κι αυτός. Είναι ο πιο στενός συνεργάτης μου, το άλλο μου μισό. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται διαφημίσεις, καθώς αυξάνονταν και οι followers. Τώρα έχω συστήσει εταιρεία, κόβω τιμολόγια. Οι χορηγίες βοηθούν ώστε να αφοσιώνεται κανείς στο αντικείμενό του, να μη χρειάζεται να έχει παράλληλη δουλειά. Για να κάνω το εβδομαδιαίο podcast βλέπω κάθε μέρα ειδήσεις και διαβάζω. Χρειάζομαι χρόνο γι’ αυτό».

– Απολαμβάνεις την προβολή από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ή αυτοπροστατεύεσαι;

– Προσπαθώ να αυτοπροστατευθώ. Από την άλλη, απολαμβάνω το γεγονός ότι τα άτομα που είναι σημαντικά για μένα το είδαν θετικά. Πήρα και μέτρα. Απενεργοποίησα τα σχόλια από το βίντεο, δεν μπορεί κάποιος να με «ταγκάρει», να με κάνει «μένσιον». Είμαι ευαίσθητος άνθρωπος κι αν δω κάποιον να με βρίζει στενοχωριέμαι.

Γενικά, στη ζωή μου, με πάει μπροστά το «δε γ…ται» και έτσι κάνω πράγματα… Λέω, θα δοκιμάσω, τι έχω να χάσω.

– Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την τηλεόραση;

– Είναι πολύ διαφορετικός χώρος από το Ιντερνετ. Αλλος κόσμος. Ο στόχος μου είναι να κάνω πολιτική σάτιρα, όπως του Λάκη Λαζόπουλου στα καλά του, το 2011. Οπως η «Συντέλεια» ή το «Ο,τι να ‘ναι» του Βουλαρίνου στον ΣΚΑΪ, οι «ΑΜΑΝ», παλιά.

– Η τηλεόραση δεν είναι λίγο παλιό μέσο για τη γενιά σου;

– Ναι, είναι. Η γενιά μου δεν βλέπει, αλλά παρακολουθεί συνδρομητική τηλεόραση. Επίσης, όπως και το ραδιόφωνο, που μου αρέσει πολύ, είναι τα μέσα που έχουν συνταγματική προστασία. Το Ιντερνετ δεν έχει. Πιστεύω ότι το κοινό το φέρνεις, με πολλή προσπάθεια, αλλά μπορεί να συμβεί.

– Το κοινό δεν είναι μια δέσμευση;

– Ναι. Και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Γιατί έχεις δημόσιο λόγο. Δεσμεύεσαι να είσαι ο εαυτός σου. Να μην αλλάξεις. Για μένα όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Εχω ημερομηνία λήξης σαν Νεφέλη Μεγκ. Προσωπικά θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό. Για τη δική μου εξέλιξη. Να γίνω λίγο πιο έξυπνη. Θα ήθελα να κάνω Διεθνείς Σχέσεις στην Αμερική. Πέρυσι τον Γενάρη έσπασα το πόδι μου. Γύψος τέσσερις εβδομάδες. Η καθήλωση έφερε στην επιφάνεια ένα αυτοάνοσο. Τότε κατάλαβα πως οτιδήποτε άλλο, πλην της υγείας, είναι τίποτα. Αυτό που μου συνέβη άλλαξε όλη μου την κοσμοθεωρία. Και τώρα που με κράζουν για τη συνέντευξη, το ζυγίζω: με πειράζει αυτό ή αν είχα ένα σπασμένο πόδι; Κι έτσι ισορροπώ… Το σπασμένο πόδι έγινε το μέτρο.

Νεφέλη Μεγκ: Ηξερα ότι θα φάω κράξιμο-1
«Η δική μου γενιά μιλάει για συναισθήματα και ψυχική υγεία. Η δική σας γενιά αυτά τα καταπίεζε πάρα πολύ. Δεν τα εξέθετε. Εμείς πάμε σχεδόν όλοι σε ψυχολόγο. Το να μην πηγαίνεις είναι πρόβλημα! Εγώ έκανα πριν από χρόνια ψυχοθεραπεία, όταν πέρασα νευρική ανορεξία», λέει η Νεφέλη Μεγκ. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Κουλ είναι η γνώση, θέλω να είμαι πάντα διαβασμένη

– Η γενιά σου, η Generation Z, εκπροσωπείται πολιτικά από κάποιο κόμμα;

– Οχι. Η γενιά μου δεν ασχολείται με την πολιτική και είναι λογικό. Είναι πολύ απογοητευμένοι. Χρησιμοποιούν όλοι τη γενιά μου λίγο πριν από τις εκλογές. Λένε ότι «το μέλλον είναι οι νέοι» όποτε το θυμούνται. Θα έπρεπε να υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι στην πολιτική. Η κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από άτομα άνω των 40.

– Σε ενδιαφέρει η πολιτική;

– Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την πολιτική μετά τα 30, με ένα καινούργιο κόμμα. Κάτι άλλο.
 
– Τι θα σε κατέβαζε στον δρόμο να διαδηλώσεις;

– Πηγαίνω στα Pride. Θα κατέβαινα αν ποτέ απαγορεύονταν οι αμβλώσεις, για την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, θα κατέβαινα για οτιδήποτε έχει να κάνει με το άρθρο 16 και για θέματα φορολογίας.

– Θεωρείς ότι είσαι ο μέσος όρος της γενιάς σου;

– Eπικοινωνώ καλύτερα με τους 40άρηδες. Αγαπώ πολύ και το διάβασμα.
 
– Η γενιά σου διαβάζει;

– Τίποτα. Νομίζω ότι σταμάτησαν στον Χάρι Πότερ, και αν. Η μητέρα μου με τροφοδοτούσε συνέχεια με λογοτεχνία ξένη και ελληνική, κλασική και σύγχρονη. Από την Εμιλι Μπροντέ μέχρι τη Σώτη Τριανταφύλλου. 

– Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη γενιά των γονιών σου και στη δική σου γενιά;

– Η δική μου γενιά μιλάει για συναισθήματα και ψυχική υγεία. Η δική σας γενιά αυτά τα καταπίεζε πάρα πολύ. Δεν τα εξέθετε. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, δεν γινόταν ποτέ «ορατή». Εμείς πάμε σχεδόν όλοι σε ψυχολόγο. Το να μην πηγαίνεις είναι πρόβλημα! Στη δική σας γενιά, όποιος πήγαινε ήταν σχεδόν δακτυλοδεικτούμενος. Εγώ έκανα πριν από χρόνια ψυχοθεραπεία, όταν πέρασα νευρική ανορεξία. Η δική μας σεξουαλικότητα είναι πιο ρευστή. Δεν είμαστε τόσο προσκολλημένοι στα φύλα. Είμαστε πιο απελευθερωμένοι. Κάτι άλλο, επίσης: Εσείς δουλεύατε και 14ωρα, απλήρωτοι και λέγατε κι ευχαριστώ. Εγώ έχω ωράριο και μετά θέλω να ασχοληθώ με τη ζωή μου. Δεν θα αναλωθούμε σε έναν εργοδότη που μας κακομεταχειρίζεται.

– Τι θα καταλόγιζες στη γενιά σου;

– Oτι δεν διαβάζει και δεν ξέρει Ιστορία.
 
– Τι είναι κουλ, Νεφέλη;

– Κουλ είναι η γνώση. Θέλω να είμαι πάντα διαβασμένη. Να ξέρω να απαντάω σε μια ερώτηση, να συμμετέχω σε μια 
συζήτηση.
 
– Τι αντλείς από τα νομικά;

– Το πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Πείσμα

«Είμαι η μόνη νεαρή κοπέλα στα σόσιαλ μίντια που ασχολείται με την πολιτική. Κανείς άλλος», σχολιάζει η Νεφέλη. «Θα σου διαβάσω ένα μέιλ με θέμα “Πείσμα” που έλαβα από τον Νίκο που ζει στη Σουηδία, είναι 27 χρόνων και έχει τελειώσει το Μετσόβιο: “Καλησπέρα, Νεφέλη. Πρέπει να έχεις φάει πολύ hate και σκατό μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη. Ελπίζω να μη σε έχει ρίξει η κατάσταση όμως. Θεωρώ ότι είσαι από τα πιο σημαντικά κανάλια στο ελληνικό YouTube με τη νηφάλια και δίκαιη προσέγγισή σου στην επικαιρότητα. Νιώθω ότι η φόρμα σου είναι ξεκούραστη, κάτι σαν πολιτική όαση μέσα στα πολωμένα μίντια στα οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε στην Ελλάδα. (…) Ο ορθολογισμός είναι μονάκριβο και σπάνιο αγαθό στη σύγχρονη Ελλάδα και θέλει κόπο για να μην πεθάνει μαζί με τη λίγη συλλογική λογική που έχει μείνει στην κοινωνία. Σέβομαι και εκτιμώ την τίμια προσπάθειά σου”. Αυτό είναι το δικό μου κοινό που με στηρίζει γιατί καταλαβαίνει».

Η συνάντηση

«Τρέχεις με χίλια. Δεν φοβάσαι την πρόσκρουση;» ρωτάω τη Νεφέλη. «Σε τι να προσκρούσω; 

Η πιο παραγωγική μου δεκαετία είναι αυτή. Βέβαια, αν μετά 10 χρόνια συνεχίζω με τα podcasts, κάτι δεν θα έχω κάνει σωστά. Ενας creator πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς… Χρειάζονται τρία πράγματα: το μυαλό σου, μια ιδέα, Wi-Fi και κινητό». Τρώμε άφθονα και νόστιμα στο Nice n Easy (Ομήρου 60). Εκείνη το διάλεξε, της αρέσει πολύ. Σαλάτα χωριάτικη, bao με γαρίδες, μπιφτέκια γαλοπούλας με βρώμη η Νεφέλη, vegan Konjac pasta εγώ. Σύνολο 52 ευρώ. 

Κράτησα το καλύτερο για επιδόρπιο: στο οικογενειακό σπίτι της Νεφέλης, στην Εδεσσα, η «Καθημερινή» ήταν σε στοίβες. Η ίδια λάτρευε το «Κάπα», η μητέρα της τής έλεγε να διαβάζει πάντα Μανδραβέλη και Γιανναρά και μετά ό,τι άλλο ήθελε!

Νεφέλη Μεγκ: Ηξερα ότι θα φάω κράξιμο-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή