Ο πρύτανης του ΟΠΑ στην «Κ»: Βία και ανομία πρέπει να τελειώσουν

Ο πρύτανης του ΟΠΑ στην «Κ»: Βία και ανομία πρέπει να τελειώσουν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών –η γνωστή ΑΣΟΕΕ– κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη, ο οποίος μιλάει στην «Κ» πρώτη φορά μετά τα τελευταία γεγονότα είναι ξεκάθαρο: Η κοινότητα του Ιδρύματος, οι άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν σε αυτό, θα το προστατεύσουν από όσους θέλουν με θράσος να επιβάλουν τον τσαμπουκά τους, κρατώντας το ιστορικό Ιδρυμα έρμαιο της βίας και του φόβου.

Προ ημερών άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας σφυριά με απειλητικές διαθέσεις αναζήτησαν τον κ. Γιακουμάκη στο γραφείο του, προκάλεσαν πανικό σε φοιτητές και προσωπικό, ενώ προπηλάκισαν φοιτητή. Ανάλογα περιστατικά είναι συνεχή, ωστόσο εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα όταν η αστυνομία άδειασε κατειλημμένο από αναρχικούς κτίριο του ΟΠΑ –το λεγόμενο «Βανκούβερ»– καθώς και στέκι αναρχοαυτόνομων εντός του ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Ιδρύματος έχει δεχθεί απειλές και έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία από αγνώστους, όταν επιχείρησε να αξιοποιήσει το «Βανκούβερ». Μάλιστα, οι άγνωστοι δεν πτοήθηκαν ούτε όταν ο διαγωνισμός ανάθεσης της αξιοποίησης του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με πολιτική στήριξη σε χώρο του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, έφτασαν να απειλήσουν τους αναδόχους του έργου. Ολα αυτά ήλθε η ώρα να τελειώσουν.

– Είναι δυνατόν η Σύγκλητος να κλείνει το Iδρυμα για πέντε ημέρες;

– Αποτελεί αρχή του Ιδρύματός μας ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό ώστε να επιτελεί το έργο του. Βεβαίως, βασική και αναγκαία προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση συνθηκών ελευθερίας έκφρασης, δημοκρατίας, ασφάλειας και προστασίας των μελών του και των εγκαταστάσεών του. Δεδομένου ότι η Σύγκλητος έχει τη νομική υποχρέωση να διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας εντός των χώρων του Ιδρύματος, και επειδή το Iδρυμα δεν έχει τα μέσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια και προστασία των μελών του και των εγκαταστάσεών του, η Σύγκλητος έκρινε, με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, ότι μια ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος, θα επενεργούσε προστατευτικά. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι η Σύγκλητος σωστά έπραξε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

– Πολλά χρόνια τώρα το Iδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα παραβατικότητας που σχετίζονται με το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

– Τα προβλήματα του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου έχουν επιλυθεί. Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς όσον αφορά τους εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος χώρους και, σε σημαντικό βαθμό, στους εξωτερικούς του Ιδρύματος χώρους. Να τονίσω ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας επιλύονται όταν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας παρεμβαίνουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Και φυσικά όσο χρονίζουν, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η αντιμετώπισή τους.

– Τι συμβαίνει με το κτίριο «Βανκούβερ», η κατάληψη του οποίου από εξωπανεπιστημιακούς έληξε πρόσφατα με επέμβαση της αστυνομίας; Μπορεί να αξιοποιηθεί;

– Το Iδρυμα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα χώρων και καταβάλλει σημαντικά ποσά σε ενοίκια. Το κτίριο στη γωνία των οδών Μαυρομματαίων και Δεριγνύ, στο οποίο αναφέρεστε, όμορο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, περιήλθε στην ιδιοκτησία του κατόπιν μακροχρόνιων προσπαθειών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Είναι παλαιό και διατηρητέο κτίριο, που χρειάζεται ριζική ανακατασκευή. Σταθερή θέση του πανεπιστημίου, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η Σύγκλητος, είναι ότι το κτίριο θα πρέπει να περιέλθει στη χρήση του Ιδρύματος προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του.

– Τον τελευταίο μήνα έρχεται συχνά το Ιδρυμα στη δημοσιότητα με αφορμή εκδηλώσεις βίας. Πώς τις αντιμετωπίζετε;

– Φαινόμενα όπως παραβιάσεις χώρων, υλικές ζημιές, κλοπές, βανδαλισμοί, παρακώλυση φοιτητικών εκλογών, απειλές, επιθέσεις και προπηλακισμοί ή ξυλοδαρμοί, δεν έχουν θέση στο Iδρυμα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι τα πανεπιστήμια δεν διαθέτουν τα μέσα, ούτε έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα βίας. Oμως, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, δικαιούνται να δουλεύουν σε περιβάλλον ελευθερίας απαλλαγμένο από τη βία και το δικαιολογημένο φόβο που αυτή δημιουργεί.

– Ποια είναι η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι σε αυτό το πρόβλημα;

– Τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και οι φοιτητές του, όλοι μαζί, είναι αποφασισμένα να ανασχέσουν κάθε απόπειρα, κάθε κίνηση που αντιστρατεύεται την κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία και την πρόοδο του Ιδρύματος, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης από τη κοινότητα, που απορρέει από την υψηλή αίσθηση καθήκοντος των μελών της, αποτελεί τη μεγάλη δύναμη του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή