Αντρέα Μανγκόνι στην «Κ»: Στρατηγική επιλογή η επένδυση στην Ελλάδα

Αντρέα Μανγκόνι στην «Κ»: Στρατηγική επιλογή η επένδυση στην Ελλάδα

6' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαλτήριο για την επέκταση της doValue στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αποτελέσει η εταιρεία διαχείρισης FPS μετά την εξαγορά της από τον ιταλικό όμιλο. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Αντρέα Μανγκόνι, εξηγώντας ότι στόχευση του ιταλικού ομίλου είναι να αποτελέσει τον κορυφαίο διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στην Ελλάδα ενόψει και της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς NPEs. Εισάγοντας στη χώρα μας την πλατφόρμα και την τεχνογνωσία της Altamira, ο ιταλικός όμιλος στοχεύει να γίνει επίσης ο μεγαλύτερος διαχειριστής στην «αναδυόμενη» αγορά ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της doValue, θα υπερδιπλασιαστεί τα δύο προσεχή χρόνια.

– Η doValue είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές κόκκινων δανείων και ηγέτης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και μετά τη συμφωνία με τη Eurobank και στην Ελλάδα. Ποια είναι η στρατηγική σας για τη χώρα μας;

– Η συμφωνία με την Eurobank έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Τοποθετηθήκαμε στην ελληνική αγορά έχοντας μακροπρόθεσμη δέσμευση. Η doValue επικεντρώνεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαθέτει 20ετή εμπειρία και κατέχει την πρώτη θέση στη Νότια Ευρώπη. Η στρατηγική μας είναι πολυσχιδής και αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, είμαστε ηγέτης στην αγορά ως προς την εξυπηρέτηση δανείων στην Ιταλία και την Ισπανία. Δεύτερον, μετά την απόκτηση της Altamira διαθέτουμε ισχυρή τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Τρίτον, η FPS θα αποτελέσει εφαλτήριο για την παρουσία μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η στρατηγική της doValue είχε ως επίκεντρο την προσέλκυση ως πελατών τις μεγαλύτερες τράπεζες και τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Νότια Ευρώπη, καθώς και τα σημαντικότερα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην αγορά των NPEs. Το γεγονός ότι είμαστε ένας ανεξάρτητος διαχειριστής με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των κόκκινων δανείων μάς έχει επιτρέψει να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Στους πελάτες της doValue περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κορυφαίες τράπεζες, όπως η Unicredit, η Santander, η Intesa SanPaolo, η Credit Agricole, καθώς και ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια όπως η Fortress, η Bain Capital, η Davidson Kempner, η Cerberus κ.ά.

– Η doValue είναι ο μεγαλύτερος servicer των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του ιταλικού μοντέλου των κρατικών εγγυήσεων (GACS) και όπως έχετε επισημάνει, ο «Ηρακλής» έχει πολλές ομοιότητες με το ιταλικό σχήμα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την FPS;

– Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει το ιταλικό μοντέλο κρατικών εγγυήσεων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η εμπειρία μας από την Ιταλία επιβεβαιώνει ότι το σχήμα βοήθησε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστεύω ότι ο «Ηρακλής» θα επιταχύνει την προσπάθεια και των ελληνικών τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Μέσω της επένδυσής μας στην FPS, η doValue θα βοηθήσει όλες τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τους επενδυτές στις τιτλοποιήσεις και στην υλοποίηση αυτών των συναλλαγών.

Η doValue δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018 έχοντας αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα έχουμε μια επιτυχημένη πορεία, χάρη στον Στάθη Αδριανάκη και την ομάδα του. Μέσω της FPS στοχεύουμε να αποτελέσουμε όχι μόνο τον κορυφαίο διαχειριστή κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της διαχείρισης των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα των πιστωτών (REOs) και να γίνουμε ο μεγαλύτερος διαχειριστής ακινήτων στη χώρα. Ο επικεφαλής της Altamira έχει ήδη επισκεφτεί την FPS στην Ελλάδα και επιδίωξή μας είναι να εισάγουμε άμεσα την τεχνογνωσία που διαθέτουμε προκειμένου η FPS να προσφέρει την κορυφαία πλατφόρμα εξυπηρέτησης REO στους Ελληνες πελάτες μας.

Πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι θετικές, η οικονομία προβλέπεται ότι θα ενισχύεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, έχει επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και κατά συνέπεια είναι εύλογο κανείς να αναμένει ότι θα υπάρξει αύξηση της ροής άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι η πιο ελπιδοφόρος δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η δευτερογενής αγορά NPEs θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της ανάθεσης προς διαχείριση χαρτοφυλακίων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ σταδιακά θα ανατεθούν άλλα 80 δισ. ευρώ. Αυτό μας δίνει αρκετό χώρο για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας από προνομιακή θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.

– Η εταιρεία doValue θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ομάδα της στην Ελλάδα μετά την εξαγορά FPS;

– Εκτιμάμε ιδιαίτερα την ποιότητα της ομάδας διαχείρισης και του προσωπικού της FPS που διαθέτει υψηλή εξειδίκευση. Αυτοί ήταν άλλωστε και βασικοί παράγοντες στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εξαγορά της εταιρείας. Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Καλαντώνη και του Τάσου Πανούση, η FPS θα μπορέσει να προσελκύσει νέους πελάτες και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και να επεκταθεί σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως ο τομέας των REOs. Η doValue δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται και να δημιουργεί νέα απασχόληση σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και αγορές που έχει παρουσία. Είναι σαφές λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε.

Στόχος, να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην Ευρώπη

Αντρέα Μανγκόνι στην «Κ»: Στρατηγική επιλογή η επένδυση στην Ελλάδα-1

Περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες.

 

– Μετά την εξαγορά της Altamira, η doValue ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων. Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι προοπτικές του τομέα του real estate στην Ελλάδα;

– Οπως ανέφερα, στόχος μας είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη και η πιο προηγμένη εταιρεία στον τομέα της εξυπηρέτησης δανείων και της διαχείρισης ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική αγορά είναι ακόμη αναδυόμενη και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τα 3 δισ. ευρώ να φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ το 2021 με βάση τις εκτιμήσεις μας. Ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό είναι προς το παρόν περιορισμένος, ενώ οι πρόσφατες κανονιστικές αλλαγές, όπως η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οδήγησαν σε αύξηση του αποθέματος σε ακίνητα που είναι πλέον στην κυριότητα των τραπεζών.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές ότι χρειάζεται ένας εξειδικευμένος διαχειριστής για να αξιοποιήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και γι’ αυτό βλέπουμε μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση σε αυτόν τον τομέα.

– Εκτιμάτε ότι η πολιτική διαχείρισης θα ήταν πιο επιθετική στον τομέα των πλειστηριασμών και ποια θα είναι η προσέγγισή σας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές;

– Η στρατηγική της doValue προκρίνει κυρίως τις συναινετικές λύσεις. Σε αυτή τη βάση μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις στους οφειλέτες. Προφανώς, για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα αξιοποιήσουμε πλήρως το νομικό οπλοστάσιο που προβλέπει το αναθεωρημένο πλαίσιο στην Ελλάδα. Η εμπειρία μας από την Ιταλία και την Ισπανία δείχνει ότι η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποβεί ωφέλιμη όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία συνολικά.

– Στην ελληνική αγορά έχουν ήδη χορηγηθεί άδειες σε 20 εταιρείες για τη διαχείριση NPEs. Ποιοι θα είναι οι κύριοι εταίροι της doValue στην Ελλάδα;

– Eχουμε μια αρχική συμφωνία με τη Eurobank, η οποία εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της FPS, για τη διαχείριση τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων  δανείων της τράπεζας για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, αλλά ήδη προσβλέπουμε στη δημιουργία μιας συνεχούς σχέσης, που σημαίνει μια μόνιμη εταιρική συνεργασία.

Η ελληνική δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2020 και πιθανώς και στο μέλλον. Είναι φυσικό ότι η FPS δεν θα περιοριστεί στη συνεργασία της με τη Eurobank, αλλά θα προσεγγίσει όλους τους επενδυτές του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, βασιζόμενοι στην εμπειρία του ομίλου doValue, είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες με όλους τους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αγορά.

Τολμώ όμως να πω ότι 20 εταιρείες διαχείρισης (servicers) είναι ένας μεγάλος αριθμός και γι’ αυτό είναι ίσως λογικό να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει ενοποίηση σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον. Οπως είπα, είμαστε νούμερο 1 εταιρεία στη Νότια Ευρώπη και η φάση της ενοποίησης, που εκτιμώ ότι θα υπάρξει, δημιουργεί πάντα ευκαιρίες για τους κυριότερους παίκτες σε όλες τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή