Γ. Δερτιλής: «Σαν να καίγεται το Αγιον Ορος»

Γ. Δερτιλής: «Σαν να καίγεται το Αγιον Ορος»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τον ιστορικό Γιώργο Δερτιλή, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Παρίσι (του έχει αποδοθεί και η γαλλική υπηκοότητα). Ο κ. Δερτιλής –τελευταίο του βιβλίο: «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας, 1750-2015» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)–μίλησε στην «Κ».

– Eνας Ελληνας ιστορικός και στοχαστής που ζει δεκαετίες στο Παρίσι πώς ένιωσε βλέποντας αυτές τις εικόνες;

– Κάπως έτσι θα αισθανόμουν αν έβλεπα το Αγιον Ορος να καίγεται, ή τον Παρθενώνα.

– Τι σημαίνει αυτή η καταστροφή για τον πολιτισμό, τον δυτικό αλλά κυρίως τον οικουμενικό;

– Αν κάποτε υπάρξει ένας οικουμενικός πολιτισμός, θα στηρίζεται στον ανθρωπισμό. Χωρίς ανθρωπισμό, δεν μπορώ να φανταστώ ούτε πολιτισμό, ούτε θρησκεία. Είναι η πεμπτουσία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Δημοκρατίας από την ελληνική αρχαιότητα ώς τις μέρες μας και το σημαντικότερο από τα μηνύματα του Θεανθρώπου των xριστιανών, συνοψισμένο σε δύο λέξεις: «αγαπάτε αλλήλους».

– Πώς είδαν οι Γάλλοι αυτήν την καταστροφή;

– Οι xριστιανοί την είδαν ως πολίτες, θρηνώντας αλλά και ψάλλοντας με ήρεμο πείσμα. Αλλοι τους ακολούθησαν όχι ως xριστιανοί, αλλά επειδή ήξεραν από μικρά παιδιά τι σημαίνει να είσαι πολίτης. Και άλλοι επειδή ίσως κατάλαβαν βαθύτερα τι εσήμανε εξαρχής ο xριστιανισμός για τη Γαλλία του 13ου αιώνα, για την Ευρώπη του 15ου και για τον κόσμο του σήμερα. Αυτό το αριστουργηματικό μνημείο δεν ήταν έργο ενός αρχιτέκτονα και πέντε ζωγράφων και γλυπτών.

Το σμίλεψαν με τα χέρια τους εκατοντάδες άγνωστοι χτίστες και τεχνίτες που δούλεψαν πάνω στην παράδοση, χτίζοντας μια παράδοση νέα και ευρύτερη, υψώνοντας προς τον ουρανό τις αψίδες της. Και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είπε με ελάχιστες λέξεις αυτά που έπρεπε να πει, αρχίζοντας και τελειώνοντας με δύο απλές φράσεις που έσμιγαν με τον ψαλμό και συμβόλιζαν την ενότητα του γαλλικού λαού: Είμαστε λαός που ξέρει να χτίζει. Και θα την ξαναχτίσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή