ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τάκης Θεοδωρικάκος στην «Κ»: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Τάκης Θεοδωρικάκος στην «Κ»: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Αναθεώρηση πολλών βεβαιοτήτων εκτιμά ότι θα φέρει η επόμενη ημέρα της πανδημίας, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Θα είμαστε φτωχότεροι αλλά σοφότεροι και ελπίζω ενωμένοι», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ». Η έκδοση ευρωομολόγου είναι απαραίτητη επισημαίνει ο υπουργός, σημειώνοντας πως «η στήριξη των οικονομιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει με όρους που γνωρίσαμε τη δεκαετία που πέρασε». Προς το παρόν, είναι απαραίτητη η εγρήγορση αλλά και η τήρηση των μέτρων, καθώς «ο εφησυχασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός».

– Ξαφνικά πανδημία, κ. Θεοδωρικάκο, και αλλάζουν οι προτεραιότητες της χώρας και της κυβέρνησης…
– Ζούμε έναν μήνα που μοιάζει σαν να μπήκαμε σε έναν άλλον αιώνα, που ανατρέπει τα πάντα. Στην οικονομία, στην πολιτική, στις ιδέες, στις ηθικές αξίες, στον τρόπο ζωής. Φόβος, αλλά και ελπίδα. Θρήνος, αλλά και πείσμα. Oλη η γη μια απειλή. Τόσο κοντά στη Γουχάν, στη Λομβαρδία, στο Λονδίνο, στη Ν. Υόρκη, αλλά και τόσο μακριά. Και στην Ελλάδα, δίνουμε ταυτόχρονη μάχη να διαφυλάξουμε τα σύνορα και να προστατεύσουμε τους πολίτες από τον κορωνοϊό.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια διπλή πρόκληση. Από τη μία προστάτευσε τα ευρωπαϊκά-ελληνικά σύνορα στον Eβρο, αλλά και στο Αιγαίο, και από την άλλη χτύπησε πρώτη δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορωνοϊό. Αν ακολουθούσαμε τον καθυστερημένο ρυθμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών θα είχαμε υποστεί ήδη τεράστια ζημιά. Η Ελλάδα, που υπήρξε «μαύρο πρόβατο» για πολλά χρόνια, τώρα αναδεικνύεται σε θετικό παράδειγμα.

– Πώς συνέβη αυτό; 
– Χάρη στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στα δύο μέτωπα. Και στον Εβρο και στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στο θέμα της πανδημίας οι κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις πάρθηκαν από τον πρωθυπουργό πολύ νωρίτερα από όλους τους ηγέτες της Ευρώπης. Και πρέπει σε όλους να μείνει χαραγμένη η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί εκφράζει όλους τους Ελληνες, ελπίζω και το σύνολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

– Κάνουμε, όμως, όσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
– Τώρα μοιάζει σαν να έχει «παγώσει» ο χρόνος. Ζούμε σε πολεμική κατάσταση. Εχουμε λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα πάντοτε σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Η μέρα που θα μπει το εμβόλιο στη ζωή μας θα είναι η μέρα της απελευθέρωσης και του τέλους του πολέμου. Η απειλή του κορωνοϊού θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δύσκολα είναι  μπροστά μας. Απαιτείται συναγερμός από όλους. Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας.  Είναι κρίσιμο να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θυμάτων. Ενας εφησυχασμός, αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι καταστροφικός.

– Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ποια μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή;
– Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα. Το βάρος πέφτει σε τέσσερις προτεραιότητες:

1. Ενίσχυση μέσω δήμων και Περιφερειών του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

2. Στήριξη στην Αυτοδιοίκηση για να αντεπεξέλθει σε κρίσιμες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η καθαριότητα.

3. Διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους σε κάθε περίπτωση.

4. Σημαντική συμβολή στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου και στην αποτελεσματικότητά του.

Για να γίνουν αυτά πράξη, ρυθμίσαμε την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων με εναλλακτικούς τρόπους (τηλεργασία, εναλλακτικά ωράρια, άδειες ειδικού σκοπού για γονείς ανηλίκων, προστασία ομάδων υψηλού κινδύνου).

Παρέχουμε έκτακτη οικονομική στήριξη σε δήμους και Περιφέρειες, χρησιμοποιούμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και έκτακτες δυνατότητες προσλήψεων και αναθέσεων, για να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

Ενισχύουμε με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα τροφοδοσίας στους συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη. Οφείλουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του και απροστάτευτο σε αυτήν την καταιγίδα. Θα αξιοποιήσουμε όλο το πλεόνασμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και εθελοντισμού που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

– Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης;
– Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Σίγουρα, τα πάντα θα είναι διαφορετικά, αλλά το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας στην έκτακτη κατάσταση που βρισκόμαστε. Τώρα είναι καθοριστικό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αυτό δεν έχει ακόμα κριθεί.

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου. Η Γερμανία παραμένει στην προ επιδημίας θέση της. Είμαστε μπροστά σε νέα μνημόνια;  
– Αναμφίβολα, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτή η κρίση αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για όλους, όχι για μία-δύο χώρες. Απαιτείται η λήψη ισχυρών πρωτοβουλιών και γενναίων αποφάσεων, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Η στήριξη των οικονομιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει όρους που γνωρίσαμε τη δεκαετία που πέρασε.

– Καταφεύγουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων. Τελικά χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος;
– Υλοποιούμε ήδη μέτρα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων. Και θα στηρίξουμε ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενα είναι βέβαιο, καλύτερο κράτος θα χρειαστούμε. Πιο ευέλικτο και ποιοτικό, ψηφιοποιημένο, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό για να συμβάλει στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας. Με πιο ισχυρό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση, ιδίως στους κοινωνικούς τομείς. Εγγυητή της αλληλεγγύης και της συνοχής. Ειδικά η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία και τη δυναμική της την επόμενη μέρα.

– Θα καταφέρουμε να ομονοήσουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού;
– Αποτελεί κατάκτηση που αξίζει να διατηρηθεί η ενότητα των Ελλήνων, η κατανόηση, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα και θα έχει βρεθεί σε σκληρή ύφεση. Το βάρος θα πρέπει να το σηκώσουν όλοι και η κοινωνία θα έχει ανάγκη από ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναγέννησης μέσα από μια νέα δίκαιη συμφωνία. Πρέπει να αφήσουμε στο χθες το είδος των πολιτικών αντιπαραθέσεων που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Η μάχη που δίνουν η χώρα και οι πολίτες είναι τεράστιας σημασίας για να ασχολείται κανείς με fake news, χυδαιότητες και διχαστική ρητορική πολύ μακριά από την ψυχολογία των πολιτών. Η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις και είναι βεβαιο πως βάζει σε «πολιτική καραντίνα» τέτοιου είδους μικροκομματικές συμπεριφορές.

– Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα πιο ασφαλές μέλλον μέσα από όσα βιώνουμε σήμερα;
– Συμβαίνουν ήδη σημαντικές αλλαγές. Επανέρχεται στο προσκήνιο και ενισχύεται ο ρόλος της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Αλλά και η αξία της έγκυρης τεχνοκρατικής γνώσης, που εκπροσωπείται με τον πιο ισχυρό τρόπο από τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και τον κ. Ηλία Μόσιαλο και τόσους σπουδαίους γιατρούς, επιστήμονες που μάχονται είτε στο εργαστήριο είτε δίπλα στους ασθενείς στην εντατική και στους χώρους των νοσοκομείων. Αυτά είναι απαραίτητα συμπεράσματα για ένα πιο ασφαλές αύριο.

«Κεφάλαιο» εμπιστοσύνης

– Σε αυτό το επώδυνο σκηνικό, θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν πράγματα προς το καλύτερο και για το κράτος και για τους πολίτες;
– Δημιουργήθηκε, ήδη, ένα «κεφάλαιο» εμπιστοσύνης. Οι πολίτες βλέπουν το κράτος να προσπαθεί, να υλοποιεί γρήγορα δράσεις κοινωνικής στήριξης, να δείχνει αντανακλαστικά. Αποδέχθηκαν, γι’ αυτό, τα μέτρα περιορισμού με μεγάλη πειθαρχία. Οι εξαιρέσεις ανευθυνότητας επιβεβαίωσαν τον κανόνα της υπεύθυνης συμπεριφοράς της μεγάλης πλειονότητας. Είναι μια πρόκληση για όλους: στα δύσκολα να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.