Μήνυμα από την Κίνα: Μη χάνετε χρόνο

Μήνυμα από την Κίνα: Μη χάνετε χρόνο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι χαρακτηρίζει το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης στην Κίνα, αυτό συμπυκνώνεται σε μία πρόταση. 知难行易. Δηλαδή, είναι εύκολο να εφαρμόσεις μια απόφαση, αλλά είναι δύσκολο να μάθεις την αλήθεια.

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται πως άργησαν να αντιδράσουν μπροστά στα πρώτα κρούσματα COVID-19. Οταν όμως το αποφάσισαν, κινήθηκαν δυναμικά. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα περιορίστηκε, σε σημείο που η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην αποτροπή «επιστροφής» νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό. Διότι αυτός ο κορωνοϊός έχει πατρίδα, κι ας μετανάστευσε. Ο καθηγητής Οικονομικών στην Εθνική Σχολή Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Xiaobo Zhang, σε συνομιλία με την «Κ», μεταφέρει την εικόνα από την Κίνα με το βλέμμα στον υπόλοιπο κόσμο.

– Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στην Κίνα; Επικρατεί η εντύπωση ότι τα χειρότερα πέρασαν σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ιού. Εχετε την ίδια εικόνα;

– Πράγματι, η Κίνα περιόρισε σε μεγάλο βαθμό το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Τώρα όμως η πρόκληση για τη χώρα είναι να αποτρέψει την εισαγωγή νέων μολύνσεων από το εξωτερικό.

– Πώς αξιολογείτε τα αντανακλαστικά των κινεζικών αρχών από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ιός;

– Στην αρχή η αντίδραση ήταν αργή. Οι τοπικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να αποκαλύψουν κακές πληροφορίες στο ευρύ κοινό για να μη χαλάσουν την ατμόσφαιρα και τις εκδηλώσεις για το κινεζικό νέο έτος. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το πρόβλημα, ενήργησε γρήγορα. Αλλά με μεγάλο κόστος.

– Πώς θα περιγράφατε τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της Κίνας μέχρι στιγμής;

– Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκλεισε για τουλάχιστον έναν μήνα. Η άμεση απώλεια είναι 0,66 τρισ. δολάρια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο. Οταν άνθρωποι και αγαθά δεν μπορούν να μετακινούνται, η οικονομία καθηλώνεται. Δεδομένου λοιπόν ότι μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον αντίκτυπο από την παύση της δραστηριότητας για έναν ολόκληρο μήνα.   

– Ποια είναι η δική σας εκτίμηση ως προς τον βαθμό στον οποίο η κινεζική οικονομική κρίση θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;

– Η συνολική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και αυτό είναι δεδομένο. Απώλεια κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι πολύ πιθανή.

– Πώς βίωσε η κινεζική κοινωνία τα γεγονότα μετά την εκδήλωση του ιού και τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές αρχές;

– Οι Κινέζοι διαπίστωσαν το πρόβλημα πληροφόρησης που είναι σύμφυτο με το σύστημα διακυβέρνησης στη χώρα τους. Από την άλλη πλευρά, αντιλήφθηκαν την ισχυρή εκτέλεση των πολιτικών από τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την επιδημία.

– Ολο αυτό το διάστημα έχετε παρακολουθήσει στενά την κρίση του κορωνοϊού στην Κίνα, στη χώρα όπου όλα ξεκίνησαν. Ποια συμβουλή θα δίνατε στις χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση του προβλήματος;

– Μη χάνετε χρόνο. Μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικό να διαθέσετε από τώρα ορισμένα κτίρια ως κέντρα προσωρινής απομόνωσης για ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα προκειμένου να περιορίσετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Η επιλογή της Κίνας να κατασκευάσει από την αρχή δύο νοσοκομεία κόστισε χρόνο και χρήμα.

Η εξέλιξη μιας «ασυνήθιστης πνευμονίας»

Γεγονότα όπως τα ξεχωρίζει για την «Κ» ο καθηγητής Zhang:

• Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η Κίνα είχε ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για περιπτώσεις «ασυνήθιστης πνευμονίας» στην πόλη Γουχάν.

• Στις 3 Ιανουαρίου 2020 ο δρ Wenliang Li έστειλε μήνυμα σε φίλους στο WeChat –εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης παρόμοια με το What’sΑpp– προειδοποιώντας ότι επτά άτομα στην αγορά Huanan Seafood στην πόλη Γουχάν είχαν διαγνωστεί με SARS. Ωστόσο, δέχθηκε επίπληξη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι διαδίδει φήμες. Στις 7 Φεβρουαρίου πέθανε από κορωνοϊό.

• Στις 20 Ιανουαρίου, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Υγείας της Κίνας γνωστοποίησαν ότι νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρά την προειδοποίηση,

στις 21 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της επαρχίας του Hubei διοργάνωσε απρόσκοπτα την εκδήλωση για το κινεζικό νέο έτος, την οποία παρακολούθησαν τόσο ο γραμματέας του κόμματος όσο και ο κυβερνήτης.

• Από τις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση, στην πόλη Γουχάν δημιουργήθηκαν 20 προσωρινά κέντρα απομόνωσης για ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή